ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Επικριτικός ο Σόιμπλε απέναντι στην Ελλάδα για το προσφυγικό

Επικριτικός ο Σόιμπλε απέναντι στην Ελλάδα για το προσφυγικό
Ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε REUTERS/Fabrizio Bensch

Αυτή τη φορά ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δεν περιορίστηκε στη συνήθεια του να ασκεί κριτική στην Ελλάδα για την οικονομία της αλλά αναφέρθηκε στο προσφυγικό.

Συγκεκριμένα, ο κ. Σόιμπλε είπε πως η Ελλάδα αγνόησε για χρόνια τη συνθήκη του Δουβλίνου που υποχρεώνει τους πρόσφυγες να αιτούνται άσυλο στην χώρα εισόδου της στην Ε.Ε.

Μιλώντας στην εφημερίδα Bild, ο γερμανός υπουργός Οικονομικών δήλωσε πως στο παρελθόν τα γερμανικά δικαστήρια έχουν εκδώσει καταδικαστικές αποφάσεις για τις απάνθρωπες συνθήκες, όπως ισχυρίζεται, που υπάρχουν για τους πρόσφυγες στην Ελλάδα και ως εκ τούτου δεν θα ήταν σωστό να σταλούν από τη Γερμανία πίσω, παρά τα όσα προέβλεπαν οι κανόνες του Δουβλίνου.

«Οι Έλληνες πρέπει να σταματήσουν να κατηγορούν άλλους, αλλά να κοιτάξουν πως μπορούν να βελτιώσουν τα πράγματα μόνοι τους», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Σε αντίθεση με την Ελλάδα ο κ. Σόιμπλε υπήρξε μάλλον ήπιος στην κριτική του προς τις χώρες της ανατολικής Ευρώπης που μάλιστα έχουν αρνηθεί να δεχτούν πρόσφυγες.

«Η αλληλεγγύη δεν εκφράζεται με το να προσβάλλεις τον άλλον. Και οι χώρες της ανατολικής Ευρώπης θα πρέπει να δεχτούν πρόσφυγες, αν και λιγότερους από όσους η Γερμανία», είπε ο κ. Σόιμπλε.

Επιπλέον, ο γερμανός υπουργός Οικονομικών υποστήριξε τη δημιουργία κοινού Ευρωπαϊκού Στρατού λέγοντας χαρακτηριστικά πως «θα πετυχαίναμε πολλά περισσότερα αν τα χρήματα που ξοδεύονταν για 28 εθνικούς στρατούς, χρησιμοποιούνταν για αυτό το στόχο».

Βαυαρός υπουργός: Να φύγει η Ελλάδα από την Σένγκεν αν δεν τηρεί τις υποχρεώσεις της

ΔΗΜΟΦΙΛΗ