ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ποιοι παράγοντες θα κρίνουν το αποτέλεσμα στην εκλογή προέδρου της ΝΔ

Ποιοι παράγοντες θα κρίνουν το αποτέλεσμα στην εκλογή προέδρου της ΝΔ
EUROKINISSI/Γιώργος Κονταρίνης

 Στις 7 το βράδυ θα κλείσουν οι κάλπες για την εκλογή του νέου προέδρου στη ΝΔ και σύμφωνα με πηγές της Λεωφόρου Συγγρού η πρώτη εκτίμηση για το εκλογικό αποτέλεσμα αναμένεται λίγο μετά τις 9 το βράδυ.

Το σίγουρο, όμως, είναι πως σήμερα ολοκληρώνεται η πρώτη φάση μιας μακράς και επώδυνης για την παράταξη διαδικασίας, καθώς όλα θα κριθούν στο δεύτερο γύρο, όπως εκτιμούν εξάλλου και τα επιτελεία όλων των υποψηφίων.

Τα σενάρια είναι πολλά και κοινή εκτίμηση είναι πως τουλάχιστον για τη δεύτερη θέση θα υπάρξει ένα σκληρό ντέρμπι στη σημερινή διαδικασία. Ολοι, όμως, παραδέχονται πως οι όποιες εκτιμήσεις είναι παρακινδυνευμένες όπως παρακινδυνευμένες είναι και οι δημοσκοπήσεις που υπάρχουν στα επιτελεία. «Δεν υπάρχει σαφές εκλογικό σώμα, κανείς δεν ξέρει ποιοί και πόσοι θα πάνε να ψηφίσουν», επισημαίνουν στελέχη της ΝΔ.

Οι κρίσιμες παράμετροι

Όπως φαίνεται όμως, το εκλογικό αποτέλεσμα θα κριθεί από το πώς θα πάνε οι υποψήφιοι στα μεγάλα αστικά κέντρα και κυρίως στην Αθήνα. Εξάλλου, δεν είναι τυχαίο πως και οι τέσσερεις υποψήφιοι τις τελευταίες μέρες πραγματοποίησαν περιοδείες και ομιλίες εντός του Λεκανοπεδίου.

Τα ιστορικά στελέχη που επηρεάζουν την κομματική βάση στηρίζουν τον Β. Μεϊμαράκη. Το βασικό ντέρμπι ειναι για το ποιός θα κόψει πρώτος το νήμα ενώ σύμφωνα με κομματικά στελέχη που γνωρίζουν τους εσωκομματικούς συσχετισμούς ντέρμπι μπορεί να υπάρξει μεταξύ του δεύτερου και τρίτου υποψήφιου για την δεύτερη θεση.

Η διαφορά μεταξύ πρώτου και δεύτερου, εν πολλοίς θα κρίνει εάν θα υπάρξει δεύτερος γύρος, αν και μέχρι την τελευταία στιγμή όλοι δηλώνουν ότι θα στηθούν κάλπες στις 10 Ιανουαρίου. Και οι συμμαχίες που θα διαμορφωθούν για τον δεύτερο γύρο θα κρίνουν εάν τελικά θα πραγματοποιηθεί.

Ηδη, πάντως, βουλευτές και στελέχη εκφράζουν την έντονη ανησυχία τους για το πως θα κυλήσει η νέα προεκλογική περίοδος μέχρι τη 10η Ιανουαρίου, όπου και θα ξαναστηθούν κάλπες. Και αυτό γιατί με το που ανακοινωθεί το σημερινό αποτέλεσμα, θα ξεκινήσει και πάλι μια σκληρή παρασκηνιακή διαβούλευση όπου θα προκύψουν και συμμαχίες για το δεύτερο γύρο.

Η παρέμβαση Καραμανλή

Ο Κώστας Καραμανλής εμφανίστηκε στη Θεσσαλονίκη, χωρίς να κάνει δηλώσεις, θέλοντας να στείλει μήνυμα ότι είναι παρών ως θεματοφύλακας και πως ενδιαφέρεται για την παράταξη. Το όνομα του πρώην πρωθυπουργού απασχόλησε έντονα το τελευταίο διάστημα την πολιτική επικαιρότητα και φυσικά σε αυτό έπαιξε ρόλο και η προεκλογική εκστρατεία στη ΝΔ, οι διαρροές για την σιωπηρή στηριξη του προς τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη, και το ενδεχόμενο μιας μετεκλογικής συνεργασίας ή συναίνεσης με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Φυσικά και έχει ενδιαφέρον το γεγονός ότι υπήρξε τηλεφωνική επικοινωνία του κ. Καραμανλή με τον κ. Τσίπρα πριν τις κρίσιμες επαφές στις Βρυξέλλες, όπου παιζόταν η παραμονή ή όχι της χώρας στο ευρώ. Όμως, το θέμα συντηρήθηκε κυρίως στο εσωτερικό της ΝΔ, γιατί η επικοινωνία αυτή από πολλούς θεωρήθηκε ως μήνυμα του Κώστα Καραμανλή για μια ενδεχόμενη συνεργασία ή τουλάχιστον για μια πιο διαλακτική αντιπολίτευση σε πολιτικές όπως οι αλλαγές και οι μεταρρυθμίσεις, τις οποίες -επί της ουσίας- τις έχει στηρίξει κατά το παρελθόν και η ΝΔ.

Την παρέμβαση Καραμανλή, πάντως, δεν την είδαν με καλό μάτι όλοι μέσα στο κόμμα, και κυρίως αυτοί που διαφωνούν κάθετα με οποιαδήποτε λογική συνεννόησης και συναίνεσης. Μάλιστα, εκφράζουν την απορία τους για το γεγονός ότι αυτή η υπόθεση ήρθε στο προσκήνιο παράλληλα με τα σενάρια περί ενδεχόμενης οικουμενικής κυβέρνησης τους επόμενους μήνες.

Πάντως, αρκετοί υποστηρίζουν πως στις σημερινές εκλογές οι πολίτες θα έχουν την ευκαιρία να επιλέξουν και για το ποιά στρατηγική θα πρέπει να ακολουθήσει η ΝΔ απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ, αν δηλαδή θα πρέπει αν πει όχι σε όλα ή αν θα πρέπει να υπάρξει μια διαφορετική προσέγγιση.

Διαβάστε επίσης

Πλακιωτάκης: Σήμερα διασφαλίζουμε την ενότητα της ΝΔ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ