ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δεν αποκλείει εκλογές τον Μάιο ο Νίκος Φίλης

Δεν αποκλείει εκλογές τον Μάιο ο Νίκος Φίλης
EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

«Οι συνθήκες δεν επιτρέπουν συγκλίσεις στο κέντρο» υποστήριξε ο Νίκος Φίλης ερωτώμενος σχετικά με τα σενάρια για συνεργασία του ΣΥΡΙΖΑ με άλλες πολιτικές ομάδες. Ο βουλευτής και πρώην υπουργός εκτίμησε πως «δεν μπαίνει ζήτημα αλλαγής του ονόματος του ΣΥΡΙΖΑ αλλά ευρύτατων συνεργασιών με δυνάμεις που δεν εντάσσονται στο χώρο αλλά στην κοινή προσπάθεια». Θύμισε πως παλαιότερα το κυβερνών κόμμα ονομαζόταν ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ αλλά κάτι αντίστοιχο δεν είναι στο τραπέζι των συζητήσεων σήμερα. Απαραίτητο όρο πάντως για τις συνεργασίες θέτει τις καθαρές προγραμματικές προτάσεις.  

Αναφερόμενος ειδικότερα στα σενάρια συνεργασίας με το Κίνημα Αλλαγής υποστήριξε ότι δεν υπάρχει δυνατότητα αυτό να συμβεί πριν από τις εκλογές. «Έχει επικρατήσει η άποψη Βενιζέλου για στρατηγική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ, δηλαδή για στρατηγική νίκη της ΝΔ» τόνισε ο πρώην υπουργός συμπληρώνοντας πως «με το ΚΙΝΑΛ ως χώρος του κέντρου πρέπει να επιδιώξουμε να έχει προγραμματική συνάντηση με εμάς. Θα γίνει διάλογος με βάση τη νέα πραγματικότητα που θα διαμορφωθεί μετά τις εκλογές. Σε μια διαιρετική τομή νεοφιλελευθερισμός/κοινωνικό κράτος το ΚΙΝΑΛ πρέπει να έρθει στην όχθη του κοινωνικού κράτους». Επανέλαβε για ακόμα μια φορά πως «ο ΣΥΡΙΖΑ ούτε μπορεί ούτε πρέπει, να γίνει ένα νέο ΠΑΣΟΚ. Μιλάμε για συνεργασία με δυνάμεις που δεν θα ενταχθούν οργανικά στον ΣΥΡΙΖΑ».

Μιλώντας στο ραδιόφωνο News24/7 εξήγησε πως το πολιτικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να λαμβάνει υπόψιν την κατάσταση μέχρι το 2022 αλλά και να την υπερβαίνει. «Πρέπει να υπάρξει επαναδιαπραγμάτευση των στόχων για τα πρωτογενή πλεονάσματα αλλά στην ώρα τους. Η αναδιαμόρφωση του δημόσιου τομέα, η ισχυροποίηση του κοινωνικού κράτους, οικολογικές προτεραιότητες είναι βασικά θέματα που πρέπει να συζητήσουμε» είπε χαρακτηριστικά.

Διαβάστε επίσης:

Artists for DiEM25: Δημοπρασία έργων Τέχνης για την ενίσχυση του ΜέΡΑ25
Συνάντηση με τον Τσίπρα για να μπει στο ΣΥΡΙΖΑ θέλει ο Παπαχριστόπουλος (vid)
Και ο Γιάννης Τσιρώνης υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων

Κόντρα στη θέση του Μεγάρου Μαξίμου, ο Νίκος Φίλης δεν απέκλεισε εκλογές να γίνουν και τον Μάιο λέγοντας πως «εκλογές πρέπει να γίνουν όταν υπάρχει η δυνατότητα χωρίς συγχύσεις να εκφραστεί η λαϊκή βούληση». «Αν ο ΣΥΡΙΖΑ ηττηθεί εκλογικά» εκτίμησε πως «δεν θα υπάρξουν αναταράξεις αλλά ένας χρήσιμος πολιτικός προβληματισμός, δεν θα τεθεί θέμα ηγεσίας».

Ερωτώμενος για τον Πάνο Καμμένο υποστήριξε πως «κάνει μια απελπισμένη προσπάθεια πολιτικής επιβίωσης. Εκτιμώ ότι ο κ. Καμμένος πάει όλο και δεξιότερα. Προσπαθεί να κερδίσει από τις τάξεις των εθνικιστών, των όψιμων μακεδονομάχων».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ