ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η Άγκυρα αρνείται ότι μαχητικά της παρενόχλησαν το ελικόπτερο του Τσίπρα

Η Άγκυρα αρνείται ότι μαχητικά της παρενόχλησαν το ελικόπτερο του Τσίπρα
EUROKINISSI/ Γ.Τ. ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/ ANDREA BONETTI

Αρνείται η Άγκυρα ότι Τούρκοι παρενόχλησαν το ελικόπτερο που μετέφερε τον Αλέξη Τσίπρα στο Αγαθονήσι, για τον εορτασμό της επετείου της 25ης Μαρτίου.

Πηγές που πρόσκεινται στο υπουργείο Άμυνας αναφέρουν, σύμφωνα με τουρκικά μέσα, ότι το μεσημέρι της Δευτέρας ουδέποτε Τούρκοι πιλότοι ενεπλάκησαν σε παρενόχληση του ελικοπτέρου του Έλληνα πρωθυπουργού.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το πρακτορείο Anadolu, το οποίο επικαλείται πηγές του στρατού, τα τουρκικά μαχητικά δεν επιχείρησαν καμία παρενόχληση, «παρά μόνον άσκησαν τα συνήθη καθήκοντά τους».

Όπως είχε αποκαλύψει νωρίτερα ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος ταξίδευε προς το Αγαθονήσι, τουρκικά μαχητικά παρενόχλησαν το ελικόπτερο στο οποίο επέβαινε.

«Πριν από λίγο είχα την τιμή να με υποδεχθούν κατά την άφιξή μου εδώ στο Αγαθονήσι και κάποια μαχητικά αεροσκάφη της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας, ίσως ένεκα της ημέρας. Ήθελαν να συμμετέχουν στον εορτασμό», είπε ο κ. Τσίπρας.

«Ανάγκασαν το ελικόπτερο στο οποίο επέβαινα σε κάποιους χαμηλούς ελιγμούς, μέχρι ως ότου τα ελληνικά μαχητικά - όπως πάντα γίνεται - να αναχαιτίσουν τις δυνάμεις που παραβίασαν τον εθνικό εναέριο χώρο», είπε συνεχίζοντας ο πρωθυπουργός και έκανε λόγο για «ανόητες ενέργειες που δεν έχουν κανένα νόημα».

«Τι νομίζουν ότι πετυχαίνουν;» διερωτήθηκε ο πρωθυπουργός και έστειλε το δικό του ηχηρό μήνυμα στην τουρκική πλευρά.

«Χαλάνε κηροζίνη και βενζίνη τσάμπα. Θα είμαστε πάντα εκεί για να προστατεύσουμε την εθνική μας ακεραιότητα. Ο πρωθυπουργός θα είναι και στο πιο απομονωμένο νησί και στην πιο απομακρυσμένη γωνιά, ακόμα και αν χρειαστεί να φτάσει κολυμπώντας».

Συνεχίζοντας ο κ. Τσίπρας, προειδοποίησε πως παρότι η Ελλάδα εμμένει στο διάλογο, δεν θα διστάσει να απαντήσει στις προκλήσεις αν χρειαστεί.

«Το μήνυμα που θέλω να στείλω είναι ότι εμείς έχουμε τα χέρια απλωμένα για διάλογο και συνεννόηση, αλλά θα κάνουμε αυτό που ξέρουμε, αυτό που μας έχουν μάθει οι πρόγονοί μας. Θα υπερασπιστούμε το δίκαιο και την κυριαρχία μας».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ