ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Προϋπολογισμός: Τα κέρδη, οι ζημιές και οι γκάφες Τσίπρα και Μητσοτάκη

Προϋπολογισμός: Τα κέρδη, οι ζημιές και οι γκάφες Τσίπρα και Μητσοτάκη

Κέρδη και ζημιές μετράνε τα δύο μεγάλα κόμματα, μετά την ψήφιση του Προϋπολογισμού και τη κόντρα των δύο πολιτικών αρχηγών, την ώρα που και οι δύο προετοιμάζονται για τη μεγάλη σύγκρουση της Συμφωνίας των Πρεσπών, η οποία πιθανότατα να αποδειχθεί και η καθοριστική.

Από τη μία η κυβέρνηση χαμογελά για το γεγονός ότι ο βουλευτής της Ένωσης Κεντρώων Γιάννης Σαρίδης συντάχθηκε με την πλειοψηφία ενώ από την άλλη η Νέα Δημοκρατία πρόσθεσε στην κοινοβουλευτικής της δύναμη τον Χάρη Θεοχάρη. Δεδομένου, μάλιστα, ότι ο πρώην βουλευτής του Ποταμιού ενημέρωσε ότι θα συνταχθεί με την αντιπολίτευση στη ψηφοφορία για τις Πρέσπες, σε αντίθεση με τον κ. Σαρίδη ο οποίος δεν θα ακολουθήσει την κυβερνητικής γραμμή, μάλλον στην Πειραιώς πρέπει να θεωρούνται οι νικητές της χθεσινής μέρας.

«Δεν αποχωρώ από την Ένωση Κεντρώων, δεν υπάρχει καμία περίπτωση ένταξής μου στον ΣΥΡΙΖΑ, θα καταψηφίσω τη Συμφωνία των Πρεσπών», δήλωσε χαρακτηριστικά μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης. Από την άλλη ο Χ. Θεοχάρης, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό OPEN, επιβεβαίωσε ότι θα συνταχθεί με τη γραμμής της Νέας Δημοκρατίας.

Στον απολογισμό της ψηφοφορίας πρέπει να προστεθεί και η στάση του πρώην υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά, ο οποίος ψήφισε υπέρ του Προϋπολογισμού, με διαφοροποίηση στο ζήτημα των μυστικών κονδυλιών των υπουργείων Άμυνας και Μακεδονίας – Θράκης τα οποία ζήτησε να ακολουθήσουν την ίδια διαδικασία με αυτήν του υπουργείου Εξωτερικών. Η στάση του κ. Κοτζιά είναι ενδεικτική των προθέσεών του καθώς, όπως έχει σημειώσει και στο παρελθόν, θα πορεύεται κατά συνείδηση τόσο στις ψηφοφορίες εντός της βουλής όσο και στη στήριξη που θα παρέχει στις δημοτικές εκλογές σε μια σειρά από Δήμους και Περιφέρειες.

Στο Μέγαρο Μαξίμου σημειώνουν ότι η χθεσινή τροπολογία στη βουλή της πΓΔΜ, δίνει όλα τα απαραίτητα εχέγγυα σε όσους ανησύχησαν από τις πρόσφατες δηλώσεις Ζάεφ και εκφράζουν τη βεβαιότητα ότι η Συμφωνία των Πρεσπών θα υπερψηφιστεί από την ελληνική βουλή από περισσότερους από 151 βουλευτές.

Και δύο γκάφες

Μπορεί η σύγκρουση Τσίπρα – Μητσοτάκη να κινήθηκε σε πολύ υψηλούς τόνους όμως και οι δύο δεν μπόρεσαν να αποφύγουν τα αυτογκόλ.

Πρώτος ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος ανεβαίνοντας στο βήμα της Βουλής επιχείρησε να επιτεθεί στον Γιώργο Χουλιαράκη λέγοντας ότι αυτός ήταν υπουργός Οικονομικών το πρώτο εξάμηνο του 2015 (ως γνωστό υπουργός εκείνη την περίοδο ήταν ο Γιάνης Βαρουφάκης).

Από την πλευρά του ο Αλέξης Τσίπρας επιχειρώντας να απαντήσει στην επίθεση της Νέας Δημοκρατίας για σχέσεις του ΣΥΡΙΖΑ με την ακραία βία, είπε ότι αυτή η ρητορική του θυμίζει όσα έλεγαν ακραίοι της ΝΔ ότι ο Ανδρέας Παπανδρέου βρισκόταν πίσω από την τρομοκρατική οργάνωση 17Ν. Σημειώνεται, βέβαια, ότι ανάμεσα σε αυτούς ήταν και ο σημερινός υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος ο οποίος, μάλιστα, εξέδωσε και σχετικό βιβλιό.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ