ΠΟΛΙΤΙΚΗ

120 δόσεις: Θα σώσει ο Τσακαλώτος την «παρτίδα» για τον ΣΥΡΙΖΑ;

120 δόσεις: Θα σώσει ο Τσακαλώτος την «παρτίδα» για τον ΣΥΡΙΖΑ;
EUROKINISSI

Μπορούν να ανατρέψουν οι 120 δόσεις και το νέο πακέτο παροχών τον δυσμενή συσχετισμό για τον ΣΥΡΙΖΑ; 

Τελεσίδικη απάντηση θα δοθεί το βράδυ της 26ης Μαΐου. Το βέβαιο όμως είναι ότι η ανακοίνωση των 120 δόσεων και το νέο πακέτο φορολογικών ελαφρύνσεων που θα παρουσιάσει οσονούπω ο πρωθυπουργός, συνιστούν τα «μεγάλα όπλα» του ΣΥΡΙΖΑ για τις διπλές εκλογές του Μαΐου.

Ευφορία στο κυβερνητικό στρατόπεδο

Από χτες το απόγευμα η ευφορία είναι ευδιάκριτη στο κυβερνητικό στρατόπεδο. Σειρά ανώτερων κυβερνητικών αξιωματούχων με τους οποίους επικοινώνησε το CNN Greece υιοθετούσαν την εκτίμηση ότι οι 120 δόσεις «ήταν αυτό που χρειαζόμασταν, τη στιγμή που το χρειαζόμασταν».

Το αφήγημα του Ευκλείδη Τσακαλώτου είναι ότι οι 120 δόσεις, μαζί με τη ρύθμιση για τη «προστασία της πρώτης κατοικίας», επιλύουν τα προβλήματα που έρχονται από το πρόσφατο παρελθόν, το «στοκ των προβλημάτων» όπως τα αποκάλεσε σε σύσκεψη με κομματικά στελέχη. Σύμφωνα με τον υπουργό, μετά τη ρύθμιση του δημόσιου χρέους τον Ιούνιο του 2018, ολοκληρώνεται τώρα η διευθέτηση του ιδιωτικού χρέους. Κατά συνέπεια, ολοκληρώνεται η περιλάλητη «επιστροφή στην κανονικότητα».

Άλλα κυβερνητικά στελέχη έχουν μια πιο… πεζή προσέγγιση. Πιστεύουν δηλαδή ότι η ρύθμιση δίνει μεγάλη ανάσα σε εκατοντάδες χιλιάδες ή και εκατομμύρια πολίτες. Η ανάσα αυτή θα έχει άμεση επίπτωση στις ευρωεκλογές, ενώ τα πολιτικά αποτελέσματά της θα φανούν στο σύνολό τους στις βουλευτικές εκλογές. Επιπλέον, πρόκειται για μέτρο που ευνοεί ιδιαίτερα τους ελεύθερους επαγγελματίες και τη μεσαία τάξη, εκεί δηλαδή που εντοπίζονται οι μεγάλες δημοσκοπικές αδυναμίες του ΣΥΡΙΖΑ.

Η στάση των δανειστών

Ανώτερη κυβερνητική πηγή αρνήθηκε ότι το σχέδιο που παρουσιάστηκε χτες, έχει πάρει την προέγκριση των δανειστών. Ωστόσο, θεωρείται απίθανο η κυβερνητική ρύθμιση να είναι πολύ μακριά από όσα θα μπορούσαν να αποδεχτούν οι Ευρωπαίοι. Έχει ιδιαίτερη σημασία η δήλωση Τσακαλώτου στη χτεσινή συνέντευξη τύπου ότι υπάρχουν πρόνοιες για να αποκλειστούν οι λεγόμενοι «στρατηγικοί κακοπληρωτές». Συγκεκριμένα:

  • Η ρύθμιση θέτει «οροφή» στο πλήθος των δόσεων εξόφλησης ληξιπρόθεσμων χρεών στην Εφορία για όσους έχουν δηλώσει πραγματικά εισοδήματα άνω των 10.000 ευρώ.
  • Για τις επιχειρήσεις ο μέγιστος αριθμός δόσεων κυμαίνεται από 18 έως 30.

Να σημειωθεί επίσης ότι χάνει τη ρύθμιση όποιος οφειλέτης δεν πληρώσει δύο συνεχόμενες δόσεις.

Τέλος, σύμφωνα με τις προβλέψεις της «ομάδας Χουλιαράκη», οι 120 δόσεις έχουν μηδενικό δημοσιονομικό κόστος. Το πιο πιθανό σενάριο είναι να εισρεύσουν στα δημόσια ταμεία περισσότερα χρήματα.

Η κοινοβουλευτική μάχη

Η αναμενόμενη πρόταση μομφής της ΝΔ κατά του Παύλου Πολάκη την οποία θα μετατρέψει ο πρωθυπουργός σε ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, θα καθυστερήσει την ψήφιση των 120 δόσεων κατά μία εβδομάδα. Κοινοβουλευτική πηγή είπε στο CNN Greece ότι την επόμενη βδομάδα η ρύθμιση θα εισαχθεί στην Ολομέλεια. Η ψηφοφορία για την ψήφο εμπιστοσύνης αναμένεται να διεξαχθεί την Παρασκευή το βράδυ.

Ανεξάρτητα πάντως από τα όσα λένε τα κυβερνητικά στελέχη, το ερώτημα είναι αν όντως μπορεί να καλυφθεί μια τόσο μεγάλη αφορά, όπως είναι αυτή που παρουσιάζουν οι δημοσκοπήσεις μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ