Μητσοτάκης: Οι Έλληνες έχουν απηυδήσει με τις επιλογές του Τσίπρα
Δηλώσεις Κ. Μητσοτάκη κατά την προσέλευσή του στην ετήσια συνεδρίαση του γερμανικού CSU - Πηγή: EPA/PHILIPP GUELLAND

Δριμεία επίθεση στην ελληνική κυβέρνηση και στον Αλέξη Τσίπρα, εξαπέλυσε κατά την προσέλευσή του στην ετήσια συνεδρίαση του γερμανικού χριστιανοκοινωνικού κόμματος, CSU, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ενώ εξέφρασε την ελπίδα ότι στις εθνικές εκλογές που θα γίνουν μέχρι τον Οκτώβριο του 2019, «οι Έλληνες θα ψηφίσουν πολιτική αλλαγή και η ΝΔ θα αναλάβει την διακυβέρνηση».

Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας αναφέρθηκε ακόμη «στην καλή προσωπική του σχέση με την Ανγκέλα Μέρκελ», την οποία θα συναντήσει την επόμενη εβδομάδα, και την οποία δεν θέλει να εμπλέξει «στην εσωτερική μας πολιτική συζήτηση».

Αναφερόμενος στις ελληνογερμανικές σχέσεις, σημείωσε ότι «θα μπορούσαν να έχουν γίνει πολύ περισσότερα βήματα τα τελευταία τέσσερα χρόνια, αλλά δεν έγιναν λόγω των πολιτικών επιλογών της σημερινής κυβέρνησης».

Αυτή θα είναι μια πολύ σημαντική χρονιά για την Ευρώπη, αλλά μια εξίσου σημαντική χρονιά για την Ελλάδα, καθώς θα έχουμε εθνικές εκλογές τους αμέσως επόμενους μήνες, και σίγουρα μέχρι τον Οκτώβριο του 2019, ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης. 

«Πραγματικά ελπίζω ότι θα υπάρξει μια μεγάλη πολιτική αλλαγή μετά από τέσσερα χρόνια διακυβέρνησης του κ. Τσίπρα που έχει οδηγήσει σε στασιμότητα την ελληνική οικονομία, σε μαρασμό τη μεσαία τάξη και δυστυχώς στην ανάσχεση κάθε προοπτικής που έχει η Ελλάδα για ανάκαμψη», συμπλήρωσε.

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε συνοπτικά στο δικό του αφήγημα για την χώρα, κάνοντας λόγο για μια «συμφωνία ανάπτυξης, εστιασμένη σε νέες επενδύσεις, εξορθολογισμό του κράτους που θα λειτουργεί αποτελεσματικότερα και στη δημιουργία πολλών και καλά αμειβόμενων θέσεων εργασίας».

«Η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας είναι κεντρική προτεραιότητα για την Ελλάδα μετά από μια κρίση που διήρκησε περισσότερα από δέκα χρόνια, με τους πολίτες να έχουν κουραστεί, και -ειλικρινά θα έλεγα- να έχουν απηυδήσει με τις επιλογές του κ. Τσίπρα. Είμαι πεπεισμένος ότι θέλουν ένα νέο ξεκίνημα και ελπίζω ότι η ΝΔ της οποίας έχω την τιμή να ηγούμαι τα τελευταία τρία χρόνια θα έχει σύντομα την ευθύνη μιας νέας διακυβέρνησης που θα οδηγήσει τη χώρα στη νέα εποχή», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ο πρόεδρος της ΝΔ, αναφέρθηκε και στις ευρωπαϊκές εξελίξεις, υπενθυμίζοντας την στήριξή του στον υποψήφιο του Λαϊκού Κόμματος για την προεδρία της ΕΕ, Μάνφρεντ Βέμπερ.

«Το 2019 είναι μια εξίσου καθοριστική χρόνια για την Ευρώπη καθώς επίκεινται ευρωεκλογές. Η Ευρώπη αντιμετωπίζει μεγάλες προκλήσεις που πρέπει να αντιμετωπισθούν. Θέματα σχετικά με την εργασία, την ανάπτυξη, την διαχείριση των συνόρων θα βρεθούν στο επίκεντρο της συζήτησης το επόμενο διάστημα. Ήμασταν το πρώτο κόμμα που δημόσια στηρίξαμε τον Μάνφρεντ Βέμπερ στην υποψηφιότητά του ως επόμενου προέδρου της Κομισιόν και είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι που έλαβε το επίσημο χρίσμα στο Συνέδριο του ΕΛΚ στο Ελσίνκι», είπε χαρακτηριστικά.

«Θα τον υποστηρίξουμε ολόθερμα στην επίτευξη του στόχου του όπως επίσης θα στηρίξουμε τη συνολική προσπάθεια της μεγάλης ευρωπαϊκής οικογένειας να παραμείνει η κυρίαρχη πολιτική δύναμη στην Ευρώπη ως εγγυήτρια της σταθερότητας και της ανάπτυξης για όλους τους Ευρωπαίους πολίτες», πρόσθεσε.

«Ελλάδα και Γερμανία, να αφήσουμε πίσω τα στερεότυπα»

«Είναι σημαντικό να αφήσουμε πίσω μας στερεότυπα που υπάρχουν στην Ελλάδα για τη Γερμανία, αλλά συχνά και στη Γερμανία για την Ελλάδα. Η καγκελάριος Μέρκελ θα επισκεφθεί την Ελλάδα την επόμενη εβδομάδα. Στήριξε την χώρα μας κατά τη διάρκεια μία δύσκολης περιόδου και έχουμε φτάσει στο σημείο, όπου χρειάζεται πλέον να μιλήσουμε για το μέλλον», δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης, απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις

«Ο στόχος μου είναι να αφήσουμε τα οδυνηρά χρόνια της κρίσης πίσω μας και να διασφαλίσουμε ότι η Ελλάδα θα αναπτυχθεί αξιοποιώντας τις δυνατότητές της. Η πρώτη προτεραιότητα μου -θέλω να το επαναλάβω- είναι να δημιουργήσουμε πολλές θέσεις εργασίας, ώστε οι νέοι που είναι άνεργοι να βρουν δουλειά. Και να διασφαλίσουμε ότι οι νέοι Έλληνες που έφυγαν από την Ελλάδα τα χρόνια της κρίσης, θα έχουν την ευκαιρία να επιστρέψουν. Πολλοί από αυτούς μάλιστα ζουν στη Γερμανία και συγκεκριμένα στη Βαυαρία. Θέλω να τους προσφέρω την επιλογή να γυρίσουν στην Ελλάδα. Βρίσκομαι εδώ επειδή πιστεύω σε ένα σχέδιο για το μέλλον», σημείωσε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Κλείνοντας μίλησε για μία νέα φάση στις ελληνογερμανικές σχέσεις που όπως εξήγησε «αφορά τους οικονομικούς και στρατηγικούς δεσμούς, τις γερμανικές επενδύσεις στην Ελλάδα και το πώς θα εργαστούμε από κοινού για να οικοδομήσουμε ένα σταθερό περιβάλλον στην περιοχή των Βαλκανίων και να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις της ΕΕ».

Σημείωσε δε ότι την επόμενη εβδομάδα θα συναντηθεί με την καγκελάριο Μέρκελ, και πρόσθεσε ότι «είναι κατάλληλη στιγμή για να συζητήσουμε που βρισκόμαστε για να δούμε τι έχουμε πετύχει και τι όχι».

«Διότι η αλήθεια είναι ότι θα μπορούσαν να έχουν γίνει πολύ περισσότερα βήματα τα τελευταία τέσσερα χρόνια, αλλά δεν έγιναν λόγω των πολιτικών επιλογών της σημερινής κυβέρνησης. Δεν θέλω να εμπλέξω την καγκελάριο στην εσωτερική μας πολιτική συζήτηση. Έχω μια πολύ καλή προσωπική σχέση μαζί της και ευελπιστώ, με την εντολή των Ελλήνων πολιτών, να συνεργαστούμε και μετά τις επόμενες εκλογές», ανέφερε ο πρόεδρος της ΝΔ.

«Η ελληνική κυβέρνηση έχει αποτύχει στο μεταναστευτικό»

Την ανάγκη για μία κοινή ευρωπαϊκή πολιτική για τη μετανάστευση και το άσυλο υπογράμμισε ο πρόεδρος της ΝΔ, κάνοντας λόγο για αποτυχία της κυβέρνησης Τσίπρα αναφορικά με τη διαχείριση του μεναταστευτικού.

«Η Ελλάδα είναι το εξωτερικό σύνορο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και συνεπώς πρέπει να διαδραματίσει ενεργό ρόλο στις συζητήσεις για το πως πραγματικά η Ευρώπη θα προστατέψει τα σύνορα της», ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης και ακολούθως επιτέθηκε στην κυβέρνηση:

«Δυστυχώς, η παρούσα κυβέρνηση του κ. Τσίπρα έχει αποτύχει στο μεταναστευτικό. Ακόμη και οι συνθήκες στα κέντρα υποδοχής -παρά τα κονδύλια που έλαβε η χώρα- είναι φρικτές. Οι άνθρωποι που φτάνουν στην Ελλάδα αντιμετωπίζονται απάνθρωπα, και αυτό είναι απαράδεκτο. Έχουμε μία συμφωνία με την Τουρκία η οποία δεν λειτουργεί επειδή η ελληνική κυβέρνηση δεν φροντίζει να επεξεργαστεί εγκαίρως τα αιτήματα ασύλου. Το αποτέλεσμα είναι ότι δεν λαμβάνονται οριστικές αποφάσεις και ως εκ τούτου άνθρωποι συσσωρεύονται στα ελληνικά νησιά. Αυτή είναι μία πολιτική η οποία έχει ξεκάθαρα αποτύχει».

Ο πρόεδρος της ΝΔ, σημείωσε ότι η προστασία των συνόρων είναι προϋπόθεση για την ελεύθερη διακίνηση των πολιτών στην Ευρώπη, και πρόσθεσε:

«Θέλω η Ελλάδα να είναι πρωταγωνίστρια σε αυτή τη συζήτηση. Ταυτόχρονα, υπάρχει η ανάγκη να μοιραστούμε τα βάρη στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Δεν είναι λογικό να περιμένουμε από χώρες που έτυχε λόγω της γεωγραφικής τους θέσης να βρίσκονται στα εξωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, να σηκώσουν όλο το βάρος του μεταναστευτικού προβλήματος».

Διαβάστε επίσης