ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σύγκρουση Καμμένου - αντιπολίτευσης στη Βουλή για τα μαχητικά F-16

Σύγκρουση Καμμένου - αντιπολίτευσης στη Βουλή για τα μαχητικά F-16
EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Αντιμέτωπος με τα κόμματα της αντιπολίτευσης για την τροπολογία που έφερε προς ψήφιση στη Βουλή για αντισταθμιστικά ύψους 230 εκατ. ευρώ στο πρόγραμμα αναβάθμισης των μαχητικών F-16 από την αμερικανική Lockheed Martin, βρέθηκε ο Πάνος Καμμένος.

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας που καθυστέρησε λόγω της άγριας κόντρας στην Ολομέλεια την κρίσιμη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής του Ομάδας, υποστήριξε πως επί της ουσίας πρόκειται για χρωστούμενα της αμερικανικής εταιρίας και πως η χώρα δεν θα επιβαρυνθεί, το αντίθετο θα ενισχυθεί η εγχώρια βιομηχανία με επιπλέον θέσεις εργασίας στην ΕΑΒ και άλλες ιδιωτικές εταιρίες.

«Η τροπολογία αναφέρεται στην υποχρέωσή μας - στις 15 Μαρτίου 2019 - να κλείσουμε τελειωτικά την σύμβαση Α/Ω των F-16 του 2005 που υπόγραψε ο τότε υπουργός Σπηλιωτόπουλος. Η σύμβαση τότε προέβλεπε να δοθούν στην ελληνική δημοκρατία 230 εκατ. ευρώ έναντι της αγοράς των F-16. Η νομοθεσία έχει αλλάξει κι έχουμε δεσμευτεί ως κυβέρνηση ότι δεν πρόκειται να δεχτούμε αντισταθμιστικά παρά μόνο για την ενίσχυση ΕΑΒ, χωρίς να υπάρχουν άλλες διαδικασίες που μπορεί να αφήσουν οποιοδήποτε υπονοούμενο, γιατί ορθά άλλαξε ο νόμος γιατί αιτία διαφθοράς στο παρελθόν ήταν τα αντισταθμιστικά», είπε μετά τα πυρά που δέχθηκε από την αντιπολίτευση.

Μάλιστα, η ΝΔ ζήτησε απόσυρση της τροπολογίας, συζήτησης της στην επιτροπή Εξοπλισμών. Κατάθεσε δε, αίτημα για ονομαστική ψηφοφορία που θα διεξαχθεί τη Δευτέρα. Ο Πάνος Καμμένος σήκωσε το γάντι, δέχθηκε να συνεδριάσει η επιτροπή ώστε να λυθούν –όπως είπε– οι απορίες και τη Δευτέρα να ψηφιστεί η ρύθμιση.

«Τσίπρας και Καμμένος έλεγαν ότι επί εποχής δικής τους δεν θα υπάρχουν ποτέ αντισταθμιστικά ωφελήματα. Είπατε ότι την επιλογή των εταιρειών θα την κάνει η Lockheed. Ξέρουμε ότι συνεργάζεται με συγκεκριμένες εταιρείες στην Ελλάδα, δικών σας ανθρώπων πολύ φίλων σας, που σας έχουμε δει και σε φωτογραφίες μαζί τους. Μη μας λέτε ότι η Lockheed θα επιλέξει. Ξέρουμε με ποιον συνεργάζεται στην Ελλάδα και ξέρουμε ποιος θα πάρει τα λεφτά. Σας το λέω για να μη μας θεωρείτε χαζούς. Μη μας κοροϊδεύετε, κ. Καμμένε», ανέβασε κατακόρυφα τους τόνους ο αντιπρόεδρος της ΝΔ Άδωνις Γεωργιάδης, ζητώντας να αποσυρθεί η τροπολογία. «Να πει ονόματα», ζήτησε από τον κ. Γεωργιάδη ο Πάνος Καμμένος.

«Μήπως είναι φιλέλληνες και φιλεύσπλαχνοι;» ήταν το ρητορικό ερώτημα που έθεσε από τη ΔΗΣΥ ο Ευάγγελος Βενιζέλος και πρόσθεσε πως «προφανώς όχι, αυτό έχει συνυπολογιστεί στο κόστος. Είναι προσφορά τα 230 εκατ. ευρώ; Όχι, τα πληρώνει η Ελλάδα στην κύρια σύμβαση».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ