ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Το σχέδιο Μαξίμου για αποδόμηση του Κ. Μητσοτάκη στο ζήτημα της Συμφωνίας των Πρεσπών

Το σχέδιο Μαξίμου για αποδόμηση του Κ. Μητσοτάκη στο ζήτημα της Συμφωνίας των Πρεσπών
EUROKINISSI

Η Συμφωνία των Πρεσπών συνεχίζει να δημιουργεί τεράστια προβλήματα στον Αλέξη Τσίπρα. Όσο, μάλιστα, οι αναφορές στον όρο “Μακεδονία” συνεχίζονται από τους γείτονες, τόσο θα μεγαλώνουν και οι αντιδράσεις στο εσωτερικό και κυρίως στη βόρεια Ελλάδα. Ταυτόχρονα θα μεγαλώνει και η δημοσκοπική διαφορά ανάμεσα στην κυβέρνηση και την αντιπολίτευση σε όλες τις περιοχές της Μακεδονίας.

Στο Μέγαρο Μαξίμου θέτουν σε εφαρμογή ένα νέο σχέδιο για να μετριάσουν τις αντιδράσεις του κόσμου σε ό,τι αφορά τη δημοσκοπική κατρακύλα και γι΄ αυτό θα εστιάσουν κατευθείαν πάνω στον Κυριάκο Μητσοτάκη καταρρίπτοντας το επιχείρημά του για τη συμφωνία την οποία χρησιμοποιεί προκειμένου να σφυροκοπά την κυβέρνηση.

Έτσι, σύμφωνα με τις πληροφορίες από το κυβερνητικό στρατόπεδο οι επιτελείς του πρωθυπουργού επέλεξαν να καταρρίψουν τους ισχυρισμούς του κ. Μητσοτάκη για κακή συμφωνία με το εξής επιχείρημα: «Ο αρχηγός της ΝΔ ήταν κατά της συμφωνίας, δεν την ψήφισε τώρα, όμως λέει ότι θα τη σεβαστεί. Επομένως ό,τι λέμε εμείς στον ΣΥΡΙΖΑ λέει και αυτός στη ΝΔ. Τα ίδια λέμε και άρα ποια είναι η διαφορά;».

Με αυτόν τον τρόπο υποστηρίζουν υπουργοί που βρίσκονται κοντά στον κ. Τσίπρα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν θα έχει καμία δικαιολογία να μιλά κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών και έτσι θα καταλάβουν οι πολίτες της βορείου Ελλάδας, εκεί δηλαδή που σημειώνονται και οι πιο θερμές αντιδράσεις, πως δεν έχουν καμία αξία όσα υποστηρίζει ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Για να υποστηρίξουν μάλιστα έμπρακτα τη ρητορική τους πάνω στην οποία θα προσπαθήσουν μέσα από το σχέδιο τους να αποδομήσουν τις αντιδράσεις για τη Συμφωνία των Πρεσπών που εγείρουν από τη Νέα Δημοκρατία, έφεραν ως παράδειγμα την τελευταία αναφορά του Κυριάκου Μητσοτάκη στην οποία είπε ότι πρέπει η Ελλάδα να σεβαστεί τη συμφωνία. Αυτό δηλαδή που υποστηρίζουν και τα κυβερνητικά στελέχη.

Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας μιλώντας σε εκδήλωση στη Σχολή Διεθνών Σχέσεων Fletcher του Πανεπιστημίου Tufts των ΗΠΑ κατηγόρησε τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα ότι διαχειρίστηκε το εθνικό θέμα με όρους μικροπολιτικής σκοπιμότητας, που δεν επέτρεψε συνολικά να οικοδομηθεί μια εθνική συναίνεση που θα ενίσχυε τη διαπραγματευτική θέση της χώρας.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης παράλληλα υποστήριξε πως πλέον η Ελλάδα πρέπει να σεβαστεί τη συμφωνία, καθώς η προάσπιση του διεθνούς δικαίου αποτελεί βασικό πυλώνα της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής και ασπίδα προστασίας απέναντι στην τουρκική παραβατικότητα.

Παρ’ όλα, όμως, αυτά επανέλαβε τη θέση του ότι η Ελλάδα δεν πρέπει να απεμπολήσει το δικαίωμα του βέτο στην ενταξιακή πορεία της Βόρειας Μακεδονίας προς την ΕΕ.

«Πρέπει, λοιπόν, να εργαστούμε για την αντιμετώπιση των ζητημάτων που θα προκύψουν κατά την εφαρμογή της συμφωνίας. Και βέβαια, το έχω πει δημόσια ότι η Ελλάδα διατηρεί το δικαιώματά της να θέσει βέτο στην πιθανή διαδικασία ένταξης του βόρειου γείτονα μας στην ΕΕ εάν θεωρήσει ότι δεν εξυπηρετούνται τα εθνικά της συμφέροντα», είπε.

Πάνω σε αυτή τη θέση πλέον θα “πατούν” τα κυβερνητικά στελέχη και το Μέγαρο Μαξίμου για να λένε στους ψηφοφόρους ότι πλέον και ο κ. Μητσοτάκης κατάλαβε ότι η συμφωνία που υπέγραψε ο Έλληνας πρωθυπουργός με τον ομόλογο του της Β. Μακεδονίας είναι προς το συμφέρον και των δυο πλευρών και για αυτό δεν πρέπει να προκαλούνται αντιδράσεις μέσω των οποίων πολλές φορές όπως τελευταία, δημιουργείται εμφυλιοπολεμικό κλίμα στις ομιλίες και τις συγκεντρώσεις υπουργών.

Το σχέδιο προβλέπει επίσης την ενίσχυση παρόμοιων και άλλων επιχειρημάτων έτσι ώστε να μειωθεί η δημοσκοπική ψαλίδα ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και τη ΝΔ, στη βόρεια Ελλάδα ειδικά, όπου υπάρχει το μεγάλο πρόβλημα για την κυβέρνηση. Και κάπως έτσι, αν ξεπεραστεί το μεγαλύτερο εμπόδιο που αντιμετωπίζει το Μέγαρο Μαξίμου, να αποφασίσει ο πρωθυπουργός και για το χρόνο των εθνικών εκλογών, για το αν θα είναι μαζί με τις ευρωεκλογές τον Μάιο ή τελικά θα πάνε πιο πίσω χρονικά, τον Οκτώβριο του 2019.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ