ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Θα «βομβαρδίσουν» την Ελλάδα με θετικές ειδήσεις στην οικονομία

Θα «βομβαρδίσουν» την Ελλάδα με θετικές ειδήσεις στην οικονομία
EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Μια σειρά από θετικές ειδήσεις χαροποιούν το Μέγαρο Μαξίμου που θέλει να επιδείξει, ενόψει των ευρωεκλογών, θετική εικόνα στην κοινωνία. Επειδή ο τομέας της καθημερινότητας είναι αυτός που θα κρίνει και το αποτέλεσμα της 26ης Μαϊου, ο πρωθυπουργός αποδίδει μεγάλη σημαία στα θετικά νέα που αναμένεται να προκύψουν από σήμερα κιόλας στην οικονομία. 

Φαίνεται ότι τελικά η έκθεση της Eurostat που θα βγει σήμερα , θα εμφανίζει τεράστια υπέρβαση του δημοσιονομικού στόχου που ίσως αγγίζει ακόμη και το 4,2%. Σε κάθε περίπτωση αν το πλεόνασμα κινηθεί κάπου στο 4%, τότε το οικονομικό επιτελείο θα έχει κάθε λόγο να λέει ότι πέτυχε τους στόχους του αποκρύπτοντας φυσικά τη συνταγή που χρησιμοποίησε στους Έλληνες φορολογούμενους.

Ωστόσο, ο Αλέξης Τσίπρας θα το χρησιμοποιήσει πολιτικά για να υποσχεθεί ότι το πλεόνασμα θα επιστραφεί πίσω στους πολίτες με τη μορφή δώρου, όπως κάνει άλλωστε κάθε τέλος του χρόνου που εμφανίζεται σαν τον «Άγιο Βασίλη», κρατώντας δώρα στους χαμηλοσυνταξιούχους και τους κοινωνικά ευάλωτους μισθοσυντήρητους. Φυσικά, ούτε λόγος ότι τα έχει πάρει και με το παραπάνω όλα τα προηγούμενα χρόνια, απλά τώρα, ενόψει των εκλογών τα θετικά νέα για την οικονομία θα πέσουν στο τραπέζι και θα προκαλέσουν μια νέα αντιπαράθεση με τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Δεν είναι, όμως, μόνο αυτό που περιμένει η κυβέρνηση σαν το μάννα εξ ουρανού για να μπορέσει να στοιχειοθετήσει το αφήγημά της για τις εκλογές. Αν και θα είναι Μεγάλη Παρασκευή, ο οίκος αξιολόγησης Standard & Poors αναμένεται να αναβαθμίσει την πιστοληπτική ικανότητα της οικονομίας της χώρας κατά μία βαθμίδα από Β+ σε ΒΒ- δημιουργώντας έτσι για την κυβέρνηση συνθήκες πρόωρης «Ανάστασης», κάτι που θα κάνει τον πρωθυπουργό να ανασάνει πολιτικά συγκεντρώνοντας όλα αυτά τα θετικά χαρτιά στα χέρια του.

Δεν μιλάμε βέβαια για κάτι το χειροπιαστό που θα δει ο μέσος Έλληνας στην τσέπη του, ούτε φυσικά μεσοπρόθεσμα πρόκειται να αλλάξει προς το καλύτερο. Απλά όλα αυτά δημιουργούν κλίμα και επειδή στην οικονομία το κλίμα είναι αυτό που παίζει σημαντικό ρόλο, το Μέγαρο Μαξίμου θα το αξιοποιήσει κατά το καλύτερο δυνατό τρόπο. Ήδη από σήμερα κιόλας, με τη δημοσιοποίηση της έκθεσης της Ε.Ε τα στελέχη και οι βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος έχουν κάθε λόγο να τη χρησιμοποιούν για να μπορούν να «ξεφεύγουν» από τα πυρά της αντιπολίτευσης.

Ο στόχος του νέου ομολόγου και το «αγκάθι» των 120 δόσεων

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος που επέμεινε από την πρώτη στιγμή οι εθνικές εκλογές να γίνουν στο τέλος της τετραετίας, κάτι που τελικά έπεισε τον πρωθυπουργό, θέλει να προετοιμάσει το έδαφος έτσι ώστε η χώρα κινούμενη στην μεταμνημονιακή εποχή αλλά υπό αυστηρή επιτήρηση να πετύχει και νέα έκδοση ομολόγου για περίπου 2 δισ. πιθανότατα επταετούς διάρκειας με χαμηλό επιτόκιο όχι πάντως όπως την τελευταία φορά.

Αυτό θα δώσει τη δυνατότητα τη μεθεπόμενη εβδομάδα που έρχονται οι δανειστές στην Αθήνα 6-8 Μαϊου, για να αξιολογήσουν την μεταμνημονιακή πρόοδο, να βγει θετικό μήνυμα έτσι ώστε 15 περίπου ημέρες πριν από τις ευρωεκλογές, η κυβέρνηση να μπορεί να υποστηρίξει ότι βρίσκεται σε θετικό δρόμο και με τη βούλα των θεσμών.

Ωστόσο, ένα από τα αγκάθια που παραμένουν στις διαπραγματεύσεις είναι η περίφημη ρύθμιση για τις 120 δόσειςπου αναμφίβολα θα δώσουν ανάσα στους οφειλέτες και τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά χωρίς ιδιαίτερες προϋποθέσεις, όπως θέλει να λέει η κυβέρνηση, αρκεί βεβαίως να ανάψουν το πράσινο φως οι δανειστές.

Λίγο πριν από τις ευρωεκλογές η κυβέρνηση θα μπορεί να υποστηρίξει ότι πήρε περίπου και το 1 δισ. ευρώ από τα κέρδη των ελληνικών ομολόγων, ολοκληρώνοντας με αυτόν τον τρόπο το μπαράζ των θετικών ειδήσεων στην οικονομία ξεπληρώνοντας, παράλληλα, 3,7 δις από τα 9,8 δις στο ΔΝΤ.

Τι σημαίνουν όλα αυτά στην πράξη; Ότι θα μπορεί η κυβέρνηση να υποστηρίξει πως η χώρα επιστρέφει στην ομαλότητα – όχι στην κανονικότητα – και για να το κάνει πιο εύκολο προς τους πολίτες θα υποσχεθεί νέες παροχές τις οποίες μέχρι τώρα λέει ότι θα κάνει αν εκλεγεί πρωθυπουργός ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Να ελαφρύνει, δηλαδή, τους φόρους και να αυξήσει μισθούς και συντάξεις.

Όσο φυσικά η κυβέρνηση περιμένει όλα αυτά για να τα αξιοποιήσει πολιτικά στη «μάχη» των ευρωεκλογών αλλά και των βουλευτικών εκλογών όποτε αυτές και αν γίνουν, νωρίτερα μέσα στο καλοκαίρι ή στην ώρα τους, Σεπτέμβριο ή Οκτώβριο το αργότερο, τόσο η πολιτική αντιπαράθεση θα φουντώνει και με την σκανδαλολογία αλλά και με τα θέματα που έχουν να κάνουν με την καθημερινότητα των πολιτών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ