ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο Τσίπρας ψάχνει τρεις «κινήσεις - ματ» για το ευρωψηφοδέλτιο

Ο Τσίπρας ψάχνει τρεις «κινήσεις - ματ» για το ευρωψηφοδέλτιο
AP Photo/Petros Karadjias

Τουλάχιστον τρεις υποψήφιους που θα κάνουν τη διαφορά στο ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ για τις ευρωεκλογές, αναζητά ο Αλέξης Τσίπρας.

Τα τρία αυτά ονόματα πρέπει να έχουν συγκεκριμένα και διαφορετικά μεταξύ τους πολιτικά και ποιοτικά χαρακτηριστικά προκειμένου αφενός να αναδειχθεί η γκάμα των επιλογών του ΣΥΡΙΖΑ και αφετέρου το ψηφοδέλτιο να είναι όσο πιο «ελκυστικό» γίνεται.

Το άνοιγμα στην Κεντροαριστερά

Ο πρώτος γρίφος αφορά το πρόσωπο που θα εκπροσωπεί το άνοιγμα της Κουμουνδούρου στον χώρο της Κεντροαριστεράς. Αν και σύμφωνα με πληροφορίες περίπου δέκα άτομα θα προέρχονται από τον συγκεκριμένο χώρο στο ψηφοδέλτιο χρειάζεται να υπάρχει ένας υποψήφιος με σοβαρές πιθανότητες εκλογής προκειμένου να αποτυπωθεί και πολιτικά αυτό το άνοιγμα. Παρά το γεγονός ότι οι περισσότεροι από τα στελέχη της Κεντροαριστεράς που έχουν συνταχθεί με τον ΣΥΡΙΖΑ είναι προβεβλημένα πρόσωπα, λίγοι είναι αυτοί που έχουν σοβαρές πιθανότητες εκλογής σε μία διαδικασία με σταυρό. Έχουν ήδη ακουστεί τα ονόματα των Γιάννη Ραγκούση, Λούκας Κατσέλη και Μαριλένας Καππά, όμως ο Αλέξης Τσίπρας ψάχνει κάτι πιο «φαντεζί» από αυτή τη δεξαμενή.

Η σημασία της κάλπης

Παράλληλα, ο Αλέξης Τσίπρας και ο Πάνος Σκουρλέτης επιθυμούν να τοποθετηθεί στο ευρωψηφοδέλτιο ένα δυνατό πολιτικό στέλεχος του κόμματος προκειμένου να αποτυπωθεί η σημασία των ευρωεκλογών. Άλλωστε, η απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής σηματοδοτεί τη βαρύτητα που αποδίδεται στις εκλογές της 26ης Μαϊου και αυτό θα πρέπει να φανεί και στο ψηφοδέλτιο.

Έτσι, έχουν ήδη βολιδοσκοπηθεί τρεις περιπτώσεις νεαρών και «πρωτοκλασάτων» υπουργών, οι οποίες όμως, για διαφορετικούς λόγους, δεν φαίνεται να προχωρούν. Σύμφωνα με πληροφορίες του CNN Greece δεν πρέπει να αποκλειστεί το ενδεχόμενο ο Αλέξης Τσίπρας να καταλήξει τελικώς σε στέλεχος τέτοιας εμβέλειας που θα μπορεί να σταθεί ακόμα και στη θέση του Επιτρόπου ή να μπορέσει να αντικαταστήσει τον Δημήτρη Παπαδημούλη στη θέση του επικεφαλής της ευρωομάδας σε περίπτωση που ο Αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου επιλεγεί για τη θέση του κ. Αβραμόπουλου.

Οι εκτός πολιτικής

Τρίτος «πονοκέφαλος» για τον Πρωθυπουργό είναι η εξεύρεση ενός προσώπου από τον εκτός πολιτικής χώρο. Συνηθίζεται, άλλωστε, στις ευρωεκλογές να υπάρχουν στα ψηφοδέλτια μη πολιτικά πρόσωπα που αναδεικνύουν τα κοινωνικά ερείσματα των κομμάτων. Πόσσω μάλλον φέτος που οι ευρωεκλογές γίνονται με σταυρό και η αναγνωρισιμότητα σε πανελλαδική εμβέλεια είναι ζητούμενο για κάθε υποψήφιο. Με δεδομένο, μάλιστα, ότι τέτοια πρόσωπα ήδη έχουν ανακοινωθεί από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο κ. Τσίπρας ψάχνει αυτούς που θα μπορούσαν να συμπληρώσουν αυτό το κενό. Οι περιορισμένες εκλόγιμες θέσεις και η φθορά της κυβερνητικής θητείας, όμως, κάνουν δύσκολο το έργο του Πρωθυπουργού, γεγονός, άλλωστε που φάνηκε και στη δυστοκία που παρατηρήθηκε στην εξεύρεση υποψηφιοτήτων στην τοπική αυτοδιοίκηση.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ