ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αιχμές Τσίπρα: Να αφήσουμε τους υπερτιμημένους τεχνοκράτες να ασχολούνται με ζητήματα μικροπολιτικής

Αιχμές Τσίπρα: Να αφήσουμε τους υπερτιμημένους τεχνοκράτες να ασχολούνται με ζητήματα μικροπολιτικής
(Eurokinissi/ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ)

Σε μια σειρά από φλέγοντα θέματα της επικαιρότητας αναφέρθηκε κατά την εισήγησή του στο υπουργικό συμβούλιο ο Αλέξης Τσίπρας, που έστειλε σαφή μηνύματα για την ένταξη των κ.κ. Μωραΐτη και Τόλκα στην κυβέρνηση ενώ παράλληλα εξαπέλυσε κεκαλυμμένα «πυρά» εναντίον του Γιάννη Στουρνάρα.

Αφήνοντας αιχμές για τον Γιάννη Στουρνάρα, χωρίς ωστόσο να τον κατονομάζει, ο Αλέξης Τσίπρας είπε:

«Να αφήσουμε τις Κασσάνδρες της καταστροφής και τους υπερτιμημένους τεχνοκράτες που όταν όμως διαχειρίστηκαν την οικονομία, την έριξαν στα βράχια και αργότερα δεν πέτυχαν ούτε μια από τις προβλέψεις και τις εκτιμήσεις τους, να ασχολούνται με ζητήματα μικροπολιτικής αντιπαράθεσης και παραπολιτικού κουτσομπολιού».

Συμπλήρωσε δε, πως: «Εμείς, να συνεχίσουμε τη δική μας δουλειά, το δικό μας έργο, που είναι να δώσουμε ανάσα την οικονομία, να δώσουμε στήριγμα στους πιο αδύναμους, να προχωρήσουμε στον προοδευτικό θεσμικό μετασχηματισμό αλλά και στην ακόμη μεγαλύτερη ενίσχυση του αισθήματος δικαιοσύνης στους πολίτες και του διεθνούς κύρους της χώρας».

Αναφερόμενος στην υπόθεση Τόλκα και Μωραΐτης, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πιστεύει πως η ένωση δυνάμεων δίνει μεγαλύτερη δύναμη στην επίτευξη του εθνικού στόχου «να αφήσουμε πίσω το παρελθόν της χρεοκοπίας και να προχωρήσουμε στην έξοδο από την κρίση και την ανασυγκρότηση».

«Η ελληνική οικονομία ανακάμπτει» είπε ο ίδιος.

«Η κυβέρνηση ενώνει τους Έλληνες και τις Ελληνίδες γύρω από τον μεγάλο εθνικό στόχο: να αφήσουμε πίσω το παρελθόν της χρεοκοπίας στο οποίο μας οδήγησε το παλιό πολιτικό σύστημα ως πολιτικός εκπρόσωπος της εγχώριας ολιγαρχίας» τόνισε επίσης ο πρωθυπουργός, μιλώντας στο υπουργικό συμβούλιο.

Μίλησε δε για σημαντικές κοινωνικές νίκες ενώ αναφέρθηκε εκτενώς και στην οικονομία.

«Η ευρωπαϊκή επιτροπή αναθεώρησε προς τα πάνω τις προβλέψεις της για την ελληνική οικονομία για το 2019 παρά τις κακές επιδόσεις της ευρωπαϊκής οικονομίας συνολικά. Σήμερα προχωρά με ταχείς ρυθμούς ο αγώνας για την ανάκτηση της εργασίας και για αξιοπρεπείς αμοιβές» είπε ο πρωθυπουργός, και συμπλήρωσε: «Η ανεργία βρίσκεται στο 18,5% - στο χαμηλότερο σημείο της από το 2011 - με σαφή τάση περαιτέρω μείωσης. Οι βασικές αρχές των συλλογικών διαπραγματεύσεων επανήλθαν ενώ με βάση την απόφαση του προηγούμενου Υπουργικού Συμβουλίου ο κατώτατος μισθός αυξήθηκε από τα 586 στα 650 ευρώ».

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός τόνισε πως η έξοδος στις αγορές ολοκληρώθηκε με τόσο μεγάλη επιτυχία, ώστε σήμερα το ελληνικό δεκαετές ομόλογο να κινείται όχι απλά στα επίπεδα πριν την κρίση αλλά στα επίπεδα που βρισκόταν στο 2.000.

«Χθες οι αγορές έκλεισαν με το επιτόκιο στο 3,74% για το δεκαετές και στο 3,08 για το πενταετές» τόνισε ο ίδιος.

Πρόγραμμα επιδότησης ενοικίου

«Μένει όμως να υλοποιηθεί το μεγάλο πρόγραμμα επιδότησης ενοικίου που αποτελεί την πρώτη οργανωμένη προσπάθεια για να αποκτήσει η χώρα για πρώτη φορά στην ιστορία της συνεκτική στεγαστική πολιτική», είπε ο Αλέξης Τσίπρας, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο Υπουργικό Συμβούλιο, προσθέτοντας ότι «αποτελεί ένα από τα κεντρικά χαρακτηριστικά του νέου κοινωνικού κράτους που έχουμε ξεκινήσει να οικοδομούμε".

«Σήμερα λοιπόν είμαστε έτοιμοι», σημείωσε ο πρωθυπουργός. Τόνισε ότι «το πρόγραμμα αυτό αποτελεί στην κυριολεξία μια τομή για τη χώρα μας που εξαιτίας των ειδικών χαρακτηριστικών στην αγορά στέγης αλλά κυρίως εξαιτίας της αδιαφορίας των κυβερνήσεων κατά τη διάρκεια της κρίσης, δεν αντιμετωπίστηκε το πρόβλημα στέγης που άρχισαν να έχουν εκατοντάδες χιλιάδες οικογένειες από το 2010 και μετά».

Επισήμανε ότι με την κρίση, «η συρρίκνωση των οικογενειακών εισοδημάτων κατά 40% στη διάρκεια της καταστροφικής πενταετίας 2010-2015, οδήγησε το οικογενειακό κόστος για την κατοικία στα ύψη και για πρώτη φορά η χώρα μας βρέθηκε να αντιμετωπίζει σοβαρό κοινωνικό στεγαστικό πρόβλημα».

Είπε ότι «από την πρώτη στιγμή της διακυβέρνησης πήραμε άμεσα μέτρα που αποτέλεσαν ισχυρό ανάχωμα στις αυξανόμενες τότε εξώσεις». Αναφέρθηκε συγκεκριμένα στον πρώτο νόμο της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, όπου «προχωρήσαμε στην επιδότηση ενοικίου από 70 μέχρι 220 ευρώ για 22.000 οικογένειες για τα έτη 2015-2016 με άμεση καταβολή ποσού στον ιδιοκτήτη».

«Στη συνέχεια εντάξαμε όλους τους άστεγους στο Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης και στα προγράμματα Στέγαση και Επανένταξη και Στέγαση και Εργασία», πρόσθεσε.

Αφορά συνολικά 260.000 νοικοκυριά και 667.000 ανθρώπους

«Σήμερα όμως έχει έρθει η ώρα να κάνουμε το επόμενο μεγάλο βήμα. Να αρχίσουμε να οικοδομούμε μια συνολική οριζόντια πολιτική για να εγκαθιδρύσουμε ένα αποτελεσματικό σύστημα κοινωνικής προστασίας της πρώτης κατοικίας», τόνισε ο Αλ. Τσίπρας.

Είπε ότι η πολιτική αυτή κινείται γύρω από δύο βασικούς άξονες.

Συγκεκριμένα, ανακοίνωσε:
-Πρώτον το πρόγραμμα επιδότησης ενοικίου με συνολικό ετήσιο προϋπολογισμό 300 εκατομμύρια ευρώ, που έχουμε ήδη εξασφαλίσει από τον προϋπολογισμό μας, το οποίο αφορά συνολικά 260.000 νοικοκυριά και 667.000 ανθρώπους. Η επιδότηση θα κλιμακώνεται ανάλογα με το εισόδημα και τα μέλη του νοικοκυριού ξεκινώντας από 70 ευρώ και φτάνοντας μέχρι και το ποσό των 210 ευρώ το μήνα.

Πολύ κρίσιμη παράμετρος, σημείωσε, είναι ότι στο επίδομα στέγασης το παιδί προσμετράτε ως ενήλικας τόσο στον υπολογισμό των εισοδηματικών κριτηρίων όσο και στον υπολογισμό του επιδόματος και η επιλογή αυτή έρχεται να προστεθεί στα υπόλοιπα οριζόντια μέτρα στήριξης του παιδιού που έχουμε ήδη λάβει. Και τα οποία είχαν ως αποτέλεσμα να αυξήσουμε τον προϋπολογισμό για το παιδί από 822 εκατομμύρια ευρώ που τον βρήκαμε το 2015, στο 1 δισ. 416 εκατομμύρια ευρώ το 2018. Όπως εξήγησε, πρόκειται για αύξηση 594 ευρώ, δηλαδή 72% σε μια μόνο τετραετία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ