ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΥΡΙΖΑ: Τι αφορούσε η χθεσινή μυστική συνάντηση στο γραφείο Τσακαλώτου

ΣΥΡΙΖΑ: Τι αφορούσε η χθεσινή μυστική συνάντηση στο γραφείο Τσακαλώτου
EUROKINISSI

Μία συνάντηση που είχε καθαρά εσωκομματικό χαρακτήρα πήρε μεγάλες πολιτικές διαστάσεις, γεγονός πολύ λογικό αν αναλογιστεί κάποιος ότι σε αυτή συμμετείχε περίπου το μισό υπουργικό συμβούλιο.

Στο γραφείο του υπουργού Οικονομικών συναντήθηκαν το βράδυ της Δευτέρας, ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου, ο υπουργός Εσωτερικών Αλέξης Χαρίτσης, ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός και η υφυπουργός Εργασίας Θεανώ Φωτίου. Θα μπορούσε να είναι και «φράξια εντός υπουργικού συμβουλίου», αλλά η συνάντηση αφορούσε καθαρά τα εσωκομματικά της Κουμουνδούρου. Για αυτό το λόγο, άλλωστε, συμμετείχαν σε αυτήν και η Τασία Χριστοδουλοπούλου, Χρήστος Μαντάς, Θοδωρής Δρίτσας και ο βουλευτής Χριστόφορος Παπαδόπουλος που φαίνεται να είχε και την πρωτοβουλία για το συγκεκριμένο «προσκλητήριο».

Το κοινό σημείο όλων όσων βρέθηκαν στο υπουργικό γραφείο στην Καραγιώργη Σερβίας είναι ότι όλοι ανήκουν στην τάση των 53+. Το ενδιαφέρον, όμως, είναι ότι σημαντικά στελέχη της τάσης όχι απλώς δεν προσκλήθηκαν στη συνάντηση αλλά έμαθαν για αυτήν από τα δημοσιεύματα της επόμενης μέρας. Με δεδομένο, μάλιστα, ότι οι πολιτικές και κομματικές εξελίξεις των επόμενων εβδομάδων θα είναι ραγδαίες, ο χαρακτήρας της χθεσινής συνάντησης αποκτά ακόμα μεγαλύτερο ενδιαφέρον.

Πρόσωπα που γνωρίζουν καλά την ανθρωπογεωγραφία των τάσεων της Κουμουνδούρου χαρακτήριζαν το χθεσινό μάζεμα ως συνάντηση «των λογικών 53». Παράλληλα, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει και το γεγονός ότι οι 53 δεν εκπροσωπήθηκαν όσο οι άλλες τάσεις του κόμματος στην εναρκτήρια εκδήλωση της «Γέφυρας». Σύμφωνα με πληροφορίες του CNN Greece, βέβαια, οι 53 δεν έχουν ιδιαίτερη διαφωνία στην πολιτική των ανοιγμάτων στην Κεντροαριστερά, σημειώνουν όμως ότι η πολιτική αυτή πρέπει να στοχεύει και στην εκτός ΣΥΡΙΖΑ Αριστερά. Αν και αναγνωρίζουν τις δυσκολίες προσέγγισης που υπάρχουν με αυτό το πολιτικό και κοινωνικό δυναμικό, οι 53 επιμένουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, τουλάχιστον σε διακηρυκτικό επίπεδο, πρέπει να απευθύνει κάλεσμα και σε αυτό τον χώρο.

Παραμένει άγνωστο το ακριβές περιεχόμενο της χθεσινής συνάντησης στο υπουργείο Οικονομικών καθώς οι παρευρισκόμενοι απαντούσαν με χιούμορ στις σχετικές ερωτήσεις των δημοσιογράφων, όμως το βέβαιο είναι ότι το κλίμα που αποτυπώθηκε σε αυτήν θα εμφανιστεί λίαν συντόμως στον εσωτερικό διάλογο της Κουμουνδούρου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ