ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Διευθέτηση αντισταθμιστικών ωφελημάτων βλέπουν πίσω από την τροπολογία για τα F-16

Διευθέτηση αντισταθμιστικών ωφελημάτων βλέπουν πίσω από την τροπολογία για τα  F-16
EUROKINISSI

Στο στόχαστρο των κομμάτων της αντιπολίτευσης βρίσκεται η τροπολογία που κατατέθηκε χθες στη Βουλή και αφορά στις ανάγκες υλοποίησης του προγράμματος εκσυγχρονισμού - αναβάθμισης των αεροσκαφών F-16 της Πολεμικής Αεροπορίας, συνολικής ονομαστικής αξίας τουλάχιστον 230 εκατ. ευρώ.

Έτσι όπως είναι διατυπωμένη η τροπολογία, φαίνεται η κατασκευάστρια εταιρεία των F-16 Lockheed Martin Corporation να κάνει μια προσφορά στο υπουργείο Άμυνας, και όχι στην ΕΑΒ. Και το υπουργείο Άμυνας να εκχωρεί μια γενική εξουσιοδότηση χωρίς να προσδιορίζεται ακριβώς ποια προγράμματα αφορά. Σε αυτό συνηγορεί και το ότι η παράθεση των δέκα προγραμμάτων στο κείμενο της τροπολογίας είναι γενικόλογη.

Η αντιπολίτευση θεωρεί πως πρόκειται για αντισταθμιστικά ωφελήματα, καθώς δεν μπορεί να δικαιολογηθεί γιατί απαιτείται να κυρωθεί με νόμο από τη Βουλή μια συμφωνία ανάμεσα σε εταιρείες που αφορούν σε προγράμματα που συνήθως πηγαίνουν στην Επιτροπή Εξοπλιστικών.

Δεδομένου ότι αύριο το πρωί έχει προγραμματιστεί να συζητηθεί στην Ολομέλεια της Βουλής το σχέδιο νόμου του ΥΠΕΘΑ για την «Κύρωση του Μνημονίου Συνεργασίας μεταξύ του Ανώτατου Συμμαχικού Διοικητή Μετασχηματισμού (SACT) και του Υπουργείου Εθνικής Αμυνας της Ελληνικής Δημοκρατίας σχετικά με την τοποθέτηση Εθνικού Αντιπροσώπου Συνδέσμου στο Στρατηγείο της Ανώτατης Συμμαχικής Διοίκησης Μετασχηματισμού και των ανταλλαγεισών επιστολών περί παράτασης ισχύος του ανωτέρω μνημονίου» αναμένεται να υπάρξει σύγκρουση στην Ολομέλεια της Βουλής μεταξύ του Πάνου Καμμένου και των βουλευτών της αντιπολίτευσης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ