ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αποκάλυψη Βούτση για τις πρόωρες εκλογές

Αποκάλυψη Βούτση για τις πρόωρες εκλογές
eurokinissi/ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Πέφτουν οι τόνοι της οξύτατης αντιπαράθεσης Βούτση – Μητσοτάκη μετά την άγρια κόντρα τους στη συζήτηση του προϋπολογισμού. Τι είπε ο πρόεδρος της Βουλής για το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών.

Ο Πρόεδρος της Βουλής που ρωτήθηκε από τους δημοσιογράφους για το εκρηκτικό κλίμα στην Ολομέλεια της Βουλής λόγω της καταιγίδας τροπολογιών που «μπλόκαραν» τη συζήτηση του μεταναστευτικού νομοσχεδίου και τη φημολογία ότι η ΝΔ θα κατέθετε πρόταση μομφής εναντίον του, ανέφερε ότι σε αυτά τα θέματα δεν χωρούν παιχνίδια.

«Όταν μιλάμε για τέτοια θέματα δεν υπάρχει blame game, να είναι σαφές», είπε και πρόσθεσε πως υπάρχει διάθεση από όλους να τίθενται όλα τα αιτήματα, να συζητιούνται, να βρίσκονται λύσεις. «Αλίμονο αν κάναμε επικοινωνιακά παιχνίδια ή αν εντάσσονταν στην σκληρή πολιτική αντιπαράθεση και επιπλέον στοιχεία προσωπικών αντιπαραθέσεων και συγκρούσεων. Είμαι μακριά από τέτοιες αντιλήψεις», επεσήμανε.

«Ούτε εγώ, ούτε η Βουλή έχουμε σχέση με γκλίτσες και με τσοπάνηδες. Εγώ προσπαθώ με επιχειρήματα να πω κάποια πράγματα. Με προσοχή άκουσα αυτή την ανακοίνωση, με προβλημάτισε θετικά δεν θέλω να κάνω κάποιο άλλο σχόλιο», ανέφερε ο Πρόεδρος της Βουλής.

Στη ΝΔ χαιρέτισαν την απόφαση του κ. Βούτση να μετατεθεί για αύριο Παρασκευή η συζήτηση του νομοσχεδίου με τις 27 τροπολογίες (υπουργικές και βουλευτικές), επικρίνοντας ωστόσο, την κυβέρνηση ότι διεκδίκησε το ρεκόρ Γκίνες για να κλείσει προφανώς –όπως έλεγαν πηγές της Πειραιώς- όλα τα γραμμάτια που άφησε ανοιχτά το 2018. Σημείωναν ωστόσο, πως ο Πρόεδρος της Βουλής ανέκρουσε πρύμναν μόλις έγινε γνωστό ότι θα τοποθετείτο στην Ολομέλεια ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Εμένα δεν μου έχει διατυπωθεί καμία απειλή, αλήθεια, ούτε ήμουνα σε γνώση για κάτι τέτοιο, ούτε μας είχε ειπωθεί κάτι τέτοιο», είπε ο κ. Βούτσης, κρατώντας ωστόσο, αποστάσεις από κυβερνητικές πρακτικές.

Όταν ρωτήθηκε για τις πολλές τροπολογίες που κατατέθηκαν και νομιμοποιούν δαπάνες παλαιότερων ετών, είπε: «Αυτό να το αναρωτηθείτε μιλώντας με τους υπουργούς και τα επιτελεία τους σίγουρα υπάρχουν τέτοια ζητήματα. Όμως δεν υπάρχει τίποτα θολό γύρω από αυτά τα ζητήματα τρέχουμε και δεν προλαβαίνουμε. Αν υπάρχει οποιαδήποτε σκιά να τίθεται, να διερευνάται και να απαντιέται».

Ο Πρόεδρος της Βουλής, ο οποίος ρωτήθηκε και πότε θα έρθει προς ψήφιση η συμφωνία των Πρεσπών, απάντησε πως μετά τις 15 Ιανουαρίου θα αποτιμηθεί, θα εκτιμηθεί και θα ληφθούν αποφάσεις. «Για τη συμφωνία των Πρεσπών χρονική εκτίμηση θα έχουμε μόνο όταν τελειώσει η διαδικασία και το σύνολο των θεμάτων που έχουν τεθεί στην συμφωνία. Ακούγεται ότι στα μέσα Γενάρη αυτή η διαδικασία θα τελειώσει. Όπως είδατε μπαίνουν επιπλέον στοιχεία διευκρινιστικά σε απολύτως θετική κατεύθυνση. Θα εκτιμηθούν όλα τότε και η ελληνική Βουλή εγκαίρως -με επισπεύδουσα την κυβέρνηση- θα προχωρήσει στην έγκριση, ελπίζω έγκριση, της συμφωνίας. Δεν μπορώ όμως να προκαθορίσω χρόνο. Θα εκτιμηθεί και θα αποφασιστεί μετά τις 15 Ιανουαρίου», επεσήμανε ο κ. Βούτσης.

Τέλος, ο κ. Βούτσης προέβλεψε πως η χώρα δεν θα οδηγηθεί σύντομα σε εκλογές. «Έχουμε και την συνταγματική αναθεώρηση γι’ αυτό και πολλές φορές σας έχω πει πως δεν υπάρχει κανένα θέμα εκλογών Ιανουάριο, Φεβρουάριο, Μάρτιο όπως λέγεται… Κάθε μήνα λένε για εκλογές. Δεν υπάρχουν αυτά. Αντιλαμβάνεστε ότι πάμε πλέον για την καταρχήν προεκλογική περίοδο εν όψει των ευρωεκλογών τουλάχιστον και ύστερα βλέπουμε, θα πάμε για τις βουλευτικές», είπε ο Πρόεδρος της Βουλής.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ