Η «συνταγή» Τσίπρα για το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ
Πηγή: (AP Photo/Yorgos Karahalis)

Κομματικές ισορροπίες μέσω του ευρωψηφοδελτίου φαίνεται πως θα αναζητήσει ο Αλέξης Τσίπρας για να συνδυάσει το άνοιγμα που θέλει να κάνει για την προοδευτική παράταξη αλλά και να περιορίσει τις "γκρίνιες" από τη μία,  και τις κοινοβουλευτικές παρενέργειες από την άλλη.

Ο πρωθυπουργός σε καμία περίπτωση δεν θα ήθελε μια κοινοβουλευτική ομάδα η οποία να παρουσιάζει διαρροές μετά τις επόμενες εκλογές ανεξαρτήτως αν ο ΣΥΡΙΖΑ θα βρίσκεται στην διακυβέρνηση ή στην αντιπολίτευση.

Επιθυμία του φαίνεται πως είναι αυτή να αποτελείται από όσο το δυνατόν περισσότερα δοκιμασμένα στελέχη τα οποία θα συστρατευθούν στις κομματικές επιλογές παρά τις τυχόν διαφωνίες τους. Με το να συμπεριλάβει όμως στελέχη από άλλους χώρους σωρηδόν στα εθνικά ψηφοδέλτια καταδικάζει κάποιους κομματικούς υποψηφίους να μην εκλεγούν.

Όπως σημείωνε ήδη από χθες το CNN Greece, μία από τις σκέψεις που υπάρχουν είναι κάποιοι από τις μεταγραφές να τοποθετηθούν στο ευρωψηφοδέλτιο. «Έτσι θα τρέξουν πραγματικά για τον ‘’σταυρό’’ προς όφελος του κόμματος και δεν θα κινηθούν εκ του ασφαλούς» όπως χαρακτηριστικά σχολιάζεται. Αν κάποιοι λοιπόν από αυτούς δεν καταφέρουν να εκλεγούν, δεν αποκλείεται να ασκήσουν πιέσεις για τα εθνικά ψηφοδέλτια -εφόσον οι εθνικές εκλογές γίνουν αργότερα. Πρόκειται για ένα σενάριο που ο Μαξίμου θα ήθελε να αποφύγει.

Το σενάριο αυτό ήρθε να επιβεβαιώσει λίγες ώρες αργότερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος με συνέντευξη του στον 9,84.

«Το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ θα αποτυπώνει ακριβώς την ανάγκη να υπάρξει μια ευρύτερη πολιτική συμμαχία της αριστεράς με τον σοσιαλιστικό χώρο, με τον χώρο της κοινωνικής προόδου, έτσι ώστε να αντιμετωπιστεί το κύμα ανόδου της δεξιάς - ακροδεξιάς στην Ευρώπη. Αυτή είναι η στρατηγική και η πολιτική κατεύθυνση» είπε χαρακτηριστικά ο Δημήτρης Τζανακόπουλος αποκαλύπτοντας τον άξονα πάνω στον οποίο θα κινηθεί ο Αλέξης Τσίπρας.

Ξεκαθάρισε δε πως «ο ΣΥΡΙΖΑ θα κατέβει στις ευρωεκλογές με το όνομά του» παραπέμποντας όμως στον Πάνο Σκουρλέτη, γραμματέα του κόμματος, για τις εθνικές εκλογές.

Όπως ήδη έχει δείξει με τη στάση του ο Αλέξης Τσίπρας, η στελέχωση του ευρωψηφοδελτίου θα είναι αποκλειστική του ευθύνη σε μεγάλο βαθμό. Ήδη συμφώνησε με τον Παναγιώτη Κουρουμπλή να εγκαταλείψει το εθνικό κοινοβούλιο ενώ ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί και με τα πολιτικά στελέχη που θέλει να συμπληρώσουν τις υποψηφιότητες.

Διαβάστε επίσης