ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τσίπρας σε Ράμα: Η ένταξη της Αλβανίας στην ΕΕ περνά από τον σεβασμό της ελληνικής μειονότητας

Τσίπρας σε Ράμα: Η ένταξη της Αλβανίας στην ΕΕ περνά από τον σεβασμό της ελληνικής μειονότητας
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/ANDREA BONETTI

Ο σεβασμός των δικαιωμάτων της ελληνικής μειονότητας στην Αλβανία συνδέεται άμεσα με την ενταξιακή προοπτική της χώρας στην ΕΕ, σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας στην συνάντηση του με τον Έντι Ράμα.

ΟΙ δύο πρωθυπουργοί συναντήθηκαν στην Κροατία, στα πλαίσια της Συνόδου Κορυφής των κρατών της Ανατολικής και Νοτιοανατολικής Ευρώπης και της Κίνας.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, η συζήτηση τους χωρίστηκε σε δύο τομείς:

- Ο ένας αφορούσε την ενταξιακή πορεία της Αλβανίας και τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις για την έναρξή της.

- Ο δεύτερος αφορούσε τη διμερή συνεργασία κυρίως στον οικονομικό τομέα.

Ο Αλέξης Τσίπρας υπογράμμισε για ακόμη μία φορά ότι κεντρικό κριτήριο για την έναρξη της ενταξιακής πορείας της Αλβανίας είναι ο σεβασμός των δικαιωμάτων της ελληνικής εθνικής μειονότητας.

Στο πλαίσιο αυτό συζήτησαν τις σαφείς θέσεις που έχει αναδείξει και η Ευρωπαϊκή Ένωση σε σχέση με τα περιουσιακά δικαιώματα και τον εφαρμοστικό νόμο για τον αυτοπροσδιορισμό.

Συζητήθηκαν επίσης τα επόμενα βήματα σε σχέση με την άρση αλυτρωτικών αναφορών στα σχολικά εγχειρίδια και για τα κοιμητήρια.

Στο δεύτερο σκέλος της συζήτησης έθεσαν επί τάπητος την ενίσχυση της οικονομικής συνεργασίας Ελλάδας και Αλβανίας με έμφαση στις υποδομές.

Θυμίζεται πως ο Αλέξης Τσίπρας είχε απευθύνει αυστηρό μήνυμα με αποδέκτη την Αλβανία με αφορμή τα σχέδια της κυβέρνησης για τις ελληνικές περιουσίες, κάνοντας λόγο για αρνητικές εξελίξεις όσον αφορά στην ελληνική μειονότητα στη γείτονα χώρα και αφήνοντας μάλιστα υπόνοιες για διακοπή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της γείτονος στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Συγκεκριμένα, είχε μιλήσει για μια αρνητική εξέλιξη σε σχέση με την ελληνική μειονότητα στην Αλβανία, χωρίς όμως να προχωρά σε περαιτέρω διευκρινίσεις για το τι ακριβώς συνέβη.

Η αναφορά του αφορούσε τη δημοσίευση του ΦΕΚ της υπουργικής απόφασης σχετικά με καταγραφή ακινήτων που ανήκουν σε Έλληνες ομογενείς και την υπαγωγή τους στην αρμοδιότητα του υπουργείου Τουρισμού της Αλβανίας.

«Σήμερα μαθαίνω ότι είχαμε μια αρνητική εξέλιξη σε σχέση με την ελληνική μειονότητα. Αν ισχύει, θα είναι πολύ αρνητική εξέλιξη», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας.

«Υπόθεση που δυστυχώς αυτή τη στιγμή δε μας δίνει αισιοδοξία για την κρίσιμη ευρωπαϊκή προοπτική αυτής της χώρας. Οι προϋποθέσεις να κινηθούμε σε αυτή την κατεύθυνση, αν επαληθευτούν οι πληροφορίες που έχουμε- δεν υπάρχουν. Ελπίζω να διαψευστώ», συμπλήρωσε.

«Γιατί η βούληση όλων μας, το σύνολο των χωρών, είναι να κάνει βήματα προκειμένου να γίνει η ευρωπαϊκή προοπτική μια πραγματικότητα. Δεν είμαστε όμως δογματικοί. Βλέπουμε την κάθε χώρα χωριστά», διευκρίνισε ο πρωθυπουργός.

Τον περασμένο Δεκέμβριο, η υπουργική απόφαση της Αλβανίας, σύμφωνα με την οποία 46 τεμάχια στα νότια παράλια της χώρας περνάνε στην ιδιοκτησία του υπουργείου Τουρισμού, με σκοπό την τουριστική τους αξιοποίηση, είχε προκαλέσει την αντίδραση της Αθήνας.

Μάλιστα τότε, το υπουργείο Εξωτερικών με επικεφαλής τον Αλέξη Τσίπρα, είχε καλέσει την Αλβανία να ανακαλέσει την απόφαση, κάνοντας λόγο για παραβίαση της σύμβασης για τα ανθρώπινα δικαιώματα, συμπεριλαμβανομένων των δικαιωμάτων ιδιοκτησίας της ελληνικής γηγενούς μειονότητας στην Αλβανία.

Μια μέρα αργότερα το ΦΕΚ αφαιρέθηκε από την ιστοσελίδα της αλβανικής εφημερίδας της κυβερνήσεως.

«Οι θέσεις της Ελλάδας αλλά και της Ε.Ε. σε ό,τι αφορά τα δικαιώματα της ελληνικής μειονότητας στην Αλβανίαέχουν εκφρασθεί επανειλημμένως και με σαφήνεια σε όλα τα επίπεδα» σχολίαζαν κυβερνητικές πηγές, που παράλληλα σημείωναν πως μετά την αφαίρεση του ΦΕΚ μένει να φανεί εάν η κίνηση αυτή είναι το πρώτο βήμα για την πλήρη ανάκληση των απαράδεκτων αποφάσεων που στοχοποιούν την ελληνική μειονότητα και την περιουσία της ενώ ταυτόχρονα υπονομεύουν ανεπανόρθωτα την ευρωπαϊκή προοπτική της Αλβανίας.

«Μια προοπτική που έχει ως προϋπόθεση τον πλήρη σεβασμό των δικαιωμάτων όλων των μειονοτήτων που διαβιούν στην Αλβανία, και που αναμένουμε να αποτυπωθεί και στους εφαρμοστικούς νόμους για τις μειονότητες» ανέφεραν οι ίδιοι κύκλοι.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ