ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τσίπρας: Θα ζητήσω ψήφο εμπιστοσύνης

Τσίπρας: Θα ζητήσω ψήφο εμπιστοσύνης
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΣΑΪΤΑΣ

Την πρόθεσή του να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, λίγη ώρα μετά την παραίτηση του Πάνου Καμμένου από το υπουργείο Άμυνας και την αποχώρηση των Ανεξαρτήτων Ελλήνων από την κυβέρνηση.

«Επί σχεδόν τέσσερα χρόνια είχα μία έντιμη και ειλικρινή συνεργασία με τον Πάνο Καμμένο και είναι γνωστό ότι προερχόμαστε από διαφορετικές πολιτικές οικογένειες» δήλωσε ο πρωθυπουργός, και συνέχισε: «Βγάλαμε τη χώρα από τα μνημόνια και καταφέραμε να στηρίξουμε τους πιο αδύναμος, ενώ άνοιξε ο δρόμος για την καταπολέμηση της διαπλοκής».

Κατά τη διάρκεια της δήλωσής του, ο πρωθυπουργός ευχαρίστησε από καρδιάς τον Πάνο Καμμένο για την συμβολή του αυτά τα χρόνια.

O Αλέξης Τσίπρας είπε ότι έχει ήδη επικοινωνήσει με τον Πρόεδρο της Βουλής, ώστε να γίνουν οι διαδικασίες για ψήφο εμπιστοσύνης, προκειμένου να ολοκληρωθεί η συνταγματικά προβλεπόμενη θητεία της κυβέρνησης, τον Οκτώβριο του 2019.



Όπως είπε ο πρωθυπουργός, έκανε δεκτή την παραίτηση του Πάνου Καμμένου ενώ ξεκαθάρισε ότι θα κάνει δεκτή και οποιαδήποτε άλλη παραίτηση τεθεί υπόψη του.

Τόνισε δε, ότι η βασική του επιδίωξη είναι η αποκατάσταση του ρόλου και της θέσης της χώρας στο διεθνές στερέωμα και ο ηγετικός της ρόλος στα Βαλκάνια, σημειώνοντας ότι στόχος είναι η εξασφάλιση ότι η χώρα θα είναι πυλώνας σταθερότητας και ασφάλειας.

Την ίδια ώρα, ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να δειλιάσει μπροστά στο εθνικό όφελος και ανακοίνωσε ότι ήδη έχει αποφασιστεί η τοποθέτηση του αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας, ναυάρχου Βαγγέλη Αποστολάκη, στη θέση του υπουργού Άμυνας.

Ξεκαθάρισε δε, ότι δεν πρόκειται να διακινδυνέψει ούτε ένα λεπτό στον τομέα της εθνικής άμυνας της χώρας.

«Το Σύνταγμα δίνει τη δυνατότητα, να αφήσω ασαφές και αμφίσημο το αν υπάρχει απόλυτη πλειοψηφία των βουλευτών της εθνικής αντιπροσωπείας, η οποία στηρίζει την προσπάθειά μου για την ολοκλήρωση ενός πολύ σημαντικού έργου» ανέφερε ο πρωθυπουργός, που παράλληλα υπογράμμισε: «Έχουμε μπροστά μας σημαντικές προκλήσεις, την αποκατάσταση, πλήρως της κανονικότητας, τη στήριξη της κοινωνίας, την αύξηση του κατώτατου μισθού, την προστασία της πρώτης κατοικίας, την ενίσχυση των αδύναμων που δεν έχουν τη δυνατότητα να στηρίξουν το ενοίκιο τους για να έχουν στέγη, τη διευκόλυνση όλων όσων έχουν μεγάλες οφειλές και βάρη αλλά έχουν αρχίσει πια να έχουν τη δυνατότητα να αποπληρώνουν. Έχουμε κρίσιμα νομοθετήματα και παρεμβάσεις».

Ο κ. Τσίπρας μίλησε, επίσης, και για τις μεγάλες θεσμικές τομές και συγκεκριμένα τη θεσμική αναθεώρηση, που «επιτέλους πρέπει να ολοκληρωθεί».

Επίσης, μίλησε για τις μεγάλες θεσμικές τομές και συγκεκριμένα τη θεσμική αναθεώρηση, που «επιτέλους πρέπει να ολοκληρωθεί» καθώς, όπως είπε, η χώρα δεν έχει την πολυτέλεια να χάσει άλλα 5 χρόνια και να συνεχίσει «με αυτόν τον άθλιο νόμο περί ευθύνης υπουργών» και με άλλες διατάξεις που είναι χρήσιμες και σημαντικές για την ενίσχυση της δημοκρατίας.

Αναφέρθηκε, μάλιστα, στη «μεγάλη πρωτοβουλία», όπως τη χαρακτήρισε, για τον εξορθολογισμό των σχέσεων μεταξύ Εκκλησίας και κράτους.

Ωστόσο, πρόσθεσε, παρ’ ότι το Σύνταγμα δίνει τη δυνατότητα να αναζητήσει ad hoc πλειοψηφίες.

«Είμαι απόλυτα πεπεισμένος ότι αυτές τις πλειοψηφίες θα τις έβρισκα. Όμως ποτέ δεν πορεύτηκα εκ του ασφαλούς, πάντοτε είμαι αυτός που δεν δειλιάζει μπροστά σε αυτό που θεωρεί εθνικά ωφέλιμο και για τον λόγο αυτό, έχω πάρει την απόφαση μου. Έχω ενημερώσει τον πρόεδρο της Βουλής ότι θα πάμε άμεσα στη διαδικασία που το Σύνταγμα και ο κανονισμός της Βουλής προβλέπει, για την ανανέωση της εμπιστοσύνης της εθνικής αντιπροσωπείας στην κυβέρνησή του. Προκειμένου να προχωρήσουμε με απόλυτη πλειοψηφία σε όλες αυτές τις κρίσιμες για τη χώρα και την ελληνική κοινωνία επιλογές» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ