ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Επιχείρηση «Βόρειος Τσίπρας» από τον ΣΥΡΙΖΑ

Επιχείρηση «Βόρειος Τσίπρας» από τον ΣΥΡΙΖΑ
Περιοδεία στη Βόρεια Ελλάδα ετοιμάζει ο Αλέξης Τσίπρας EUROKINISSI/ΒΑΣΙΛΗΣ ΒΕΡΒΕΡΙΔΗΣ

Με τα μούτρα στη μελέτη των δημοσκοπήσεων έχουν πέσει οι επιτελείς σε Μέγαρο Μαξίμου και Κουμουνδούρου επιχειρώντας να ανιχνεύσουν τα στοιχεία εκείνα που θα αποδειχτούν ικανά να αντιστρέψουν τις αρνητικές εκτιμήσεις για το αποτέλεσμα των εκλογών.

Αν και τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ βρίσκουν στα λεγόμενα ποιοτικά χαρακτηριστικά στοιχεία που επιτρέπουν αισιοδοξία, αυτό που τους προβληματίζει είναι τα πολύ χαμηλά ποσοστά που καταγράφει το κόμμα στη Βόρεια Ελλάδα.

Παράλληλα, δύο ακόμα στοιχεία εντείνουν τους προβληματισμούς του κυβερνώντος κόμματος για το τι θα βγάλει η κάλπη «πάνω από τα Τέμπη», όπως λένε. Το πρώτο αφορά τις αντιδράσεις μέρους των τοπικών κοινωνιών που καταγράφηκαν σε διάφορες εκδηλώσεις του κόμματος στη Βόρεια Ελλάδα το τελευταίο διάστημα και το δεύτερο τα πολύ χαμηλά ποσοστά που καταγράφουν οι υποψηφιότητες της Κατερίνας Νοτοπούλου για το Δήμο Θεσσαλονίκης και του Χρήστου Γιαννούλη για την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.

Είναι γεγονός ότι στον ΣΥΡΙΖΑ αποφάσισαν να στηρίξουν τις οργανώσεις στη Βόρεια Ελλάδα και για αυτό το λόγο κορυφαία στελέχη της κυβέρνησης και του κόμματος έχουν βρεθεί ομιλητές το τελευταίο διάστημα σε μια σειρά από πόλεις. Αν και πολλές φορές οι αντιδράσεις που υπήρξαν παρουσιάστηκαν από μερίδα των ΜΜΕ διογκωμένες, η αλήθεια είναι ότι το κλίμα που συνάντησαν στις τοπικές κοινωνίες δεν θύμιζε σε τίποτα προηγούμενα χρόνια.

Έτσι, τόσο ο κ. Τζανακόπουλος όσο και ο κ. Τσακαλώτος κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν αντιδράσεις από οργανωμένες ομάδες πολιτών που αν και ολιγάριθμες είχαν ιδιαιτέρως ριζοσπαστικοποιημένα στοιχεία. Λαμβάνοντας υπόψη και την επίθεση στο σπίτι της κ. Τζάκρη, γίνεται αντιληπτό ότι η Συμφωνία των Πρεσπών έχει προκαλέσει σωρεία αντιδράσεων σε μέρος των τοπικών κοινωνιών. Θα πρέπει, πάντως, να σημειωθεί ότι δεν ήταν σε όλες τις περιπτώσεις αντίστοιχο το κλίμα. Για παράδειγμα η εκδήλωση στην Καβάλα, με ομιλητή τον υπουργό Οικονομικών είχε αρκετό κόσμο, για τα δεδομένα πάντα της πόλης.

Στην Κουμουνδούρου υπάρχει, παράλληλα, ανησυχία και για τα ποσοστά των Νοτοπούλου και Γιαννούλη. Οι πρώτες δημοσκοπήσεις δείχνουν την υποψήφια για τον Δήμο Θεσσαλονίκης να μην μπαίνει καν στον δεύτερο γύρο. Στον ΣΥΡΙΖΑ θεωρούν ότι όσο περνά ο καιρός τα ποσοστά της κ. Νοτοπούλου θα αυξάνονται και τελικά θα είναι μία από τους δύο που θα διεκδικήσουν την εκλογή τη δεύτερη Κυριακή, όμως προκειμένου να επιτευχθεί αυτό θα χρειαστεί ενίσχυση η προεκλογική της εκστρατεία. Όσον αφορά τον κ. Γιαννούλη, οι μετρήσεις δείχνουν ότι δύσκολα θα καταγράψει διψήφιο ποσοστό κάτι που θα αποτελέσει πλήγμα για το πρεστίζ του κυβερνώντος κόμματος.

Ως εκ τούτου, στον ΣΥΡΙΖΑ έχουν αποφασίσει να μπει στο παιχνίδι και το «δυνατό χαρτί» που δεν είναι άλλος από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό. Έτσι, το επόμενο διάστημα αναμένεται μπαράζ επισκέψεων του Αλέξη Τσίπρα στη Βόρεια Ελλάδα. Εντός Μαρτίου έχει προγραμματιστεί περιοδεία του Πρωθυπουργού σε πόλεις της περιοχής προκειμένου να ενισχυθεί η εικόνα του κόμματος αλλά και των υποψηφίων. Κατά τη διάρκεια της περιοδείας του ο κ. Τσίπρας θα επιχειρήσει να αναδείξει και τα οφέλη που θα έχει η βόρεια Ελλάδα από τη Συμφωνία των Πρεσπών, κυρίως σε οικονομικό επίπεδο, ενώ πιθανώς θα ανακοινωθούν και μέτρα στήριξης συγκεκριμένων κοινωνικών ομάδων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ