ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μπαρόζο: Εκλογή Μητσοτάκη «βλέπουν» οι αγορές

Μπαρόζο: Εκλογή Μητσοτάκη «βλέπουν» οι αγορές
EUROKINISSI/ ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

Ψήφο εμπιστοσύνης από τις αγορές φαίνεται πως έχει η Νέα Δημοκρατίαμε τον πρώην πρόεδρο της Κομισιόν Ζοζέ Μπαρόσο να δηλώνει από τους Δελφούς ότι περιμένουν εκλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη στις επόμενες εκλογές.

Κληθείς να σχολιάσει τη στάση των αγορών απέναντι στην Ελλάδα, επισήμανε ότι σήμερα δείχνουν πολύ μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στην προοπτική της χώρας. «Γιατί; Για δύο λόγους. Ο πρώτος είναι ότι η κυβέρνηση άλλαξε την αρχική της πολιτική, που ήταν πλήρης καταστροφή (...) δηλαδή άλλαξε τον υπουργό της. Ο δεύτερος είναι, για να είμαι απόλυτα ειλικρινής, ότι οι αγορές περιμένουν μια πιθανή νίκη του Κυριάκου Μητσοτάκη στις εκλογές, κι αυτό εξηγεί γιατί υπάρχει μεγαλύτερη εμπιστοσύνη για το μέλλον της Ελλάδας».

Πρόσθεσε πως είναι καλό ότι η Ελλάδα πηγαίνει τώρα στις αγορές με το ομόλογο, αν και όπως υποστήριξε η τιμή του είναι ακόμη σχετικά υψηλή.

Με κατηγορηματικό τρόπο όμως έκλεισε κάθε συζήτηση για αναθεώρηση των πλεονασμάτων. Σχολίασε χαρακτηριστικά πως πρώτα θα πρέπει να γίνει δουλειά και ίσως μετά ανοίξει και αυτό το ζήτημα.

«Πιστεύω ότι το πρώτο που πρέπει να γίνει από την κυβέρνηση που θα προκύψει από τις εκλογές είναι να δείξει δέσμευση επί των μεταρρυθμίσεων. Να φανεί η πρόθεση της νέας κυβέρνησης για περαιτέρω μεταρρυθμίσεις, περαιτέρω ιδιωτικοποιήσεις, περισσότερες επενδύσεις και θέσπιση μέτρων φιλικών για την επιχειρηματικότητα (...) Η άποψή μου είναι πρώτα δούλεψε και μετά δείξε την απαραίτητη θέληση να πετύχεις καλύτερες συνθήκες», είπε χαρακτηριστικά ερωτώμενος από τον Νίκο Χατζηνικολάου.

Ο επικεφαλής της Goldman Sachs International επισήμανε ότι η χώρα βρίσκεται σε πολύ ευαίσθητη στιγμή, λόγω των φετινών εκλογών, κι αυτό είναι επικίνδυνο, καθώς στη διάρκεια των προεκλογικών περιόδων οι κυβερνήσεις τείνουν να ξοδεύουν για παροχές.

Ο Ζοζέ Μπαρόσο υποστήριξε για ακόμα μία φορά πως δεν προειδοποίησε η Κομισιόν την Ελλάδα πριν το 2009 γιατί δεν γνώριζαν τα νούμερα, μολονότι αυτό έχει αποδειχθεί πως δεν είναι ακριβές κάτι που και ο πρώην πρόεδρος της επιτροπής ομολογεί: «δεν είχαμε προειδοποιήσει την Ελλάδα, γιατί δεν γνωρίζαμε τα νούμερα. Ξέραμε ότι το έλλειμμα ήταν πολύ υψηλό, αλλά όταν ήρθε ο Γιώργος Παπανδρέου μάθαμε πόσο ήταν (...) Τα στοιχεία που λαμβάναμε δεν ήταν ακριβή, οπότε δεν μπορούσαμε να αναλάβουμε δράση», σημείωσε.

Αν η Ελλάδα έφευγε από την ευρωζώνη, πρόσθεσε, αυτό θα ήταν χειρότερο και για την ίδια και για την υπόλοιπη Ευρώπη ενώ πρόσθεσε πως το γεγονός ότι δεν υπήρχε συναίνεση στην Ελλάδα, σε επίπεδο πολιτικών δυνάμεων, ήταν μεγάλο κακό, αφού με τη σωστή πολιτική κάποιες από τις αρνητικές επιπτώσεις θα είχαν αποφευχθεί.

«Η Ευρώπη έχει πολιτικό χρέος απέναντι στην Ελλάδα, γιατί ακόμη και τις πιο δύσκολες στιγμές, ο ελληνικός λαός έδειξε την αφοσίωσή του στην Ευρώπη», είπε χαρακτηριστικά.

Για τις προσφυγικές ροές υποστήριξε πως πρέπει στην Ευρώπη να είμαστε «ανθρωπιστικά ανοιχτοί απέναντι στους πρόσφυγες, αλλά με πιο αυστηρή πολιτική απέναντι στην παράνομη μετανάστευση» διαφορετικά «θα βρουν πρόσφορο έδαφος ο εθνικισμός, ο εξτρεμισμός και η ξενοφοβία».

Για το Βrexit σημείωσε πως «αν χωρίσουμε, πρέπει να χωρίσουμε φιλικά, γιατί θα παραμείνουμε πολύ σημαντικοί ο ένας για τον άλλο. Ας δουλέψουμε με ευφυΐα και πραγματισμό, για να βοηθήσουμε τους Βρετανούς να βρουν λύση» ενώ για την ένταση του εμπορικού πολέμου ΕΕ-ΗΠΑ δεν έκρυψε την ανησυχία του τονίζοντας πως αν οι ΗΠΑ λάβουν μέτρα, η ΕΕ θα πρέπει να απαντήσει.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ