ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τσίπρας και Φώφη τσακώνονται για τα... μάτια του Σάντσεθ

Τσίπρας και Φώφη τσακώνονται για τα... μάτια του Σάντσεθ
AP Photo/Bernat Armangue

Πολύ καλή στιγμή χαρακτηρίζουν στο Κίνημα Αλλαγής τη εκλογική νίκη του Ισπανού σοσιαλιστή Πέδρο Σάντσεθ με τον οποίο η Φώφη Γεννηματά και το κόμμα της διατηρούν στενές πολιτικές σχέσεις.

Ωστόσο, η νίκη του Ισπανού ηγέτη έδωσε την αφορμή να αναδειχθεί η κόντρα της Φώφης Γεννηματά με τον Αλέξη Τσίπρα ο οποίος στοχεύει να έρθει πιο κοντά με την κεντροαριστερά και μέσω των ισπανικών εκλογών.

Ο πρωθυπουργός χαιρετίζει την νίκη των σοσιαλιστών της Ισπανίας επιχειρώντας έτσι να συνδέσει την νίκη τους με τον ΣΥΡΙΖΑ κάτι που εξοργίζει την Χαριλάου Τρικούπη η οποία αναφέρει με σχόλιο της ότι σε λίγο ο κ. Τσίπρας έτσι που το πάει θα χαρεί και με την νίκη του ΚΙΝΑΛ.

Ο ΣΥΡΙΖΑ πανηγυρίζει για τον κ. Σάντσεθ και αναφέρει μεταξύ άλλων: «Η μεγάλη άνοδος του Σοσιαλιστικού Κόμματος, μετά την αριστερή στροφή του, και την αποκήρυξη του νεοφιλελευθερισμού, και η ιστορική κατάρρευση του Λαϊκού Κόμματος, αδελφού κόμματος της ΝΔ του κ. Μητσοτάκη, ανοίγει τον δρόμο για μια προοδευτική διακυβέρνηση της Κεντροαριστεράς και της Αριστεράς στην Ισπανία.

Αυτές είναι οι μόνες δυνάμεις που μπορούν να αντιπαλέψουν την φασιστική ακροδεξιά των νοσταλγών του καθεστώτος Φράνκο η οποία, δυστυχώς, κάνει ξανά την εμφάνισή της στο ισπανικό κοινοβούλιο μετά από δεκαετίες, και για την οποία έχει βαρύτατες ευθύνες η νέα ηγεσία του Λαϊκού Κόμματος, που με την ακροδεξιά ρητορική της, άνοιξε τον δρόμο στους φρανκιστές».

Εκείνο που ενοχλεί περισσότερο την κ. Γεννηματά είναι ότι ο πρωθυπουργός θέλει να προσεταιριστεί πολιτικά την εκλογική νίκη του Ισπανού προέδρου αποδομώντας ακόμη και τους παλαιούς του φίλους τους Poedemos, γιατί, όπως, λένε, θέλει με αυτόν τον τρόπο να εκμεταλλευτεί πολιτικά το γεγονός ενόψει των εκλογών του Μάϊου για να στείλει το κατάλληλο μήνυμα. Όμως η κ. Γεννηματά αντιστέκεται σθεναρά στην επιχείρηση του κ. Τσίπρα να επωφεληθεί το κλίμα που έχει δημιουργηθεί και για αυτό το λόγο θα επικεντρώσει από εδώ και πέρα την όλη συζήτηση στο διακύβευμα των ευρωεκλογών για να στρέψει την προσοχή πάνω σε αυτές. Αυτή η στρατηγική εξυπηρετεί το ΚΙΝΑΛ αφού αναδεικνύεται η συζήτηση για το μέλλον της Ευρώπης. «Συγχαρητήρια η νίκη σου είναι έμπνευση για όλους μας. Η νίκη των Σοσιαλιστών στις εκλογές στην Ισπανία αποτελεί μήνυμα αισιοδοξίας και ελπίδας για την προοδευτική Αλλαγή στην Ευρώπη», γράφει η Φώφη Γεννηματά. Η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ, συνεχίζοντας την ανάρτησή της σημειώνει πως «μετά και τη νίκη στη Φινλανδία, τα Σοσιαλιστικά κόμματα αναδεικνύονται ως η λύση απέναντι στην κρίση που οδηγούν οι συντηρητικές πολιτικές και τα κόμματα της δεξιάς» και «ως ο κύριος αντίπαλος απέναντι στην Ακροδεξιά, αλλά και το λαϊκισμό, όπως των συμμάχων του κ. Τσίπρα που χθες υπέστησαν δεινή ήττα».

Στοχεύοντας κατευθείαν στην πολιτική του Έλληνα πρωθυπουργού, η Φώφη Γεννηματά στηλιτεύει την τακτική που εφάρμοσε ο κ. Τσίπρας τα προηγούμενα χρόνια με τις επιλογές στα πρόσωπα με τα οποία συγκυβέρνησε και για αυτό το λόγο επιλέγει να αναδείξει στο μέτωπο που έχει με τον κ. Τσίπρα. Η συζήτηση για την ανάδειξη των σοσιαλιστικών δυνάμεων στην Ευρώπη βοηθά αυτή την στιγμή την πρόεδρο του ΚΙΝΑΛ να αναδείξει την δική της πολιτική γιατί έτσι η παρούσα συγκυρία που συμπίπτει με τις ευρωεκλογές εξυπηρετεί το ΚΙΝΑΛ για να συγκρατήσει και να αυξήσει τις δικές του εκλογικές δυνάμεις.

Ο πρωθυπουργός παρ’ όλα αυτά επιμένει και στέλνοντας τα δικά του μηνύματα έγραψε στο προσωπικό του λογαριασμό στο διαδίκτυο: «Ας μη βιάζονται κάποιοι να προκαταλάβουν την επικράτηση της δεξιάς στην Ευρώπη», τόνισε ακόμα ο πρωθυπουργός, προσθέτοντας: «Σοσιαλιστές και Ποδέμος, μπορεί να μην έχουν απόλυτη πλειοψηφία, αλλά η αύξηση του συνόλου των εδρών τους, βάζει ανάχωμα στην ανησυχητική άνοδο της Ακροδεξιάς και προεξοφλεί τη συνέχεια της προοδευτικής διακυβέρνησης στην Ισπανία».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ