Μητσοτάκης: Σκηνοθετημένο διαζύγιο για να βολευτούν Τσίπρας - Καμμένος

«Τέσσερις στους επτά βουλευτές των ΑΝ.ΕΛ. θα παράσχουν ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση. Οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ εξακολουθούν να υπάρχουν, απλώς συγχωνεύτηκαν και το διαζύγιο των κυρίων Τσίπρα - Καμμένου είναι σκηνοθετημένο και δημιουργεί μια βαθιά ηθική έκπτωση στην πολιτική ζωή του τόπου», ισχυρίστηκε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ANT1. «Καλώ τους βουλευτές να αναλάβουν τις ευθύνες τους - Αν η Συμφωνία των Πρεσπών δεν περάσει θα αρχίσουμε διαπραγμάτευση από μηδενική βάση - Προσλήψεις θα γίνουν εκεί που χρειάζονται με διαγωνισμούς μέσω ΑΣΕΠ - Θέλω ισχυρή εντολή, αλλά θα επιδιώξω και συνεργασίες με τους καλύτερους», τόνισε μεταξύ άλλων.

«Να αναλογιστούν οι βουλευτές την ψήφο τους», σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης. «Ψήφος εμπιστοσύνης σημαίνει ναι στην συμφωνία των Πρεσπών και ναι σε μία κυβέρνηση που κάνει ζημιά στην χώρα».

«Η πιο καθαρή λύση παραμένουν οι εκλογές», υπογράμμισε ο πρόεδρος της ΝΔ, ενώ εκτίμησε ότι υπάρχει περίπτωση ο Αλέξης Τσίπρας να εξασφαλίσει την εμπιστοσύνη μιας «ετερόκλητης κοινοβουλευτικής ομάδας που ανακάλυψε ξαφνικά τη γοητεία του πρωθυπουργού».

«Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει πως ο κ. Τσίπρας θα εξακολουθεί να έχει την αποδοχή του λαού», συμπλήρωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Ο κ.Τσίπρας είπε ψέματα όταν ήξερε ότι ήταν πρωθυπουργός τώρα που ξέρει ότι θα χάσει θα ξεσαλώσει«, ενώ για τον Πάνο Καμμένο δήλωσε πως «κινείται μεταξύ γραφικότητας και τραγικότητας».

Για τη Συμφωνία των Πρεσπών 

«Η θέση της ΝΔ παραμένει σταθερή και ίδια σε ό,τι αφορά τη Συμφωνία των Πρεσπών. Παραμένει πιστή στην πολιτική που άσκησε ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, ο οποίος δεν αναγνώρισε πότε ούτε Μακεδονία, ούτε μακεδονική ταυτότητα ούτε μακεδονική γλώσσα», είπε ο κ. Μητσοτάκης.

«Τα Σκόπια μπορεί να μπουν στο ΝΑΤΟ, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως θα μπουν και στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Από τα δικά μου χείλη δεν θα ακούσετε ποτέ τη φράση "Καλωσορίζω το Μακεδόνα πρωθυπουργό», επισήμανε ο πρόεδρος της ΝΔ, απαντώντας στην ερώτηση τι θα πράξει, αν υπερψηφιστεί η Συμφωνία των Πρεσπών από τη Βουλή.

Απαντώντας δε στο τι θα κάνει, εάν η Βουλή καταψηφίσει την προωθούμενη συμφωνία Ελλάδας - πΓΔΜ, ο πρόεδρος της ΝΔ υπογράμμισε: «Αν η συμφωνία δεν περάσει, τότε θα αρχίσουμε τη διαπραγμάτευση από μηδενική βάση».

«Η Συμφωνία δίνει την δυνατότητα στον κ. Ζάεφ να μονοπωλεί την Μακεδονία και γι' αυτό διακηρύσσει ότι πήρε από την Ελλάδα αυτό που ήθελε: μακεδονική ταυτότητα και γλώσσα. Η ΝΔ δεν πρόκειται να κυρώσει τη συμφωνία».

Παράλληλα, ξεκαθάρισε πως δεν δέχθηκε πιέσεις από την κ. Μέρκελ ή από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα για την Συμφωνία των Πρεσπών. Πρόσθεσε ότι σε καμία περίπτωση δεν θα αναγνώριζε δημοσίως ότι υπήρξε ανταλλαγή των συντάξεων. 

Για την πρόταση μομφής

Ερωτηθείς αν έχει νόημα πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης σε περίπτωση που ο Αλέξης Τσίπρας πάρει ψήφο εμπιστοσύνης, ο κ. Μητσοτάκης απάντησε: «Συνταγματικά, έχουμε τη δυνατότητα ανά πάσα στιγμή να υποβάλουμε πρόταση δυσπιστίας. Αλλά αυτές οι πρωτοβουλίες δεν προαναγγέλλονται» και πρόσθεσε:

Εμπιστοσύνη σε αυτή την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, -θα εξακολουθώ να την αποκαλώ έτσι από τη στιγμή που 4 βουλευτές των ΑΝΕΛ έχουν έρθει σε συνεννόηση με τον κ. Τσίπρα και τον κ. Καμμένο - προκαλεί ζημιά στον τόπο. 

Ψήφος εμπιστοσύνης και εκλογές 

Σε ερώτηση για το εάν πιστεύει ότι η κυβέρνηση θα πάρει ψήφος εμπιστοσύνης, ο κ, Μητσοτάκης απάντησε πως: «Αν κρίνω από τις δηλώσεις της ετερόκλητης ομάδας βουλευτών που ξαφνικά ανακάλυψαν τη γοητεία του Τσίπρα θεωρώ πιθανό να μπορέσει να πετύχει τους 151 που χρειάζεται για να απολαμβάνει εμπιστοσύνης Βουλής. Της εμπιστοσύνης του λαού δεν απολαμβάνει», ενώ επανέλαβε πως «η πιο καθαρή λύση είναι εκλογές τώρα».

«Είχα άδικο που ζητώ εκλογές; Πιστεύω ακράδαντα ότι τα πράγματα θα ήταν πολύ καλύτερα αν οι εκλογές είχαν γίνει πολύ νωρίτερα. Το αίτημα για εκλογές είχε και νόημα να ξεκαθαρίσουμε ότι είμαστε απέναντι σε αυτή την κυβέρνηση, εκπροσωπούμε ένα διαφορετικό ύφος και ήθος εξουσίας και μια διαφορετική άποψη για το πώς θα δημιουργήσουμε πλούτο, δουλειές, θα ξαναχτίσουμε τη μεσαία τάξη. Είχα δίκιο όταν ζητούσα τις εκλογές», σημείωσε. Και συνέχισε:

Δεν μπορώ να προεξοφλήσω αν θα εξαντλήσει την τετραετία. Θεωρώ δύσκολο να ξεπεράσει τον σκόπελο των ευρωεκλογών. Εκλογές μέσα στο 2019 θα γίνουν. Τον φάγαμε τον γάιδαρο ή την καμήλα όπως έλεγε ο πρωθυπουργός. Όμως η περίοδος μέχρι τις εκλογές εγκυμονεί πολλούς κινδύνους. Ποιος επενδυτής θα έρθει αν δεν έχει πολιτική ορατότητα για την επόμενη ημέρα. Αυτή η περίοδος που θα ξεσαλώσει ο Τσίπρας, θα διορίσει και θα πει πολλά ψέματα. Εδώ είπε πολλά όταν ήξερε ότι θα γίνει πρωθυπουργός, θα πει άλλα τόσα τώρα που ξέρει ότι θα χάσει.

H κοινωνική πολιτική της ΝΔ

«Οι δικές μας προτάσεις, όπως η αναβάθμιση της παιδείας, η ασφάλεια των πολιτών, το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα και η μείωση της φορολογίας, στοχεύουν στη βελτίωση της ζωής όλων των Ελλήνων, ειδικά όμως των πιο αδύναμων», ανέφερε ο πρόεδρος της ΝΔ.

«Προσλήψεις θα γίνουν εκεί που πραγματικά χρειάζονται με διαγωνισμούς μέσω ΑΣΕΠ», πρόσθεσε αναφερόμενος στο τι θα πράξει, εφόσον γίνει πρωθυπουργός.

«Η παιδεία χρειάζεται ενίσχυση. Αλλά προσλήψεις στον αέρα, μόνο και μόνο για να στείλω ένα δήθεν φιλολαϊκό μήνυμα εγώ δεν πρόκειται να εξαγγείλω. Έχω ήδη δεσμευτεί ότι οι προσλήψεις στην παιδεία θα ξεκινήσουν από την ειδική αγωγή. 

«Μετά τις επόμενες εκλογές η χώρα δεν θα είναι ακυβέρνητη και δεν πρόκειται να οδηγηθούμε σε νέες εκλογές με απλή αναλογική. Κάτι τέτοιο θα επέτρεπε στον κ. Τσίπρα να επιστρέψει από την πίσω πόρτα. Γι'αυτό ζητώ όσο το δυνατόν ισχυρότερη εντολή», σημείωσε. 

Απαντώντας στις αιτιάσεις ότι «δεν διαθέτει κοινωνικό πρόσωπο» απάντησε:

Η απόφαση να υπάρχουν πρότυπα σχολεία για τα παιδιά που αξίζουν είναι μία πολιτική που ευνοεί τους πλούσιους ή τους πιο αδύναμους; Όταν μιλάω για ευνομία ώστε να υπάρχει τάξη και ασφάλεια στις φτωχές περιοχές και όχι στην Εκάλη ή την Κηφισιά ή για την επέκταση του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος, αυτές είναι πολιτικές που ευνοούν τους πλουσίους ή τους πιο αδύναμους; Όταν μιλάμε για δημιουργία νέων θέσεων απασχόλησης και για κατάρτιση των μακροχρόνια ανέργων είναι πολιτικές για τους ισχυρούς ή για τους πιο αδύναμους; Στόχος αυτών των πολιτικών είναι η βελτίωση της ζωής όλων των Ελλήνων αλλά ξεκινάμε από τους πιο αδύναμους. Εγώ δεν είπα ποτέ ότι θα καταργήσω τον ΕΝΦΙΑ αλλά δεσμεύομαι ότι θα μειωθεί οριζόντια κατά 30% σε μία διετία.

Για τα χρέη της ΝΔ

Απάντησε και για τα χρέη της ΝΔ λέγοντας ότι: «Η ΝΔ έχει πολλά δάνεια προϊόν μίας άλλης εποχής. Αυτή την κατάσταση κληρονόμησα αλλά περιόρισα τις λειτουργικές δαπάνες του κόμματος κατά 70% και απευθύνθηκα στον απλό νεοδημοκράτη καλώντας τους να ενισχύσουν το κόμμα. Σήμερα 150 χιλιάδες νεοδημοκράτες δίνουν 12 ευρώ τον χρόνο. Έχω κάνει ότι περνά από το χέρι μου για να αντιμετωπίσω το πρόβλημα και αυτή την στιγμή το σύνολο της κρατικής επιχορήγησης κατευθύνεται στην αποπληρωμή των δανείων».

«Θα κυβερνήσω με τους καλύτερους, ακόμη και εκτός της ΝΔ»

Ερωτηθείς, τέλος, αν θα επιδιώξει συνεργασίες με άλλα κόμματα, εφόσον στις επόμενες εκλογές κερδίσει αλλά χωρίς την απόλυτη πλειοψηφία, ο πρόεδρος της ΝΔ απάντησε: «Ζητώ ισχυρή εντολή, για να εφαρμόσω το πρόγραμμα που με ειλικρίνεια παρουσιάζω στον ελληνικό λαό».

«Θα κυβερνήσω με τους καλύτερους, ακόμη και με πρόσωπα εκτός της ΝΔ», ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Διαβάστε επίσης