ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στη 2η Σύνοδο Ελλάδος-Κύπρου-Ιορδανίας ο Αλέξης Τσίπρας

Στη 2η Σύνοδο Ελλάδος-Κύπρου-Ιορδανίας ο Αλέξης Τσίπρας
Eurokinissi / ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Στη 2η τριμερή Σύνοδο Κορυφής Ελλάδος-Κύπρου-Ιορδανίας θα συμμετάσχει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος θα ταξιδέψει στο Αμμάν στις 14 Απριλίου συνοδευόμενος από τον υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Κατρούγκαλο, τον υφυπουργό Οικονομίας Στάθης Γιαννακίδη και τον υφυπουργό Ψηφιακής Πολιτικής Λευτέρη Κρέτσο.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, η συνάντηση αυτή αναδεικνύει την αυξανόμενη δυναμική των τριμερών σχημάτων συνεργασίας Ελλάδας και Κύπρου με σημαντικές χώρες της Ανατολικής Μεσογείου και την ενίσχυση των σχέσεων της χώρας μας με τον αραβικό κόσμο.

Κατά τους ίδιους κύκλους, ο πρωθυπουργός αναμένεται να τονίσει ότι σε ένα ευρύτερο περιβάλλον εντεινόμενης αστάθειας, η αναβάθμιση των διπλωματικών και οικονομικών σχέσεων με την Ιορδανία -η οποία και αποτελεί σταθερό και αξιόπιστο εταίρο στην περιοχή- αποκτά ακόμη μεγαλύτερη σημασία.

Την ίδια ώρα, ο Αλέξης Τσίπρας θα υπογραμμίσει πως τη στιγμή που στην Ευρώπη και σε άλλες περιοχές του κόσμου ενισχύεται η μισαλλοδοξία και ο φόβος του διαφορετικού, η Ιορδανία αποτελεί πρότυπο ειρηνικής συνύπαρξης και ανεκτικότητας.

Στην τριμερή Σύνοδο αναμένεται να συζητηθούν οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, το Μεσανατολικό, η Συρία, το προσφυγικό, το Κυπριακό αλλά και οι σχέσεις Ευρωπαϊκής Ένωσης και Ιορδανίας.

Στην «ατζέντα» βρίσκεται και η διμερής και τριμερής οικονομική συνεργασία -κυρίως σε σχέση με έργα ανοικοδόμησης στη Συρία και το Ιράκ- και η συνεργασία στους τομείς εκπαίδευσης, οπτικοακουστικών, τουρισμού και ενέργειας.

Παράλληλα με τη Σύνοδο θα διεξαχθεί και το επιχειρηματικό φόρουμ, με τη συμμετοχή υψηλόβαθμων αξιωματούχων και επιχειρήσεων των τριών χωρών.

Κατά τη Σύνοδο, θα υπογραφούν δύο τριμερή μνημόνια συνεργασίας:

1. Σε τομέα εκπαίδευσης για τα έτη 2019-2022
2. Μεταξύ των φορέων προώθησης επενδύσεων (από ελληνικής πλευράς το Enterprise Greece).

ΔΗΜΟΦΙΛΗ