Κατρούγκαλος κατά ΝΔ για τα εμπορικά σήματα της Μακεδονίας
Πηγή: Eurokinissi

Με μια σκληρή ανακοίνωση απαντά ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος στις δηλώσεις της Μαρίας Σπυράκη για «πρακτικές αθέμιτου ανταγωνισμού που αντιμετώπισαν τα κρασιά της Μακεδονίας» σε διεθνή έκθεση στην Κίνα.

Ο Γιώργος Κατρούγκαλος κατηγορεί την Αξιωματική Αντιπολίτευση για «μικροκομματική εκμετάλλευση» της εξωτερικής πολιτικής σημειώνοντας πως «διαστρεβλώνει την πραγματικότητα σε ότι αφορά τη συμφωνία των Πρεσπών, με πρόσφατο κρούσμα την πολιτική αναγνώρισης σημάτων της Κινεζικής Κυβέρνησης». Εξηγεί πως «ασχέτως με τη Συμφωνία και τουλάχιστον από το 2010 και εντεύθεν, βάσει του Άρθρου 10 του ισχύοντος κινεζικού νόμου περί εμπορικών σημάτων, απορρίπτονται αιτήσεις καταχώρησης εμπορικών σημάτων, ανεξαρτήτως χώρας συμφερόντων των εταιρειών, όταν περιέχουν τον όρο "Macedonia", "Macedoine" ή παράγωγα.

Σύμφωνα με τον υπουργό Εξωτερικών, «η Ελλάδα έχει προβεί ήδη σε σχετικά διαβήματα προς το Υπουργείο Εξωτερικών και το Υπουργείο Εμπορίου της Κίνας για αναθεώρηση της συναφούς απόφασης του κινεζικού Γραφείου Εμπορικών Σημάτων ενόψει των νέων προβλέψεων της Συμφωνίας. Η Συμφωνία των Πρεσπών και η διαδικασία αναγνώρισης της γειτονικής χώρας ως Βόρεια Μακεδονία από την Κίνα, δίνει νέες δυνατότητες στη χώρα μας να ανατρέψει αυτήν την άκρως προβληματική πρακτική στο πλαίσιο σχετικών διαβουλεύσεων».

«Η διαστρέβλωση συνοδεύεται από αιδήμονα σιωπή όταν υπάρχουν θετικές ειδήσεις που πράγματι σχετίζονται με τη Συμφωνία των Πρεσπών, όπως συνέβη με την αναγνώριση από τη Ρωσία την γειτονικής μας χώρας ως Βόρεια Μακεδονία. Υπενθυμίζεται ότι επί των ημερών της, ήταν μια από τις πρώτες χώρες που αναγνώρισε τη χώρα με τη συνταγματική της ονομασία. Διερωτόμαστε αν η αξιωματική αντιπολίτευση χαιρετίζει αυτήν την εξέλιξη» συμπληρώνει ο Γιώργος Κατρούγκαλος.

Ο ΥΠΕΞ καταλήγει ενημερώνοντας πως «όπως είχαμε αναγγείλει και παρά τις περί αντιθέτου αιτιάσεις που αναπαρήγαγε με συνεχείς δημοσιεύσεις το γραφείο τύπου της ΝΔ, συζητήθηκε και ψηφίζεται στη Βουλή η τροπολογία που επιτρέπει τη συμμετοχή των Ελλήνων του Ηνωμένου Βασιλείου στις Ευρωεκλογές».

Διαβάστε επίσης