ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σκληρό πόκερ ανάμεσα σε ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ για τη συνοχή της κυβέρνησης

Σκληρό πόκερ ανάμεσα σε ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ για τη συνοχή της κυβέρνησης
EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Δεν κρύβουν την ικανοποίησή τους στο Μέγαρο Μαξίμου από την τροπή που πήραν τα γεγονότα με τον συγκυβερνήτη τους κ. Πάνο Καμμένο, καθώς εκτιμούν ότι μετά από πολλές και διαφορετικές προσεγγίσεις, ο υπουργός Άμυνας ενδέχεται να μεταβάλει περαιτέρω τη στάση του - μετά και την ολοκλήρωση των διαδικασιών στην πΓΔΜ, όπου ψηφίστηκαν όλα τα απαραίτητα, που προέβλεπε η Συμφωνία των Πρεσπών.

Τώρα, το «μπαλάκι» έρχεται καθαρά στην ελληνική πλευρά, με τη Συμφωνία να έρχεται προς κύρωση στην ελληνική Βουλή περί τα τέλη της επόμενης εβδομάδας και αφού, μέχρι τότε, έχουν πρώτα κατασταλάξει στο εσωτερικό των Ανεξαρτήτων Ελλήνων.

Μετά τη θυελλώδη συνεδρίαση των ΑΝΕΛ, το Μέγαρο Μαξίμου ζητά «καθαρές λύσεις», χωρίς αστερίσκους από τον κ. Καμμένο, ο οποίος φαίνεται, αντιλαμβανόμενος την κρισιμότητα των στιγμών, να χαμηλώνει τον πήχη, όχι ως προς τις «κόκκινες» γραμμές που από την αρχή είχε θέσει, αλλά ως προς το αν θα αποσύρει την εμπιστοσύνη του από την κυβέρνηση ή όχι.

Η αιτία προς αυτή τη νέα «γραμμή» είναι η διαφορετική στάση που τηρούν οι βουλευτές του οι οποίοι, αν δεν ενωθούν, τότε η Κ.Ο. των ΑΝΕΛ κινδυνεύει ως προς τη συνοχή της.

Ο Πάνος Καμμένος θα συναντηθεί με τον Αλέξη Τσίπρα αφού πρώτα σταθμίσουν και οι δύο πλευρές όλες τις παραμέτρους, προκειμένου να μην οδηγηθούν σε ρήξη αλλά σε ένα «βελούδινο» διαζύγιο. Υπό αυτές τις συνθήκες εκείνοι που γνωρίζουν, αναφέρουν πως στην ψηφοφορία για την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών ο κ. Καμμένος θα θέσει θέμα κομματικής πειθαρχίας, κάτι που σημαίνει ότι οι διαφωνούντες και οι αντάρτες θα διαγραφούν από τους ΑΝΕΛ. Αν γίνει κάτι τέτοιο, ο πρόεδρος του κόμματος θα μεταβάλει τη στάση του ως προς την ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση και δεν θα επιβάλλει στους βουλευτές του κομματική πειθαρχία. Αυτό σημαίνει ότι αφήνει τους βουλευτές του ελεύθερους να αποφασίσουν κατά συνείδηση και επομένως να παράσχουν θετική ψήφο προς τον Αλέξη Τσίπρα και να μην κινδυνεύσει η κυβερνητική πλειοψηφία.

Το Μέγαρο Μαξίμου, όμως, σκεπτόμενο εντελώς ωφελιμιστικά και πιέζοντας περισσότερο τους ΑΝΕΛ, κάνει πιο δύσκολη τη «συγκατοίκηση» φέρνοντας τον υπουργό Άμυνας σε δυσκολότερη θέση. Ζητά καθαρές λύσεις από τους ΑΝΕΛ γιατί έτσι πιστεύει ότι οι βουλευτές του κ. Καμμένου θα κοιτάξουν πρωτίστως εκείνο που τους συμφέρει πολιτικά και εκλογικά. Ο κ. Τσίπρας απ’ ό,τι φαίνεται δεν πρόκειται να δεχτεί την απόσυρση των βουλευτών των ΑΝΕΛ από την κυβέρνηση, γιατί αν τους αποσύρει αναγκαστικά θα ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης για την κυβέρνηση και σε αυτή την περίπτωση ισχύει η παροιμία: «Φοβάται ο Γιάννης το θεριό ή το θεριό τον Γιάννη».

Ό,τι και να γίνει, πάντως, οι εξελίξεις έχουν πάρει το δρόμο τους. Η κυβέρνηση κοινοβουλευτικά μπορεί να παίρνει μία ανάσα μερικών εβδομάδων. Πολιτικά, όμως, όλοι γνωρίζουν πως αυτό που μένει στους πολίτες είναι ότι αργά ή γρήγορα η χώρα θα πάει σε εκλογές. Μέχρι τότε η κυβέρνηση στρώνει το έδαφος για την εκλογική αναμέτρηση.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ