ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης: Θα επαναδιαπραγματευθώ τα υψηλά πλεονάσματα - Διαφωνώ με Βέμπερ για Τουρκία

Μητσοτάκης: Θα επαναδιαπραγματευθώ τα υψηλά πλεονάσματα - Διαφωνώ με Βέμπερ για Τουρκία
Γραφείο τύπου Νέας Δημοκρατίας

To εγκώμιο του Μάνφρεντ Βέμπερ έπλεξε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Le Soir του Βελγίου. Παράλληλα επανέλαβε πως η κυβέρνηση του θα επαναδιαπραγματευθεί τα υψηλά πλεονάσματα.

Στο μοναδικό σημείο που διαφώνησε με τον υποψήφιο του ΕΛΚ για την προεδρία της ΕΕ είναι η διατυπωμένη θέση του Μάνφρεντ Βέμπερ ότι θα σταματήσει τις ενταξιακές διαδικασίες με την Τουρκία. «Σε αυτό το σημείο δεν συμφωνώ. Δεν πρέπει να πούμε στην Τουρκία ότι όλα τελείωσαν. Πρέπει να κάνουμε μια στοχευμένη συζήτηση» απάντησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Αναφερόμενος στην υποψηφιότητά του για την προεδρία της ΕΕ σχολίασε πως «υποστήριζα πάντοτε την ιδέα των «spitzenkandidaten» (των κορυφαίων υποψηφίων). Για εμάς, είναι σημαντικό ο επόμενος Πρόεδρος της Επιτροπής να προέρχεται από την πιο ισχυρή πολιτική δύναμη στην Ευρώπη. Και έχω μεγάλη εμπιστοσύνη στον Μάνφρεντ». Σημείωσε πως δεν είναι εύκολο για εκείνον να στηρίξει έναν Γερμανό υποψήφιο, «αλλά ο Μάνφρεντ ασκούσε πάντοτε κριτική σε όσα έπραξε ο ΣΥΡΙΖΑ κατά το πρώτο εξάμηνο του 2015. Ο κ. Τσίπρας του προσάπτει ότι δεν είναι φίλος της Ελλάδας, προφανώς γιατί δεν είναι φίλος του ΣΥΡΙΖΑ! Στις αρχές του 2015, βρεθήκαμε κοντά στην απόλυτη καταστροφή. Και γνωρίζω ότι στην επόμενη κοινοβουλευτική περίοδο θα έχουμε στην Επιτροπή κάποιον που θα αντιλαμβάνεται τις ελληνικές θέσεις. Συζητήσαμε με τον Μάνφρεντ σχετικά με το ζήτημα των πρωτογενών πλεονασμάτων, τα οποία θεωρώ υπερβολικά υψηλά και νομίζω ότι και ο Μάνφρεντ είναι σύμφωνος με αυτή την άποψη. Με δεδομένο ότι σκοπεύω να μειώσω τους φόρους στην Ελλάδα, είναι σημαντικό να γίνεται κατανοητή η θέση μου από την Ευρώπη και την Επιτροπή: θέλω περισσότερη ανάπτυξη, διότι η Ελλάδα δεν μπορεί να πορευτεί με ανάπτυξη μόλις 2% εφόσον χάσαμε το 25% του ΑΕΠ μας κατά τη διάρκεια της κρίσης».

Ερωτώμενος πως μπορεί να αποκαλεί λαϊκιστή τον πρωθυπουργό ο οποίος «υλοποίησε το πλέον βαρύ και αντιδημοφιλές πρόγραμμα λιτότητας και μεταρρυθμίσεων που εφαρμόστηκε ποτέ στην Ελλάδα» ο Κυριάκος Μητσοτάκης απάντησε πως «λαϊκισμός είναι να έρχεται κάποιος στην εξουσία και να επιτίθεται στη Δικαιοσύνη ή να επιχειρεί να ελέγξει τα μέσα μαζικής ενημέρωσης. Λαϊκισμός είναι κάποιος να λέει ψέματα, όπως [ο κ. Τσίπρας] όταν με κατηγορεί ότι είμαι ακροδεξιός πολιτικός, ενώ προέρχομαι από το κέντρο. Και όλα αυτά όταν ο ίδιος ο κ. Τσίπρας πέρασε μια τετραετία σε κυβερνητική συνεργασία με την ελληνική ακροδεξιά».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης διευκρινίζει πως η διαπραγμάτευση με τους θεσμούς δεν θα αρχίσει αμέσως μετά τις εκλογές, αλλά θα στηριχθεί στην οικοδόμηση της εμπιστοσύνης μέσα από την υλοποίηση ουσιαστικών μεταρρυθμίσεων.

Ερωτηθείς για τη Συμφωνία των Πρεσπών, επαναλαμβάνει πως «η Συμφωνία των Πρεσπών είναι εξαιρετικά προβληματική για την Ελλάδα γιατί, εκτός των άλλων, για πρώτη φορά η χώρα μας αναγνωρίζει “μακεδονική γλώσσα” και “μακεδονική ταυτότητα” τροφοδοτώντας τον αλυτρωτισμό και τον εθνικισμό σε μια ευαίσθητη περιοχή όπως αυτή των Βαλκανίων. Αυτό είναι προβληματικό και είναι ο λόγος που εμείς στη Νέα Δημοκρατία θεωρούμε τη συμφωνία πολύ κακή για την Ελλάδα. Η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων τάσσεται κατά της συμφωνίας. Θα αγωνιστούμε με σοβαρότητα και υπευθυνότητα για να αμβλύνουμε τις σοβαρές αρνητικές συνέπειες της συμφωνίας και για να θωρακίσουμε τη χώρα έναντι των κινδύνων που εγκυμονεί. Γι’ αυτό δεν απεμπολούμε το δικαίωμα του “βέτο” κατά τη διαδικασία ένταξης της γειτονικής χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ