ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Νέο άνοιγμα Τσίπρα στην Κεντροαριστερά

Νέο άνοιγμα Τσίπρα στην Κεντροαριστερά
EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Κρίση πολιτικής εκπροσώπησης στον προοδευτικό χώρο διαπιστώνει ο πρωθυπουργός ενώ υποστηρίζει πως η υπερψήφιση της Συμφωνίας των Πρεσπών είναι «πατριωτικό καθήκον». 

Πιο συγκεκριμένα, ο Αλέξης Τσίπρας επέλεξε την Αυγή, την εφημερίδα του ΣΥΡΙΖΑ, για να δώσει συνέντευξη η οποία και θα δημοσιευθεί αύριο, Κυριακή, μέρα του συλλαλητηρίου. Ο πρωθυπουργός χαρακτηρίζει «ιστορικό βήμα για τις δύο χώρες τη συμφωνία των Πρεσπών», και επιμένει ότι είναι «πατριωτικό καθήκον» η κύρωσή της.

Ο Αλέξης Τσίπρας δεν κρύβει πως περιμένει πολιτικές εξελίξεις λόγω των αναταράξεων που επιφέρει στο πολιτικό σκηνικό η συμφωνία, σημειώνοντας πως οι Πρέσπες θα λειτουργήσουν ως καταλύτης για τη συμπόρευση των προοδευτικών δυνάμεων στην Ελλάδα.

«Στην Ελλάδα η περιπέτεια των Μνημονίων έχει προκαλέσει τεκτονικές ανακατατάξεις στο πολιτικό σύστημα. Έτσι σε ένα τμήμα του προοδευτικού μεσαίου χώρου υπάρχει σήμερα κρίση πολιτικής εκπροσώπησης. Το βάρος της συγκρότησης ενός προοδευτικού πόλου πέφτει εκ των πραγμάτων στην μεγαλύτερη δύναμη, αλλά θέλουμε να προχωρήσουμε προς αυτή την κατεύθυνση χωρίς ηγεμονισμούς. Επιδιώκουμε τον διάλογο με όλες τις προοδευτικές δυνάμεις πάνω σε κάποιους σταθερούς άξονες: την αντιπαράθεση με την ακροδεξιά, την δίκαιη ανάπτυξη, την ενίσχυση της εργασίας και του εισοδήματος των εργαζομένων, την οικοδόμηση ενός νέου κοινωνικού κράτους, τις αναγκαίες τομές για την εμβάθυνση και την ενίσχυση της ποιότητας της δημοκρατίας και των θεσμών. Αυτές είναι οι βάσεις ενός σχεδίου που μπορεί να συσπειρώσει την μεγάλη προοδευτική πλειοψηφία της κοινωνίας» δηλώνει χαρακτηριστικά.

Σε ερώτηση για το αυριανό συλλαλητήριο ο Πρωθυπουργός σημείωσε: «Σε μια δημοκρατική κοινωνία, το δικαίωμα των πολιτών να διαδηλώνουν ειρηνικά για τις απόψεις τους, είναι αδιαπραγμάτευτο [...] Θεωρώ όμως ότι είναι υποχρέωση όλων να απομονώσουν τις ακραίες ομάδες που φαντάζομαι θα επιχειρήσουν να χειραγωγήσουν και αυτό το συλλαλητήριο και να απέχουν από εκδηλώσεις και συνθήματα μίσους. Έχει υπάρξει αρκετό εμφύλιο μίσος στην ιστορία αυτού του τόπου. Φθάνει. Οι αντιπαραθέσεις πρέπει να γίνονται με επιχειρήματα και διάλογο».

Για την απόρριψη του debate από τον κ. Μητσοτάκη τόνισε: «Ο κος Μητσοτάκης είναι προφανές πως για το Μακεδονικό ούτε έχει επιχειρήματα ούτε και πιστεύει αυτά που χρησιμοποιεί. Επιλέγει την παραδοξολογία απέναντι στον ορθό λόγο. Τη λαθροχειρία απέναντι στην αλήθεια. Την πατριδοκαπηλία απέναντι στην πατριωτική ευθύνη. Για αυτό αρνήθηκε την τηλεμαχία».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ