ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κόντρα Τσίπρα-Μητσοτάκη για επανεκλογή Παυλόπουλου, Σύνταγμα και ιδιωτικά πανεπιστήμια

Κόντρα Τσίπρα-Μητσοτάκη για επανεκλογή Παυλόπουλου, Σύνταγμα και ιδιωτικά πανεπιστήμια
Φωτογραφία αρχείου EUROKINISSI/ ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Σε σφοδρή αντιπαράθεση ανάμεσα στον Αλέξη Τσίπρα και τον Κυριάκο Μητσοτάκη εξελίχθηκε η συζήτηση της Ολομέλειας της Βουλής για τη συνταγματική αναθεώρηση, στο επίκεντρο της οποίας βρέθηκε το θέμα της στήριξης ή μη του Προκόπη Παυλόπουλου για δεύτερη θητεία στο αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας

Ο πρωθυπουργός κάλεσε τον επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης να ξεκαθαρίσει τη θέση του στο κατά πόσο προτίθεται να στηρίξει την επανεκλογή του Προκόπη Παυλόπουλου στο αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας, με τον κ. Μητσοτάκη να του απαντά:

«Πρέπει να είστε πολύ απελπισμένος για να πιάνετε στο στόμα σας το σημερινό ΠτΔ και να τον εμπλέκετε στα κομματικά σας παιχνίδια».

«Πάλι καλά που δεν ζητήσατε το ΑΦΜ του Προκόπη Παυλόπουλου, τον εκτιμώ πολύ, το ξέρετε και πιστεύω ότι ασκεί άψογα τα καθήκοντά του», δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της ΝΔ, στη δευτερολογία του.

Ο Αλέξης Τσίπρας είχε κατηγορήσει, στη δευτερολογία του, τον κ. Μητσοτάκη ότι έχει παραδοθεί στην «ακροδεξιά πτέρυγα» της ΝΔ, εκτιμώντας παράλληλα πως ο ΠτΔ θα εκλεγεί με την πρόταση της νέας πλειοψηφίας, «που θα είναι και πάλι με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ» και θα είναι ο κ. Παυλόπουλος.

«Εγώ σήμερα έκανα ένα τολμηρό βήμα, αποκάλυψα το πολιτικό παιχνίδι που παίζετε. Σας προκάλεσα να πάρετε θέση συγκεκριμένη λέγοντας ξεκάθαρα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πρόκειται να παίξει κανέναν παιχνίδι με τον ΠτΔ και θα προτείνει και στη νέα Βουλή την συνταγματικά προβλεπόμενη ανανέωση της θητείας του σημερινού ΠτΔ, του Προκόπη Παυλόπουλου. Εσείς όχι μόνο δεν το σηκώσατε το γάντι, αλλά αποφύγατε επί 56 λεπτά που μιλήσατε, να απαντήσετε αλλά και να αναφερθείτε ακόμα και στο όνομά του», σημείωσε.

«Κύριε Μητσοτάκη», σχολίασε, «μέχρι σήμερα είχα την αίσθηση ότι ο κ. Σαμαράς και ο κ. Γεωργιάδης δεν σας επιτρέπουν να ονομάζετε τη γείτονα χώρα Βόρεια Μακεδονία, δηλαδή με τη συνταγματική της ονομασία. Σήμερα διαπιστώνω ότι δεν σας επιτρέπουν καν να αναφέρετε το όνομα του ΠτΔ. Διότι έχουν άποψη και θέλουν, η ακραία πτέρυγα του κόμματος σας, να παίξετε πολιτικά παιχνίδια».

Ολοκληρώνοντας τη δευτερολογία του, ο κ. Τσίπρας είπε στον κ. Μητσοτάκη:

«Στο τέλος ξυρίζουν το γαμπρό. Μην μοιράζετε θέσεις γιατί και μετά τις επόμενες εκλογές θα βρεθείτε ξανά στα έδρανα της αντιπολίτευσης. Δεν θα σας φτάνουν οι βουλευτές για να προτείνετε και να εκλέξετε ΠτΔ».

«Ο κ. Μητσοτάκης δεν δεσμεύεται ότι θα στηρίξει την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για ανανέωση της θητείας του Προκόπη Παυλόπουλου στη θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας διότι έχει κάνει άλλες συμφωνίες και διότι έχει μια εσωκομματική πτέρυγα που δεν τον αφήνει», τόνισε ο κ. Τσίπρας, στην τρίτη ομιλία του στη Βουλή.

«Καλά εσωκομματικά ξεμπερδέματα κ. Μητσοτάκη, σας πιάσαμε με τη γίδα στην πλάτη», είπε ο πρωθυπουργός.

Επίσης παρατήρησε ότι ο πρόεδρος της ΝΔ χύνει κροκοδείλια δάκρυα για τους νέους που φεύγουν στο εξωτερικό για σπουδές και αυτό που τον ενδιαφέρει είναι να υπάρχουν περισσότεροι «πελάτες» γι αυτούς οι οποίοι θα έρθουν να κερδοσκοπήσουν και στον χώρο της Παιδείας, με την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων.

Μητσοτάκης: Με το άρθρο 16 προστατεύετε τους ανταγωνιστές της χώρας

«Οι εκλογές θα καθορίσουν και τον τρόπο που θα διατυπωθούν οι προτάσεις μας, είτε εκλεγούμε εμείς, είτε εσείς», τόνισε στη δευτερολογία του ο πρόεδρος της ΝΔ.

«Εκτός αν σχεδιάζετε τίποτα άλλα κολπάκια. Αν σχεδιάζετε να αποσύρετε καμιά 40αρια βουλευτές σας…», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.

«Το ΚΙΝΑΛ και το ΚΚΕ έχει πιο καθαρή σχέση. Αν λέτε το ίδιο, πείτε το από τώρα. Εδώ είμαστε και θα δούμε τα αποτελέσματα. Η ψηφοφορία πρέπει να γίνει όπως και στις προηγούμενες αναθεωρήσεις» συμπλήρωσε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας.

«Το μόνο που προστατεύετε με το άρθρο 16 είναι τους ανταγωνιστές της χώρας. Η ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων θα πάρει καιρό. Αν αύριο έρθει ένα σημαντικό ίδρυμα και πει εγώ θέλω να δώσω 500 εκατ. ερώ για ένα μη κερδοσκοπικό Πανεπιστήμιο τι θα κάνετε;» συνέχισε.

Διαβάστε επίσης:

Μητσοτάκης: Η μειοψηφία ΣΥΡΙΖΑ μετατρέπεται σε πλειοψηφία «τριγύριζα»

Τσίπρας: Δεν είμαστε κυβέρνηση - «κουρελού» με δεξιές παρενθέσεις

Κυβέρνηση - «κουρελού» και εκλογές στις 26 Μαΐου

Ο κ. Μητσοτάκης άσκησε πολιτική κριτική στην κυβέρνηση για την παρούσα συγκυρία, εκτιμώντας ότι ο πρωθυπουργός προσπαθεί να διαχειριστεί τη «διαφαινόμενη ήττα» του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές, ενώ επανέλαβε τις αιτιάσεις του για «πλειοψηφία κουρελού».

«Υπάρχουν βουλευτές που ανταλλάσσουν τις συνειδήσεις του με αξιώματα, υπάρχουν βουλευτές που ανήκουν σε δύο κοινοβουλευτικές ομάδας ή μισθώνονται από την κυβέρνηση για ορισμένο χρόνο και σκοπό. Υπάρχουν βουλευτές που στα χαρτιά δηλώνουν ανεξάρτητοι αλλά έχουν εκχωρήσει την ψήφο και την συνείδησή τους στον κ. Τσίπρα και στην κυβέρνηση», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης.

«Έχουμε το παράδοξο να έχουμε μία μειοψηφία 145 βουλευτών και μία άτυπη ομάδα 151 ειδικού σκοπού που εναλλάσσονται και επιστρατεύονται για να μετατρέψουν μία μειοψηφία σε μία πλειοψηφία ευκαιρίας. Μία μειοψηφία ΣΥΡΙΖΑ σε μία πλειοψηφία τριγύριζα», δήλωσε ο πρόεδρος της ΝΔ.

Η αυριανή ψήφος, είπε ακόμα, είναι κρίσιμη για τον επιπλέον λόγο ότι κατατίθεται 100 μέρες πριν ακουστεί η φωνή του λαού.

«Στις 26 Μαΐου θα έχουμε εκλογές και οι πολίτες θα κρίνουν και την στάση μας σήμερα. Στην ζυγαριά θα βάλλουν και όσα έζησαν την τελευταία τετραετία στην οικονομία αλλά και μία νέα πληγή την αναγνώριση γλώσσας και εθνότητας στα Σκόπια. Οι εκλογές φέρνουν λύση αλλά αποκαθιστούν και την θεσμική τάξη», είπε ο κ. Μητσοτάκης.

Τσίπρας: Αντί για συναίνεση προτείνετε τζόγο

«Η αναθεωρητική διαδικασία είναι κορυφαία πολιτική διαδικασία και για πρώτη φορά στα χρονικά ποτέ δεν ακούστηκε η πρωτοφανής πρόταση σας, πάνω στις υπαρκτές διαφωνίες των πολιτικών δυνάμεων σε διατάξεις του Συντάγματος, ο ένας να ψηφίσει τις απόψεις του άλλου, δηλαδή να ψηφίσει αυτό που διαφωνεί», είπε ο Αλ. Τσίπρας στη δευτερολογία του, απευθυνόμενος στον κ. Μητσοτάκη.

Πρόσθεσε ότι αυτή η πρόταση έρχεται σε ευθεία σύγκρουση με το γράμμα του νομοθέτη και πως το προτείνει αυτό ο κ. Μητσοτάκης ενώ γνωρίζει πολύ καλά ότι οι διαφορές των κομμάτων πάνω σε κρίσιμα ζητήματα δεν είναι τωρινές.

«Γνωρίζετε ότι στο άρθρο 16 διαχρονικά αυτό που ονομάζεται προοδευτική παράταξη έχει άλλη άποψη από τη δική σας», απάντησε ο κ. Τσίπρας στον κ. Μητσοτάκη.

«Είναι παράδοξο η πρώτη Βουλή να λέει "α" και η δεύτερη να λέει "β" και εσείς αντί για συναίνεση να προτείνετε τζόγο», είπε για την πρόταση του προέδρου της ΝΔ.

Το Σύνταγμα γεννήθηκε από το λαό και όχι από τους ειδικούς, είπε ο Αλ. Τσίπρας απαντώντας στην προσπάθεια «απαξίωσης» που καταλόγισε στον κ. Μητσοτάκη ότι επιχείρησε σχετικά με τη διαδικασία που ακολούθησε η κυβέρνηση με την επιτροπή που είχε αναλάβει τον κοινωνικό διάλογο.

Μίλησε για προτάσεις «ρουλέτα» και «τζόγου» απευθυνόμενος στον κ. Μητσοτάκη. Ως προς τις αιτιάσεις του κ. Μητσοτάκη περί υποτιμημένης εξ αρχής διαδικασίας, είπε ότι η ΝΔ δεν συνέβαλε στην Επιτροπή της Βουλής εποικοδομητικά χωρίς να λέει προτάσεις και πως καθ' όλη τη διάρκεια του διαλόγου, εντός και εκτός Βουλής, άλλαζε θέσεις διαρκώς.

Είπε ότι με την τοποθέτηση του κ. Μητσοτάκη αναδείχθηκαν σημαντικές ιδεολογικές διαφορές. «Όταν εμείς μιλάμε για τη συνταγματική κατοχύρωση των δημόσιων αγαθών προφανώς μιλάμε ότι ο έλεγχος πρέπει να είναι δημόσιος, δηλαδή σε κάθε περίπτωση το 51% να βρίσκεται υπό τον έλεγχο της δημόσιας σφαίρας», είπε ο πρωθυπουργός.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ