ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης: Εθνική ήττα η Συμφωνία των Πρεσπών

Μητσοτάκης: Εθνική ήττα η Συμφωνία των Πρεσπών
EUROKINISSI/ ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

«Δεν θα έπρεπε να είχε υπογραφεί ποτέ», υποστήριξε για τη Συμφωνία των Πρεσπών ο Κυριάκος Μητσοτάκης, τονίζοντας πως «προσβάλλει την αλήθεια και την Ιστορία της χώρας». Παράλληλα, ο πρόεδρος της ΝΔ εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση σε κυβέρνηση, Αλέξη Τσίπρα και Πάνο Καμμένο. «Ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ είναι παρελθόν, επείγεται να δεσμεύσει το μέλλον της χώρας... Γιατί άραγε;» διερωτήθηκε χαρακτηριστικά, κάνοντας λόγο για βέτο στην ένταξη της πΓΔΜ στην ΕΕ.

Με επικρίσεις κατά του Νίκου Κοτζιά άρχισε την ομιλία του στη Βουλή ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Κυριάκος Μητσοτάκης. «Ο κ. Κοτζιάς δεν μας εξήγησε ποτέ γιατί παραιτήθηκε από την κυβέρνηση για να παραμείνει στην κυβέρνηση ο κ. Καμμένος», τόνισε χαρακτηριστικά.

«Η Συμφωνία των Πρεσπών δεν θα έπρεπε ποτέ να είχε υπογραφεί και, βέβαια, δεν θα έπρεπε ποτέ να είχε φτάσει στη Βουλή των Ελλήνων προς κύρωση. Γιατί αποτελεί εθνική ήττα, που έχει ήδη ακυρωθεί στη συνείδηση του λαού. Και εθνικό λάθος, που προσβάλλει την αλήθεια και την Ιστορία της χώρας. Ο ΣΥΡΙΖΑ την ώρα που καταρρέει, επιμένει στην καταστροφική του αποστολή», συνέχισε ο κ. Μητσοτάκης.

«Κατώτερη των περιστάσεων, η κυβέρνησή σας κουρελιάζει την πολιτική ζωή με μεθοδεύσεις και παζάρια. Για μερικούς μήνες εξουσίας γυρνάτε τη χώρα πολλά χρόνια πίσω. Έχουμε μια κυβέρνηση όπου τη μια εβδομάδα ο κ. Τσίπρας χειροκροτείται από τον κ.Καμμένο και την άλλη από τον κ. Κοτζιά - οι οποίοι αλληλο-μηνύονται χωρίς να συγκινείται ένας εισαγγελέας από όσα ο ένας καταλογίζει στον άλλο.

Οι Σκοπιανοί έχουν ήδη παραβιάσει ένα βασικό όρο της Συμφωνίας. Πρώτα να αλλάξουν το Σύνταγμα τους και μετά να έρθει η Συμφωνία προς κύρωση στο Ελληνικό κοινοβούλιο. (Άρθρο 1 παράγραφος 4 στοιχεία ε και ζ). Εδώ αποκαλύπτεται ότι ακόμη και οι μετέωρες αλλαγές στο Σύνταγμα των Σκοπίων, που η Συμφωνία των Πρεσπών προβλέπει, δεν θα ισχύσουν τώρα», τόνισε.

«Αρκούμαι στο να αναφέρω εδώ την πολυδιαφημισμένη ρηματική διακοίνωση. Ο ίδιος ο τίτλος της φέρει φαρδιά-πλατιά την ένδειξη "Δημοκρατία της Μακεδονίας". Και το κείμενό της επιμένει να αναφέρεται σε "μακεδονικό λαό". Μα αν οι Σκοπιανοί είχαν αλλάξει το Σύνταγμα τους, θα έπρεπε ήδη να αυτοχαρακτηρίζονται ως "Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας"».

Ονομαστική είναι η ψηφοφορία, μπροστά μας είναι όλα και μάλιστα με ονοματεπώνυμα. Όπως είναι πίσω μας οι χειρισμοί της κυβέρνησης γύρω από το Σκοπιανό που μας έφεραν ως εδώ. Χειρισμοί κρυφοί και βεβιασμένοι. Μυστικά και ερήμην Βουλής και κομμάτων διαπραγματεύτηκε ο κ. Κοτζιάς.

'Αρον άρον υπέγραψε στις Πρέσπες ο κ. Τσίπρας με την βοήθεια του κυρίου Καμμένου. Ναι, είναι ο ίδιος ο κ. Καμμένος που τώρα έχει φορέσει τη στολή του Μακεδονομάχου, όταν τον Ιούλιο μπορούσε να ρίξει την κυβέρνηση υπερψηφίζοντας την πρόταση δυσπιστίας μας», υπογράμμισε.

«Η κοινωνία όμως έχει μάτια και αντίληψη. Σέβομαι την κρίση της. Και εμπιστεύομαι απόλυτα την ετυμηγορία που θα δώσει σύντομα όταν θα προσέλθει στην κάλπη. ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ δέχτηκαν να είναι τα Σκόπια αυτά που, στο εξής, θα μονοπωλούν την ταυτότητα της ευρύτερης Μακεδονίας. Και αυτό γίνεται με όχημα την εθνικότητα, την ταυτότητα και τη γλώσσα γιατί η κυβέρνηση τις δέχτηκε ως "μακεδονικές"».

«Ποτέ η Ελλάδα δεν είχε αναγνωρίσει μακεδονική γλώσσα. Ποτέ. Και αυτό που δεν τόλμησαν να πουν ούτε οι σκοπιανοί το λέτε εσείς. Συγχαρητήρια κ. Τσίπρα, λαμπρή διαπραγμάτευση κανατε. Δεν το λέμε μόνο εμείς. το ΝΑΤΟ το λέει. Η Συμφωνία αναγνωρίζει τους πολίτες αυτούς ως "Μακεδόνες" κι έτσι θα αναγράφονται και στα διαβατήριά τους. Είναι, μάλιστα, αστείο να κομπάζει η ελληνική κυβέρνηση για τους εσωτερικούς ελιγμούς του κ. Ζάεφ», είπε ο κ. Μητσοτάκης για να τονίσει:

Η Συμφωνία των Πρεσπών δεν αναφέρει ούτε σε ένα σημείο της την λέξη "Μακεδονία" ή "Μακεδόνες" σε σχέση προς την Ελλάδα. Πουθενά δεν γράφει "Έλληνες Μακεδόνες" ή "ελληνική Μακεδονία". Ξέρετε πώς ορίζει την ελληνική Μακεδονία το κείμενο που υπέγραψαν Τσίπρας και Κοτζιάς; Ως η "βόρεια περιοχή… του Πρώτου Μέρους". Η περιοχή έχει όνομα κ. Τσίπρα. Λέγεται Μακεδονία και είναι κομμάτι της ελληνικής ιστορίας. Αναπόσπαστο τμήμα του εθνικού κορμού. Ταυτισμένη με την ίδια την ιστορική συνείδηση του έθνους μας. Ζουν εκεί, περήφανοι Έλληνες Μακεδόνες.

Το καλοκαίρι του 2018, από τις 22 Ιουνίου, με επίσημη επιστολή προς το ΝΑΤΟ, οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ τότε δώσατε το πράσινο φως, αίροντας την ισχύ της απόφασης του Βουκουρεστίου του 2008. Στα κρυφά, στα γρήγορα και ερήμην Βουλής και λαού για μία ακόμη φορά. Όπως και όλα τα προηγούμενα. Μήπως δεν το πήρατε χαμπάρι κ. Καμμένε αυτό; Είστε υπόλογοι για αυτό κ. Τσίπρα.

Εφόσον οι Έλληνες πολίτες με εμπιστευθούν ως πρωθυπουργό, αρνούμαι κατηγορηματικά να ερμηνεύσω τη συμφωνία με αυτόν τον τρόπο. Η διαδικασία ένταξης των Σκοπίων στην ΕΕ δεν σχετίζεται με τη συμφωνία των Πρεσπών. Η Ελλάδα θα διατηρήσει στο ακέραιο όλα τα δικαιώματα που απορρέουν από την ιδιότητα του κράτους μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Συνεχίζοντας, σημείωσε πως: «Η Βουλγαρία ουδέποτε αναγνώρισε μακεδονική γλώσσα ή μακεδονικό έθνος. Θεωρεί την γλώσσα της FYROM βουλγαρική διάλεκτο. Η υπουργός Εξωτερικών Αικατερίνα Ζαχαρίεβα, μάλιστα, έκανε αυτό που δεν τολμήσατε εσείς: Προειδοποίησε ότι θα μπλοκάρει την είσοδο των Σκοπίων στην Ευρωπαϊκή Ένωση αν οι θέσεις της δεν ικανοποιηθούν. Εσείς δεχθήκατε να απεμπολήσετε αυτό το δικαίωμα για την Ελλάδα.

Στην Τουρκία έκανε και το πρώτο του τριήμερο ταξίδι, αμέσως μετά ψηφοφορία για την αλλαγή του Συντάγματος, ο υπουργός των Εξωτερικών των Σκοπίων. Λέτε να ανατραπούν όλα αυτά επειδή σας έδωσε ο Ζάεφ την γραβάτα του; Πολύ αμφιβάλλω.. Να γιατί σας λέμε ότι η εξωτερική σας πολιτική είναι ανιστόρητη, επιπόλαιη και γι' αυτό επικίνδυνη», είπε απευθυνόμενος στον Αλέξη Τσίπρα.

«Λέτε ότι ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης που έλεγε όσα προανέφερα θα μιλούσε ποτέ για "Μακεδόνες", όπως έκανε ενώπιον σας ο κ. Ζάεφ και δεν ανοίξατε το στόμα σας... Ισχυρίζεστε ότι ο Κώστας Καραμανλής και η Ντόρα Μπακογιάννη θα δέχονταν ποτέ ένα κράτος ακόμη και "Βόρειας Μακεδονίας", με λαό όμως "μακεδονικό" και με γλώσσα "μακεδονική"»; είπε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας.

«Στην τελετή υπογραφής στις Πρέσπες δεν ήταν ο κ. Ζάεφ που δημοσίως αναφέρθηκε σε δύο λαούς: σε "Έλληνες" και σε "Μακεδόνες"; Το είπε μπροστά σας, κ. Τσίπρα, χωρίς εσείς να αντιδράσετε; Δεν τον σταματήσατε. Δεν τον διορθώσατε. Δεν αγανακτήσατε. Μόνο χασκογελούσατε, ως συνήθως. Φοβάμαι ότι μιλώ σε ώτα μη ακουόντων. Μιλώ σε βουλευτές πρόθυμους να υψώσουν το χέρι σκύβοντας το κεφάλι για να θυσιάσουν διακυβεύματα που τους υπερβαίνουν κατά πολύ».

Στη συνέχεια, αποκάλυψε πως ο πρωθυπουργός του τηλεφώνησε για το ονοματολογικό: «Κύριε Τσίπρα με είχατε πάρει ένα τηλέφωνο και με ρωτήσατε πως σου φαίνεται ο όρος «Μακεδονία του Ίλιντεν» -και πήγε να μου πέσει το τηλέφωνο. Είστε ή τελείως ανιστόρητος ή επικίνδυνα κυνικός. Ή πολύ απλά είστε και τα δύο. Το είχατε δεχτεί… Απαιτήσαμε την συνεργασία, αλλά διαπιστώσαμε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε κομματικό του εργαλείο ακόμη και θέματα που συνδέονται με το εθνικό συμφέρον. Πρώτος εγώ είπα ανοιχτά ότι ο ΣΥΡΙΖΑ διάλεξε να διχάσει τους Έλληνες για να ενώσει τους Σκοπιανούς».

«Ενημέρωσα όλους τους συμμάχους μας και το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα. Δεν δίστασα να διαφωνήσω ανοιχτά ακόμη και με ισχυρούς εταίρους όπως η Καγκελάριος Μέρκελ. Τα κατάπιατε αυτά που λέγατε ότι άλλα λέω στο εσωτερικό και άλλα στο εξωτερικό. Τα κάνατε γαργάρα. Της μίλησα καθαρά, όπως καθαρά μιλώ και στους Έλληνες. Προτάσσοντας το εθνικό συμφέρον.

Σήμερα η Βουλή ζει μια από τις πιο κρίσιμες στιγμές της χώρας. Πρέπει όλοι να γνωρίζουν τι θα συμβεί την επόμενη ημέρα. Αν λοιπόν η Συμφωνία των Πρεσπών κυρωθεί, τότε δεν θα μπορεί να ακυρωθεί, καθώς διαθέτει μεγαλύτερη ισχύ από κάθε νόμο. Το Διεθνές Δίκαιο καθιστά δυσμετάβλητη κάθε τροποποίησή της. Και τυχόν παραβίασή της μπορεί να σημάνει διεθνή απομόνωση και Διεθνές Δικαστήριο για τη χώρα μας».

«Όλα κρίνονται σήμερα και αύριο που θα γίνει η ψηφοφορία. Όχι μεθαύριο. Η ώρα της ευθύνης είναι τώρα. Όχι αύριο. Οι υπεύθυνοι κρίνονται εδώ. Όχι αλλού. Και γι' αυτό η Νέα Δημοκρατία παίρνει θέση στην πλευρά της εθνικής αξιοπρέπειας: Καταψηφίζουμε την Συμφωνία των Πρεσπών», επανέλαβε ο κ. Μητσοτάκης.

«Καθαρές κουβέντες προς κάποιους οι οποίοι θεωρούν ότι μπορούν να το παίζουν δίπορτο: Κάθε ψήφος στη Συμφωνία των Πρεσπών σημαίνει και ψήφος στον κ. Τσίπρα για να συνεχίσει το καταστροφικό του έργο.

Είναι στιγμές ευθύνης, αλλά και στιγμές αλήθειας. Γι' αυτό και απευθύνομαι σε όλους -ακόμη και σε αυτούς που μας χωρίζουν πολλά, αλλά μας ενώνει η αγάπη για την πατρίδα. Ο λαός έχει στείλει το μήνυμά του και θα το στείλει σύντομα και στις κάλπες. Ζητά να φύγει αυτή η κυβέρνηση του ψέματος, της μιζέριας, του διχασμού και της παρακμής».

«Σας καλώ να μην κυρώσουμε μία συμφωνία που, θυμηθείτε τα λόγια μου, θα την βρούμε μπροστά μας και δεν θα είναι για καλό. Σας καλώ στην ονομαστική ψηφοφορία που θα ακολουθήσει να πούμε το μεγάλο ΟΧΙ», τόνισε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ