ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αλ. Τσίπρας: Αρνητικοί οι ευρωπαϊκοί συσχετισμοί για την Ελλάδα

Αλ. Τσίπρας: Αρνητικοί οι ευρωπαϊκοί συσχετισμοί για την Ελλάδα
REUTERS/Francois Lenoir

Για διήμερο με θετικές αποφάσεις για την Ελλάδα έκανε λόγο ο Αλέξης Τσίπρας μετά την τελευταία σύνοδο κορυφής του 2015 υποσημειώνοντας ότι αυτές ελήφθησαν μέσα "σε ένα δύσκολο πεδίο και σε αρνητικούς ευρωπαϊκούς συσχετισμούς".

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η Ελλάδα μέσα σε αυτό το πλαίσιο "καταφέρνει, αξιοποιεί ευκαιρίες και πετυχαινει να υπερασπίζεται τόσο το δίκιο της όσο όμως και ευρύτερες πανανθρώπινες αξίες, όπως αυτή της αλληλεγγύης, της δημοκρατίας και της κοινωνικής συνοχής".

Για τη "χρονιά που φεύγει" τόνισε πως ήταν "πολύ δύσκολη" για την Ευρώπη αλλά και "μεγάλων κρίσεων και αναταράξεων", τονίζοντας όμως ότι "σ’ αυτές τις δύσκολες συνθήκες, τις δύσκολες και σκληρές διαπραγματεύσεις, νομίζω βάλαμε και μεις καθοριστικά το μπόλι μας για τη μεγάλη αναγκαία αλλαγή στην Ευρώπη, μια αλλαγή κατεύθυνσης".

Εξέφρασε την ευχή αυτό το μπόλι να καρποφορήσει την επόμενη χρονιά και τα επόμενα χρόνια, σημειώνοντας ότι "ιδιαίτερα μετα την προηγούμενη χρονια που ήταν χρονιά κρίσεων και αναταράξεων να είναι μια χρονιά των μεγάλων ανατροπών σε προοδευτική και κοινωνική κατεύθυνση προκειμένου η Ευρώπη να ξαναβρεί τον προσανατολισμό της και τις ιδρυτικές της αξίες".

"Αναγνωρίστηκε ο ρόλος - κλειδί της Τουρκίας"

Τα ξημερώματα της Παρασκευής και μετά τη λήξη των εργασιών της συνόδου κορυφής, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε με νόημα ότι "αναγνωρίστηκε ο ρόλος - κλειδί της Τουρκίας στη μείωση των προσφυγικών ροών", επισημαίνοντας την ανάγκη η Τουρκία να "εφαρμόσει όλα όσα συμφωνήθηκαν στη Σύνοδο ΕΕ- Τουρκίας".

Σημείωσε παράλληλα ότι αναγνωρίστηκε η ανάγκη να εφαρμοστεί η διμερής συμφωνία επανεισδοχής Ελλάδας - Τουρκίας, ώστε να υπάρχει η δυνατότητα άμεσης επιστροφής στην Τουρκία όλων όσων "δεν έχουν το προσφυγικό προφίλ".

Επισήμανε ότι πρέπει να υπάρχει ένας νόμιμος και ασφαλής δίαυλος μεταφοράς των προσφύγων προς τον προορισμό τους, αλλά και μια συγκροτημένη πολιτική επιστροφών για όσους δεν έχουν δικαίωμα ασύλου ενώ σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, οι Ευρωπαίοι ηγέτες αναγνώρισαν την ανάγκη να υπάρξει ένας μηχανισμός επανεγκατάστασης απευθείας από την Τουρκία και δεσμεύθηκαν να ξεκινήσει από το Φλεβάρη.

"Θα συνεχίσουμε να εκπληρώνουμε τις υποχρεώσεις μας"

Αναφορικά με την προετοιμασία των hotspots στα νησιά, τόνισε ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει το επόμενο διάστημα να εκπληρώνει τις υποχρεώσεις της, ολοκληρώνοντας την κατασκευή τους, αλλά και τη δημιουργία κέντρων μετεγκατάστασης στην ενδοχώρα.

Σχετικά με τη δημιουργία της Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής, ανέφερε ότι "είναι μια απόφαση την οποία καλωσορίζουμε" και πως είναι απολύτως σαφές ότι η δράση αυτών των σωμάτων "εναπόκειται στην ευθύνη της διαφύλαξης των συνόρων που παραμένει εθνική ευθύνη".

Ο Αλέξης Τσίπρας πρόσθεσε ότι οι τελικές αποφάσεις γι’ αυτό το θέμα θα ληφθούν έως τον Ιούνιο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ