ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ξεκίνησαν οι διαδικασίες ένταξης της πΓΔΜ στο ΝΑΤΟ - Στη βουλή την επόμενη εβδομάδα το πρωτόκολλο

Ξεκίνησαν οι διαδικασίες ένταξης της πΓΔΜ στο ΝΑΤΟ - Στη βουλή την επόμενη εβδομάδα το πρωτόκολλο
EUROKINISSI/ΝΑΤΟ

Την επόμενη εβδομάδα αναμένεται να φτάσει στην ελληνική βουλή προς κύρωση το πρωτόκολλο ένταξης της πΓΔΜ στο ΝΑΤΟ. Αυτό εκτίμησαν πηγές του υπουργείου Εξωτερικών στο CNN Greece

Εξήγησαν πως οι διαδικασίες ξεκίνησαν σήμερα με τον ΓΓ του ΝΑΤΟ Γενς Στόλντεμπεργκ να καλεί τους αντιπροσώπου των κρατών μελών της συμμαχίας να εγκρίνουν έως το απόγευμα (17.30) το πρωτόκολλο εισδοχής.

Οι ίδιες πηγές σημείωσαν πως αυτό είναι μόλις το πρώτο βήμα καθώς θα απαιτηθεί στη συνέχεια να εγκριθεί από όλα τα κράτη μέλη, διαδικασία χρονοβόρα με δεδομένο πως χώρες όπως ο Καναδάς προβλέπουν σύνθετες διαδικασίες.

Στην ελληνική βουλή αναμένεται, σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πηγές του υπουργείου Εξωτερικών, να φτάσει την επόμενη εβδομάδα οπότε και θα εισαχθεί στην ολομέλεια προς ψήφιση. Ακολούθως με ρηματική διακοίνωση θα αποσταλεί από το υπουργείο Εξωτερικών στα Σκόπια ενεργοποιώντας την αλλαγή του Συντάγματος της γείτονος χώρας και φυσικά την αλλαγή του ονόματός της.

Νωρίτερα με δήλωσή του του στο Politico ο ΓΓ του ΝΑΤΟ είχε σχολιάσει πως η πΓΔΜ μπορεί να περιμένει σύντομα την πρόσκληση ένταξης στη συμμαχία καθώς η Ελλάδα κύρωσε τη συμφωνία των Πρεσπών. «Θα υπογράψουμε το πρωτόκολλο εισδοχής άμεσα», είπε χαρακτηριστικά. «Αυτό θα περάσει συνολικά από 29 κοινοβούλια προς κύρωση κάτι που απαιτεί χρόνο» συμπλήρωσε φέρνοντας ως παράδειγμα την περίπτωση του Μαυροβουνίου που χρειάστηκε συνολικά ένα έτος για να μπει στο ΝΑΤΟ.

Στα Σκόπια, ο ΥΠΕΞ της πΓΔΜ Νίκολα Ντιμιτρόφ μιλώντας στο εθνικό πρακτορείο ΜΙΑ εκτίμησε πως η χώρα του θα έχει υπογράψει το πρωτόκολλο σε μία με δύο εβδομάδες αποκτώντας την δική της θέση στο ΝΑΤΟ.

Όσον αφορά την είσοδο την ΕΕ, η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αρμόδια για θέματα εξωτερικής πολιτικής, Μάγια Κοτσίγιανσιτς σχολίασε πως τα βήματα για την ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας στην ΕΕ είναι «σαφή».

Ερωτηθείσα σχετικά με την ευρωπαϊκή πορεία της γειτονικής χώρας μετά την επικύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών από το ελληνικό Κοινοβούλιο, η εκπρόσωπος της Επιτροπής, απάντησε πως το Συμβούλιο της ΕΕ έχει ορίσει μια «σαφή πορεία» για το άνοιγμα των ενταξιακών διαπραγματεύσεων τον Ιούνιο του 2019. «Με βάση τις τελευταίες εξελίξεις, οι προσπάθειες προς αυτήν την κατεύθυνση πρέπει να ενδυναμωθούν», ανέφερε, σημειώνοντας, ωστόσο, πως οι εν λόγω εργασίες περιλαμβάνουν επίσης την εφαρμογή των «απαραίτητων μεταρρυθμίσεων».

«Η πορεία που έχουμε μπροστά μας είναι σαφής», κατέληξε η ίδια.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ