ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Βαρουφάκης: «Στρατιώτης» του ΜέΡΑ25 η ευρωβουλευτής Σοφία Σακοράφα

Βαρουφάκης: «Στρατιώτης» του ΜέΡΑ25 η ευρωβουλευτής Σοφία Σακοράφα
EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Το ΜέΡΑ25 θα δώσει το «παρών» και στις βουλευτικές εκλογές της Ελλάδας και στις ευρωκλογές του 2019, υπογράμμισε ο Γιάνης Βαρουφάκης, ανακοινώνοντας την ένταξη της Σοφίας Σακοράφα στην Πολιτική Γραμματεία του κόμματος, κατά τη σημερινή συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε στην ΕΣΗΕΑ.

Σε ερώτηση κατά πόσο η κ. Σακοράφα θα ενταχθεί στο ψηφοδέλτιο των ευρωεκλογών ή των βουλευτικών εκλογών, ο πρώην υπουργός Οικονομικών απάντησε πως πρόκειται για απόφαση που θα παρθεί συλλογικά, χαρακτηρίζοντας την ανεξάρτητη ευρωβουλευτή ως «στρατιώτη του ΜέΡΑ25».

«Το ευρωψηφοδέλτιο του ΜέΡΑ25 στην Ελλάδα, θα είναι ισχυρό, θα αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της ενιαίας πανευρωπαϊκά λίστας της Ευρωπαϊκής Άνοιξης, θα υποστηρίζει το συνεκτικό πανευρωπαϊκό της πρόγραμμα και θα επιλεχθεί δημοκρατικά, από τις συλλογικές διαδικασίες του κόμματος», δήλωσε, μεταξύ άλλων, ο κ. Βαρουφάκης.

Ασκώντας κριτική στην κυβέρνηση, έκανε λόγο για «οργουελιανής έμπνευσης αφήγημα περί εξόδου της χώρας μας από τα μνημόνια», τονίζοντας ότι «η μεγαλύτερη απειλή για την Ελλάδα είναι η αίσθηση των πολιτών ότι δεν υπάρχει εναλλακτική σε αυτή την πορεία που τους γονατίζει».

Σχετικά με την απόφασή του να ηγείται του ευρωψηφοδελτίου στη Γερμανία, ο κ. Βαρουφάκης έκανε λόγο για «συμβολική κίνηση», εκφράζοντας την πρόθεσή του να παραιτηθεί, στην περίπτωση που εκλεγεί, παραχωρώντας τη θέση του στην Αυστριακή οικονομολόγο, Ντανιέλα Πλατς. «Το μετερίζι μου είναι η Ελλάδα», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Από την πλευρά της, η Σοφία Σακοράφα, ξεκίνησε την τοποθέτησή της αναφερόμενη στη βομβιστική επίθεση κατά του τηλεοπτικού σταθμού ΣΚΑΪ, κάνοντας λόγο για «χτύπημα εναντίον της δημοκρατίας και της ελευθερίας του Τύπου».

«Πριν από πέντε χρόνια ζήτησα να με εμπιστευτείτε με σύνθημα "Ψηφίζουμε για την Ελλάδα, ψηφίζουμε για μια άλλη Ευρώπη". Το υπηρέτησα με όλες μου τις δυνάμεις, σεβόμενη την εντολή σας και τις προεκλογικές μου δεσμεύσεις» ανέφερε η ανεξάρτητη ευρωβουλευτής.

«Παραμένοντας σταθερή στις ίδιες θέσεις, συνεχίζω με το ΜέΡΑ25 για ένα μέτωπο ευρωπαϊκής ρεαλιστικής ανυπακοής. Συνεχίζω, γιατί πιστεύω ότι μπορούμε να το πετύχουμε, για την Ελλάδα που μας αξίζει, για την Ευρώπη που θέλουμε. Συμμαχώ στην προσπάθεια για ένα πανευρωπαϊκό προοδευτικό κίνημα, για να αλλάξουμε την Ευρώπη» συμπλήρωσε η κ. Σακοράφα.

«Από σήμερα θα στείλω επιστολή στην ευρωομάδα της αριστεράς να τους ανακοινώσω ότι έχω προσχωρήσει στο ΜέΡΑ25 και το ίδιο θα κάνω και στους αρμόδιους φορείς στην Ελλάδα», είπε.

Σε ερώτηση σχετικά με τη θέση του ΜέΡΑ25 για τη Συμφωνία των Πρεσπών, ο Γιάνης Βαρουφάκης τάχθηκε υπέρ της αλλαγής του ονόματος της πΓΔΜ, «δεδομένου ότι η πλειοψηφία διεθνώς αναφέρεται στη Δημοκρατία της Μακεδονίας», επισημαίνοντας ότι «δεν έχουν δικαίωμα να λένε ότι η δημοκρατία τους είναι μακεδονική».

«Θα υπερψήφιζα τη Συμφωνία των Πρεσπών», δήλωσε χαρακτηριστικά, εκτιμώντας ότι η κυβέρνηση των Σκοπιών έχει κάνει κινήσεις που ανταποκρίνονται στη σωστή κατεύθυνση. Ωστόσο, χαρακτήρισε «εξευτελιστικό» τον τρόπο με τον οποίο έγινε η διεξαγωγή του δημοψηφίσματος στη γειτονική χώρα.

Σαφώς διαφοροποιημένη ήταν η απάντηση της Σοφίας Σακοράφα, η οποία άσκησε σκληρή κριτική τόσο στη συμφωνία όσο και στην κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα, κατηγορώντας την ότι «καταρρακώνει κάθε δημοκρατική διαδικασία».

«Υπάρχει ελλιπής ενημέρωση στους πολίτες για το τι αναμένεται να ψηφιστεί στη Βουλή, κανείς δεν ρωτήθηκε πριν τη σύναψη της συμφωνίας», δήλωσε, μεταξύ άλλων η κ. Σακοράφα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ