ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Syriza Podemos Venceremos, γύρος δεύτερος

Syriza Podemos Venceremos, γύρος δεύτερος
Στιγμιότυπο από τη συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον ευρωβουλευτή των Podemos Πάμπλο Ιγκλέσιας στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ, στις 20 Ιουνίου 2014. Έδειξε ο ΣΥΡΙΖΑ τον δρόμο στους Podemos; Πολλοί αναρωτιούνται αν η ανάδειξη του ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση διευκόλυνε την πορεία της ισπανικής αριστεράς στην προσπάθειά της να διεκδικήσει με αξιώσεις την εξουσία στην Ισπανία ή αν, τελικά, σε κάθε περίπτωση οι προοπτικές και των δύο κομμάτων παραμένουν περιορισμένες στα στενά πλαίσια που ορίζουν οι κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης EUROKINISSI/PHASMA/Γ.ΝΙΚΟΛΑΙΔΗΣ

Αντιστρέφοντας τους ρόλους, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας επικοινώνησε με τον επικεφαλής των Podemos, Πάμπλο Ιγκλέσιας (Pablo Iglesias), και τον συνεχάρη για το εκλογικό αποτέλεσμα των Podemos.

Όπως σημειώνουν κυβερνητικές πηγές, Τσίπρας και Ιγκλέσιας συμφώνησαν ότι το αποτέλεσμα των ισπανικών εκλογών συνιστά πολιτική ήττα των δυνάμεων της λιτότητας, ενώ συζήτησαν και για την προοπτική σχηματισμού κυβέρνησης προοδευτικής πλειοψηφίας στην Ισπανία.

Podemos όπως (περίπου) ΣΥΡΙΖΑ

Ο επικεφαλής των Podemos είχε εμφανιστεί στο πλευρό του Αλέξη Τσίπρα στις κεντρικές προεκλογικές ομιλίες των δύο φετινών εκλογικών αναμετρήσεων ως το ισπανικό αντίστοιχο της ανατροπής των δεδομένων στην Ελλάδα.

Μετά τις ελληνικές εκλογές του Ιανουαρίου, το σύνθημα Syriza Podemos Venceremos του Ισπανού πολιτικού είχε χρησιμοποιηθεί πλειστάκις από την πολιτική ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, στην προσπάθειά της να δημιουργήσει κλίμα εντός κι εκτός συνόρων πως με την αριστερή διακυβέρνηση στην Ελλάδα δημιουργούνται ρήγματα στις πολιτικές λιτότητας στην Ευρώπη.

Έκτοτε, τα δημοσκοπικά ποσοστά των Podemos φάνηκαν να επηρεάζονται αρνητικά από την τροπή των ελληνικών διαπραγματεύσεων καθ’ όλη τη διάρκεια του πρώτου εξαμήνου. Η στήριξη της ηγεσίας του Podemos στον ΣΥΡΙΖΑ και τη συμφωνία του Ιουλίου ως «το καλύτερο πράγματα που μπορούσε δυστυχώς να κάνει ο Τσίπρας» πυροδότησε εκ νέου τις συζητήσεις, που εξελίχθηκαν σε διαμάχη, για το κατά πόσο το «μικρόβιο» ΣΥΡΙΖΑ-Podemos μπορεί να αλλάξει τα πράγματα εντός των κανόνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προτάσσοντας την οικοδόμηση μιας ευρωπαϊκής προοδευτικής συμμαχίας κατά της λιτότητας.

Ένας υποστηρικτής των Podemos κολλά μια χάρτινη καρδιά σε προεκλογική αφίσα του Πάμπλο Ιγκλέσιας στη Μαδρίτη το απόγευμα της 21ης Δεκεμβρίου 2015 και ο φωτογραφικός φακός αποτυπώνει το αποτέλεσμα. Οι Podemos έχουν τις ρίζες τους στο κίνημα των Αγανακτισμένων που κατέκλυσε τις πόλεις της Ισπανίας το 2011, αλλά επισήμως εμφανίστηκαν ως κόμμα τον Ιανουάριο του 2014. Στις ευρωεκλογές του επόμενου Μαΐου έλαβαν 1,253,837 ψήφους και εκλογικό ποσοστό 7,9%. «Η Ισπανία ποτέ δεν θα είναι η ίδια», δήλωσε ο Ιγκλέσιας μετά το αποτέλεσμα των εκλογών, που έφερε τους Podemos στην τρίτη θέση, ελάχιστη απόσταση από τους δεύτερους Σοσιαλιστές, με ποσοστό 20,66% και 5,189,333 ψήφους. Πόσο θα αντέξουν τα συναισθήματα σε μια ενδεχόμενη διαχείριση της εξουσίας; - Πηγή: REUTERS/Susana Vera

Η Ελλάδα δεν είναι Ισπανία

Σε άρθρο του στην ισπανική El Pais στις 19 Ιουλίου, o Ιγκλέσιας απαντούσε εμμέσως στον Μαριάνο Ραχόι, ο οποίος τον κατηγορούσε για λαϊκιστή και αντιευρωπαϊστή, υποστηρίζοντας ότι «η Ελλάδα δεν είναι Ισπανία» και πως η χώρα του «έχει πολύ μεγαλύτερη ισχύ ως πολιτικός παράγοντας στην Ευρώπη και δημόσιους θεσμούς ώστε να καταπολεμήσει τη διεφθαρμένη ολιγαρχία μας και τους αντιπαραγωγικούς απατεώνες με την απλή εφαρμογή του νόμου».

Η προοπτική συμμετοχής των Podemos στην επερχόμενη κυβέρνηση, που θα προκύψει από το νέο κοινοβούλιο, επαναφέρει στο δημόσιο διάλογο και με απτά πλέον δεδομένα –ύστερα και από την πολιτική ανατροπή στην Πορτογαλία- τα όποια επιχειρήματα υπέρ των εναλλακτικών πολιτικών, χωρίς, βεβαίως, αυτό να διασφαλίζει ότι οι εμπνευστές της λιτότητας αυτή τη φορά θα υποχωρήσουν.

Ο επικεφαλής των Podemos Πάμπλο Ιγκλέσιας και μέλη του κόμματος χαιρετούν τους υποστηρικτές τους μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων στις εθνικές εκλογές της Ισπανίας, τα μεσάνυχτα της 20ης Δεκεμβρίου 2015 – Πηγή: REUTERS/Andrea Comas

ΔΗΜΟΦΙΛΗ