ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Βίτσας: Λιγότεροι από 100 οι ύποπτοι τζιχαντιστές που προσπάθησαν να μπουν στην Ελλάδα

Βίτσας: Λιγότεροι από 100 οι ύποπτοι τζιχαντιστές  που προσπάθησαν να μπουν στην Ελλάδα
(AP Photo/Thanassis Stavrakis)

«Δεν είναι περισσότεροι από 100 οι προερχόμενοι από περιοχές ελέγχου της ISIS που προσπάθησαν να περάσουν από τα ελληνικά νησιά, μετά την πτώση της Οργάνωσης», δήλωσε ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Δημήτρης Βίτσας στο ραδιοσταθμό News 24/7, σύμφωνα με την ιστοσελίδα του σταθμού.

Διευκρίνισε δε, ότι αμέσως τέθηκαν υπό στενή παρακολούθηση, με τους περισσότερους εξ αυτών να έχουν ήδη αναχωρήσει από τα κλειστά Προαναχωρησιακά Κέντρα όπου τοποθετήκαν εξ΄ αρχής, καθώς δεν εντάσσονται στη διαδικασία ασύλου.

Ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, είπε πως θεωρεί απαράδεκτο να συνδεθεί τυχόν ένταση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις με το προσφυγικό και με την χρησιμοποίηση ανθρώπων για πολιτικές επιδιώξεις, κάτι που, όπως αποκάλυψε, συζήτησε σε πρόσφατη συνομιλία του με τον Τούρκο ομόλογό του, ο οποίος συμφώνησε μαζί του.

Ιδιαίτερα ανήσυχος επίσης εμφανίστηκε από τις συρράξεις στη Γάζα και στη Λιβύη, υπογραμμίζοντας τον ειρηνευτικό ρόλο που πρέπει να παίξει η ΕΕ, καθώς, όπως είπε, «λέει βλακείες όποιος πιστεύει ότι μπορεί να σταματήσει τον πρόσφυγα από έναν πόλεμο. Δεν τον σταματάει ούτε τείχος ούτε τίποτα».

Επισήμανε ότι ο σχεδιασμός της ελληνικής κυβέρνησης έχει γίνει για 90.000 έως 100.000 μετανάστες, τονίζοντας την αναγκαιότητα της μετεγκατάστασης των προσφύγων σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες.

Στο πλαίσιο αυτό πρότεινε το νέο μεσοπρόθεσμο της ΕΕ, που συζητείται το Σεπτέμβριο, και η κατανομή των χρημάτων, να συνδεθούν με τη στάση που κρατάει κάθε χώρα στο προσφυγικό και σε άλλα κρίσιμα κοινωνικά θέματα.

Ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής εξήρε τη την προσπάθεια του Δημήτρη Αβραμόπουλου από τη θέση του αρμόδιου Επιτρόπου για το μεταναστευτικό, τονίζοντας ότι «είναι ένας από τους 10 έως 20 ανθρώπους στην Ευρώπη που κράτησαν τόσο καλή στάση».

Επέστησε την προσοχή προκειμένου ο Επίτροπος που θα τον αντικαταστήσει να μην προέρχεται από κυβέρνηση με αντιμεταναστευτική πολιτική, ενώ σημείωσε πως η Αθήνα θα πρέπει να δώσει μεγάλη σημασία στο θέμα αυτό.

Ο Δημήτρης Βίτσας κάλεσε τα στελέχη της Προοδευτικής Συμμαχίας, να ενταχθούν στον ΣΥΡΙΖΑ ως σοσιαλιστική συνιστώσα, εάν θέλουν, ενώ για τις τοποθετήσεις του Παύλου Πολάκη, είπε πως «λέει σωστά πράγματα με λάθος φράσεις».

Ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής άσκησε σκληρή κριτική στο ΚΙΝΑΛ, τονίζοντας ότι η Χαριλάου Τρικούπη, υπό την ηγεσία της Φώφης Γεννηματά και των γύρω από αυτήν, έχει διαλέξει πλευρά, τη ΝΔ, αν και αυτό δεν είναι σύμφωνο με την κατεύθυνση της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας, αλλά έχει ως στόχο να δικαιωθεί η στάση της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ για την συγκυβέρνηση με τον Αντώνη Σαμαρά.

Τέλος, ο Δ. Βίτσας άσκησε κριτική και στο ΚΚΕ, λέγοντας: «Ας ξανακοιτάξουν την πολιτική τους, υπάρχουν ακόμη περιθώρια συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ