ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Την Παρασκευή το ραντεβού Τσίπρα - Καμμένου

Την Παρασκευή το ραντεβού Τσίπρα - Καμμένου
EUROKINISSI

Την Παρασκευή θα πραγματοποιηθεί τελικά το πολυαναμενόμενο ραντεβού του Αλέξη Τσίπρα με τον Πάνο Καμμένο, το οποίο θα κρίνει σε μεγάλο ποσοστό τις εξελίξεις στο πολιτικό σκηνικό.

Οι δύο κυβερνητικοί εταίροι αναμένεται να ξεκαθαρίσουν τη στάση τους, το τοπίο, αλλά και τις προθέσεις τους για το μέλλον του κυβερνητικού συνασπισμού.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Καμμένος, επικοινώνησε τηλεφωνικά με τη διευθύντρια ειδήσεων και παρουσιάστρια του κεντρικού δελτίου του τηλεοπτικού σταθμού Star, Μάρα Ζαχαρέα, ζητώντας της να μεταφερθεί για την Παρασκευή (11/01) η συνέντευξή του, αντί για την Τετάρτη (09/01), όπως είχε αρχικά προγραμματιστεί.

Ο υπουργός Άμυνας υπογράμμισε χαρακτηριστικά ότι θα μιλήσει μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό.
Σημειώνεται ότι το ραντεβού Τσίπρα – Καμμένου θα γίνει μετά την επίσκεψη της Άνγκελα Μέρκελ, που θα βρίσκεται στην Αθήνα την Πέμπτη και την Παρασκευή την Αθήνα, σε μια προσπάθεια να ρίξουν στάχτη... ενότητας στα μάτια της, αλλά και στην Ευρώπη.

Οι εξελίξεις αυτές έρχονται, καθώς επικρατεί γενικευμένη ένταση στους κόλπους της κυβέρνησης κι ενώ για την Τετάρτη (09/01/2019) έχει προγραμματιστεί η συνεδρίασης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των ΑΝ.ΕΛ., η οποία προτού καν ξεκινήσει, στιγματίστηκε από το «αντάρτικο» της υφυπουργού Εξωτερικών, Μαρίνας Χρυσοβελώνη.

Όπως και να έχει πάντως, από τη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των ΑΝΕΛ, αναμένεται να προκύψουν πολιτικές εξελίξεις και να αποφασιστεί εάν το κόμμα του Πάνου Καμμένου θα παραμείνει στον κυβερνητικό συνασπισμό ή θα επιλέξει να αποχωρήσει.

Η κυρία Χρυσοβελώνη, με γραπτή της ανακοίνωση, ξεκαθάρισε πως δεν θα συμμετάσχει στη συνεδρίαση αυτή, υποστηρίζοντας πως δεν ενημερώθηκε εγκαίρως ως προς το περιεχόμενό της, ενώ ανέφερε με νόημα πως «η κυβέρνηση πρέπει να ολοκληρώσει τη θητεία της».

Την ίδια στιγμή, πάντως, η στάση του κ. Καμμένου για τη Συμφωνία των Πρεσπών προκαλεί έντονη δυσαρέσκεια και στο κυβερνών κόμμα, με το Γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνο Σκουρλέτη, να χαρακτηρίζει τον υπουργό Εθνική Άμυνας «πρόβλημα» και να επιμένει πως η κυβέρνηση θα μπορέσει να συνεχίσει τη θητεία της και χωρίς τους Ανεξάρτητους Έλληνες.

Καταλυτικό ρόλο ενδέχεται ωστόσο να «παίξει» η στάση του Σταύρου Θεοδωράκη και των βουλευτών του, οι οποίοι φαίνεται να… στοιχίζονται πίσω από τη γραμμή «ναι στη Συμφωνία των Πρεσπών, αλλά όχι στην παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση», στέλνοντας σαφές μήνυμα στον Αλέξη Τσίπρα για προκήρυξη πρόωρων εκλογών.

«Ναι» στη Συμφωνία των Πρεσπών, «όχι» σε ψήφο εμπιστοσύνης από το Ποτάμι

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε σήμερα, το Ποτάμι θα υπερψηφίσει τη Συμφωνία των Πρεσπών, όταν έρθει στην ελληνική Βουλή, ενώ ξεκαθαρίζει ότι δεν πρόκειται να δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, στην περίπτωση που κατατεθεί από την αντιπολίτευση πρόταση μομφής.

Σημειώνεται ότι η κοινοβουλευτική δύναμη του Ποταμιού αριθμεί έξι βυλευτές και υπενθυμίζεται ότι δύο βουλευτές του κόμματος, ο Γιώργος Αμυράς και ο Γρηγόρης Ψαριανός, έχουν διατυπώσει στο παρελθόν τις επιφυλάξεις για τη στήριξη της συμφωνίας, ενώ έχουν ξεκαθαρίσει ότι θα την καταψηφίσουν.

H ανακοίνωση του κόμματος:

Tις τελευταίες ώρες πολλαπλασιάζονται τα σενάρια – κάποια από αυτά ευφάνταστα - σχετικά με τη στάση του Ποταμιού στις εξελίξεις. Η αποσύνθεση της κυβερνητικής πλειοψηφίας και το «Μακεδονικό» δημιουργούν όντως πρόσφορο έδαφος για κάθε είδους υποθέσεις. Καλό θα είναι όμως οι υποθέσεις αυτές να εδράζονται και σε πραγματικά δεδομένα. Θεωρούμε χρήσιμο λοιπόν να θυμίσουμε τις δύο κύριες απαντήσεις του Κινήματός μας στα ερωτήματα των ημερών.
Τα υπόλοιπα, μετά τις συνεδριάσεις του Πολιτικού Συμβουλίου και της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Κινήματος που είναι προγραμματισμένες για τις επόμενες ώρες. «Οι μέρες είναι γκαστρωμένες» θα λέγαμε παραφράζοντας τον Χαρίλαο Φλωράκη.

Το Ποτάμι στηρίζει την κυβέρνηση;
Όχι. Το Ποτάμι έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν δίνει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση. Είμαστε στην αντιπολίτευση και αυτό δεν αλλάζει. Η χώρα έχει ανάγκη από μια νέα αρχή, χωρίς λαϊκισμούς, χωρίς ιδεοληψίες, χωρίς κομματικό κράτος. Το Ποτάμι ήδη έχει ψηφίσει την πρόταση μομφής που είχε κατατεθεί τον Ιούνιο του 2018 και θα ξανακάνει το ίδιο αν κατατεθεί ανάλογη πρόταση. Η θέση μας όπως διατυπώθηκε τον Σεπτέμβριο του 2018 στην Θεσσαλονίκη από τον επικεφαλής, είναι ξεκάθαρη: Αν οι ΑΝΕΛ αποχωρήσουν από την κυβερνητική πλειοψηφία τότε η χώρα πρέπει να οδηγηθεί σε εκλογές.

Το Ποτάμι στηρίζει τη Συμφωνία των Πρεσπών;
Ναι. Το Ποτάμι από την ίδρυση του – το 2014 - έχει ταχθεί υπέρ της σύνθετης ονομασίας της πΓΔΜ με γεωγραφικό προσδιορισμό για όλες τις χρήσεις. Η διαιώνιση του προβλήματος για δεκαετίες είναι επιζήμια για την Ελλάδα όπως μαρτυρά και η αναγνώριση της γειτονικής χώρας με το όνομα «Μακεδονία» από 140 και πλέον κράτη. Ειδικά στην σημερινή συγκυρία υποστηρίζουμε την ένταξη των χωρών των δυτικών Βαλκανίων στην ΕΕ, καθότι αυτό θα συμβάλει στην ανάπτυξη και τη σταθερότητα της περιοχής. Για τους ίδιους λόγους είμαστε θετικοί στην είσοδο της πΓΔΜ στο ΝΑΤΟ. Πρέπει λοιπόν να κλείσουμε άμεσα τα μέτωπα στα βόρεια σύνορά μας και με την συμπαράσταση των συμμάχων μας να αντιμετωπίσουμε τους κινδύνους εξ ανατολών. Αυτό είναι το συμφέρον της πατρίδας μας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ