ΠΟΛΙΤΙΚΗ

O ιδιότυπος «πόλεμος» Τσίπρα – Μητσοτάκη – Γεννηματά

O ιδιότυπος «πόλεμος» Τσίπρα – Μητσοτάκη – Γεννηματά
(EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ)

Στο «στόχαστρο» έχουν μπει και άλλα στελέχη που προέρχονται από το Κίνημα Αλλαγής, με τους «κομάντο» του ΣΥΡΙΖΑ να προσπαθούν να φέρουν εις πέρας μια δύσκολη αποστολή –να κερδίσουν με το μέρος τους το στελεχιακό δυναμικό του ΚΙΝΑΛ που είναι ευάλωτο και έχει διάθεση να συμπράξει με το κυβερνών κόμμα.

Το βασικό ερώτημα που θέτουν σε αυτούς που απευθύνονται όταν βολιδοσκοπούν τις προθέσεις του είναι το εξής: «Ποιος σε βγάζει βουλευτή; Ο Τσίπρας ή η Φώφη;».

Θέλει μεγάλη πίστη για να αντέξει κανείς στο δίλημμα αυτό και να μην ακούσει τις… σειρήνες που τον καλούν.

Με τη σειρά του, το ΚΙΝΑΛ αντιστέκεται και αναδεικνύει όσο μπορεί με ποιους κυβερνούσε και κυβερνά μέχρι σήμερα ο Αλέξης Τσίπρας.

«Με μια παρέα δεξιών και πρόθυμων βουλευτών» όπως λένε χαρακτηριστικά στη Χαριλάου Τρικούπη.

Προς στιγμήν, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιλέγει να μείνει μακριά από την κόντρα του Αλέξη Τσίπρα και της Φώφης Γεννηματά. Προτιμά να δείχνει τον τρόπο με τον οποίο θα κυβερνήσει, με στόχο να αποκτήσει μεγαλύτερη κυβερνησιμότητα πείθοντας τους ψηφοφόρους ότι δεν θα είναι ίδιος με τον σημερινό πρωθυπουργό.

Αυτό τουλάχιστον έδειξε κατά τη διάρκεια της συνέντευξής του στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNBC .

Ωστόσο, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στο υπουργικό συμβούλιο έδειξε καθαρά ότι επιμένει στη λογική της διεύρυνσης με στελέχη από το ΚΙΝΑΛ και όσων άλλων θέλουν να συμπορευτούν μαζί του.

Αυτό, όμως, προκαλεί ανησυχία σε μέλη του ΣΥΡΙΖΑ που διαφωνούν με την πρακτική αυτή, λέγοντας ότι το κόμμα θα ΠΑΣΟΚοποιηθεί και θα μετατοπιστεί ιδεολογικά και πολιτικά προς το κέντρο.

Αλ. Τσίπρας με σοσιαλδημοκράτες και κεντροδεξιούς

Ο Αλέξης Τσίπρας καλωσορίζοντας τους νεοεισερχόμενους υπουργούς και υφυπουργούς στη συνεδρίαση του πρώτου υπουργικού συμβουλίου έδειξε ότι επιμένει στη διεύρυνση προς το κέντρο, καθιστώντας σαφές πως θα συνεχίσει την πίεση και τον διεμβολισμό προς το ΚΙΝΑΛ και όχι μόνο.

Για αυτό και μιλώντας στους υπουργούς του σημείωσε την ανάγκη να συμπορευτεί με δυνάμεις από το σύνολο του δημοκρατικού φάσματος:

«Δυνάμεις και πρόσωπα που δεν ανήκουν αποκλειστικά στο χώρο της Αριστεράς αλλά προέρχονται από το χώρο της σοσιαλδημοκρατίας, της οικολογίας, της λαϊκής κεντροδεξιάς ακόμη και του προοδευτικού κοινωνικού φιλελευθερισμού».

Ο κ. Τσίπρας ανέφερε επίσης ότι «αυτή η ένωση δυνάμεων που δίνει και τη μεγάλη δύναμη σε αυτή την κυβέρνηση να ενώνει τους Έλληνες και τις Ελληνίδες γύρω από τον μεγάλο εθνικό στόχο: Το να αφήσουμε πίσω μας το παρελθόν της χρεοκοπίας και να προχωρήσουμε μπροστά στην ανάκαμψη της οικονομίας, την παραγωγική ανασυγκρότηση και την έξοδο από την κρίση».

Γεννηματά: Κάθε ένας που εξαγοράζεται 1.000 επιστρέφουν στο ΚΙΝΑΛ

Στη Χαριλάου Τρικούπη, σε συνεχείς συσκέψεις που γίνονται υπό την Φώφη Γεννηματά, σχεδιάζονται τα επόμενα βήματα ως τεχνική επίθεσης κατά της κυβέρνησης.

Σύμφωνα με τους συνομιλητές της προέδρου του ΚΙΝΑΛ, όλα τα στελέχη μαζί βαδίζουν στον ίδιο δρόμο, στην ανάδειξη δηλαδή των πολιτικών του κ. Τσίπρα που έχουν ως στόχο, για άλλη μια φορά, να κοροϊδέψουν τον Ελληνικό λαό για να παραμείνει ο ίδιος και η κυβέρνησή του για λίγο ακόμη στην εξουσία.

Είναι προφανές ότι στην παρούσα φάση τους βοηθά το γεγονός ότι στο πλευρό τους τάσσεται και ένα ισχυρό πολιτικό όνομα στο χώρο της κεντροαριστεράς, όπως αυτό του πρώην πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου.

Στις συσκέψεις έχουν δοθεί σαφείς οδηγίες σε τρία επίπεδα για τον τρόπο που το ΚΙΝΑΛ θα προσπαθήσει να επιτεθεί στον πόλεμο χαρακωμάτων με τον ΣΥΡΙΖΑ: Οργανωτικό, πολιτικό και σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Το πρώτο αφορά την επικοινωνιακή τακτική: το ΚΙΝΑΛ θέλει να δείξει ότι μπορεί από τη μία να φεύγουν στελέχη τριτοκλασάτα προς τον ΣΥΡΙΖΑ που τους υπόσχεται θέσεις, από την άλλη όμως ο απλός κόσμος και ο απλός ψηφοφόρος πηγαίνει στις ομιλίες στελεχών και αγκαλιάζει, όπως αναφέρουν, τις προσπάθειες της κ. Γεννηματά.

Η ίδια, μιλώντας σε εκδήλωση του κόμματός της και αναφερόμενη στην προσπάθεια του Αλέξη Τσίπρα να αποδομήσει το ΚΙΝΑΛ, είπε:

«Συνεχίστε κ. Τσίπρα, για κάθε έναν που εξαγοράζετε, 1.000 έρχονται στο Κίνημα Αλλαγής. Αυτή η Κυβέρνηση είναι επικίνδυνη για τον τόπο, επικίνδυνη για την Δημοκρατία. Πληγώνει το πατριωτικό αίσθημα των Ελλήνων και αποτελεί τον καλύτερο χορηγό της ακροδεξιάς.

Ζούμε την παρακμή και τον εκφυλισμό της πολιτικής ζωής με ευθύνη του κ.Τσίπρα. Η κατάσταση έχει ξεφύγει. Νυν και πρώην κυβερνητικά στελέχη των ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ χρησιμοποιούν αδίστακτα μεθόδους μαφίας».

Το δεύτερο επίπεδο της αντεπίθεσης αφορά την ανάδειξη των θεμάτων που σχετίζονται με την καθημερινότητα των πολιτών και το τρίτο με τις ευρωπαϊκές εκλογές και τις σχέσεις του ΚΙΝΑΛ με την σοσιαλδημοκρατία.

Την Παρασκευή, η Φώφη Γεννηματά θα συμμετάσχει στη σύνοδο των ευρωπαίων σοσιαλιστών στην Ισπανία. Ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος δεν έχει προσκληθεί, δεν θα δώσει το «παρών».

Debate Τσίπρα και Μητσοτάκη

Την ώρα που ο πρωθυπουργός στο υπουργικό συμβούλιο μιλούσε για την πορεία ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας μετά την έξοδο της χώρας από το μνημόνιο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έδινε την δική του προοπτική στην περίπτωση που κυβερνήσει τη χώρα, λέγοντας ότι θα επαναφέρει την ανάπτυξη με τις μεταρρυθμίσεις στην πρώτη γραμμή.

Κάτι σαν ένα άτυπο debate.

Στη συνέντευξη που παραχώρησε στο παγκόσμιο τηλεοπτικό δίκτυο CNBC ο κ. Μητσοτάκης τονίζει:

«Μια ριζική και ολοκληρωμένη φορολογική μεταρρύθμιση θα είναι ένα από τα πρώτα μέτρα της επόμενης κυβέρνησης, ήδη από τον πρώτο μήνα. Είναι καιρός να στείλουμε ένα πολύ σαφές μήνυμα στους πολίτες, αλλά και στις διεθνείς αγορές ότι δεσμευόμαστε για ένα πρόγραμμα ριζικών μεταρρυθμίσεων, ότι θέλουμε να απελευθερώσουμε τις δυνάμεις της επιχειρηματικότητας στην Ελλάδα και να στηρίξουμε τις ιδιωτικές επενδύσεις, ενισχύοντας παράλληλα την κοινωνική συνοχή».

Από το Μέγαρο Μαξίμου πιστεύουν ότι μέχρι τις εκλογές, τις οποίες προσδιορίζουν τον Οκτώβριο θα έχει αλλάξει η γενική εικόνα. Όπως λένε, μάλιστα, οι δημοσκοπήσεις δεν είναι πραγματικές.

Συνεργάτες του πρωθυπουργού, αναφέρουν ότι τους επόμενους μήνες θα φανεί η πραγματική εικόνα της κυβέρνησης, αφού θα προωθηθούν θετικά μέτρα τα οποία θα γίνουν ορατά στον μέσο Έλληνα ψηφοφόρο και έτσι η «ψαλίδα» θα κλείσει.

Κατά το Μαξίμου υπάρχει και μια ακόμη υπόθεση που ενδέχεται να μειώσει την προοπτική εκλογικής νίκης του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Όπως αναφέρουν, η δικαστική εξέλιξη της υπόθεσης Novartis θα προκαλέσει αναταράξεις στη Νέα Δημοκρατία. Και αυτό γιατί θα αναγκάσει τον Κυριάκο Μητσοτάκη να πάρει θέση για τα στελέχη του κόμματός του, σε περίπτωση που κληθούν να καταθέσουν ανωμοτί για την υπόθεση.

Θεωρούν, επίσης, πως η Novartis θα σταματήσει τον δημοσκοπικό κατήφορο σε επίπεδα τα οποία θα είναι αντιμετωπίσιμα από την κυβέρνηση αν δεν ανατρέψει κιόλας, όπως λένε, τα σημερινά δεδομένα.

Η τελευταία δημοσκόπηση δείχνει μεγάλη διαφορά ανάμεσα σε ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ 14,5 ποσοστιαίες μονάδες με τρίτο κόμμα το ΚΙΝΑΛ, καθώς φαίνεται ότι από τις τελευταίες εξελίξεις «τσιμπάει» στην προτίμηση του κόσμου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ