ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μετωπική κόντρα Τσίπρα - Μητσοτάκη με βαριές εκφράσεις και φόντο την ψήφο εμπιστοσύνης

Μετωπική κόντρα Τσίπρα - Μητσοτάκη με βαριές εκφράσεις και φόντο την ψήφο εμπιστοσύνης
EUROKINISSI/ ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Σε «άγρια» σύγκρουση μεταξύ του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα και του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Κυριάκου Μητσοτάκη εξελίχθηκε η συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση, την οποία κατέθεσε ο πρωθυπουργός, ως απάντηση στην πρόταση μομφής της ΝΔ κατά του αναπληρωτή υπουργού Υγείας, Παύλου Πολάκη.

Μετά την... προθέρμανση στις πρώτες ομιλίες των δύο πολιτικών αρχηγών, τα «αίματα άναψαν» για τα καλά στις δευτερολογίες.

Αρχικά, το λόγο πήρε ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος απάντησε στον Κυριάκο Μητσοτάκη για τις διακοπές στο κότερο, λέγοντας πως: «σε ό,τι με αφορά δεν έχω τίποτα να κρύψω».

«Είμαι 11 χρόνια αρχηγός πολιτικού κόμματος και 4,5 χρόνια πρωθυπουργός. Δεν μπήκα στην πολιτική ζωή του τόπου για να γίνω πλούσιος, δεν έγινα πλούσιος και δεν ανήκω σε μια πολιτική οικογένεια, η οποία δεν έκανε καμιά άλλη δουλειά μόνο πολιτική και είναι ζάπλουτη κ. Μητσοτάκη. Είσαι πολύ λίγος εσύ για να μιλάς για την ελίτ και για τους πολλούς σε μένα», τόνισε.

«Κύριε Μητσοτάκη σε αυτόν τον τόπο τίποτε δεν κρύβεται. Σε ό,τι με αφορά δεν έχω τίποτα να κρύψω και δεν έκρυψα ποτέ. Ούτε οι μετοχές που δεν έχω, ούτε οι καταθέσεις που δεν έχω. Αφήστε αυτές τις αθλιότητες, τα ψέματα, τα fake news. Δεν ντρέπεστε λιγάκι, τα fake news που χρησιμοποιείτε όλα αυτά τα χρόνια; Δεν ντρέπεστε λιγάκι;», επισήμανε ο κ. Τσίπρας και συνέχισε:

«Είναι γνωστό σε όλους ότι εδώ και 3 χρόνια έχω συνεργάτιδα την κα. Παναγοπούλου. Είναι γνωστό σε όλους ότι φιλοξενήθηκα τον Αύγουστο στο σκάφος της συνεργάτιδάς μου. Εάν μου ζητούσατε θα σας έστελνα εγώ φωτογραφίες, έβγαλα και σέλφι με το προσωπικό. Βάζετε το παρακράτος σας να υποκλέπτει προσωπικές μου στιγμές. Είναι ντροπή σας. Εγώ δεν έχω εξοχικό στην Τήνο μεσοτοιχία με τον κ. Χριστοφοράκο, δεν έχω σπίτι του Βολταίρου στο Παρίσι, δεν υπήρξα ποτέ τρόφιμος της Siemens, δεν πήρα ποτέ δανεικά και αγύριστα όπως εσείς από τον Κήρυκα Χανίων. Πιστεύετε ότι θα κερδίσετε μεταφέροντας το επίπεδο της πολιτικής σε επίπεδο Στέφανου Χίου; Συνεχίστε, μας κάνετε δώρο...».

«Από τον Αύγουστο του 2018 κάνετε τυμβωρυχία σε συνεργασία με τον Σκάι κι έτσι νομίζετε ότι θα αλλάξετε την ατζέντα πηγαίνοντας στις εκλογές. Το ίδιο επιχειρήσατε να κάνετε και με τον Πολάκη. Έναν εφοπλιστή που παλιότερα ήταν σε σύγκρουση με την οικογένεια σας, διότι κατήγγειλε ότι ο αείμνηστος πατέρας ζητούσε από τον Αλαφούζο ένα εκατομμύριο ευρώ σε μίζες. Το θυμάστε αυτό; Τώρα είναι μαζί σας. Με γεια σας και χαρά σας!» συνέχισε ο πρωθυπουργός.

Παράλληλα, αναφέρθηκε και στον πρώην συνεργάτη της ΝΔ, Νίκο Γεωργιάδη, λέγοντας: «Δεν πάθατε κανένα σοκ για το συνεργάτη σας που καταδικάστηκε για παιδεραστία».

Έντονη ήταν η αντίδραση του προέδρου της ΝΔ, ο οποίος απάντησε: «Εσείς βάζατε το παρακράτος να χτυπάει τη σύζυγό μου, γιατί δεν τολμούσατε να χτυπήσετε εμένα. Την επόμενη φορά που θα μιλήσετε για ζάμπλουτη οικογένεια, ας αναζητήσουμε τους τρόπους που η δική σας οικογένεια απέκτησε την περιουσία της, έκανε δουλειές στη χούντα. Αν ήσασταν τόσο κουρασμένος, είχατε δικαίωμα να πάτε αλλα όχι να το κρύψετε. Το κρύψατε γιατί έγινε 25 ημέρες μετά το Μάτι. Θα σας έκραζαν όλοι».

«Προερχόμαστε από διαφορετικές οικογένειες και είχα την ατυχία ή τύχη να έχω ζήσει την πολιτική από μικρός και απομυθοποίησα την χλιδή της εξουσίας», συνέχισε ο κ. Μητσοτάκης.

Η συζήτηση στην Ολομέλεια άρχισε με την ομιλία του πρωθυπουργού, ενώ στη συνέχεια το λόγο πήρε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Ψήφος εμπιστοσύνης για την επιστροφή στην κανονικότητα»

«Ζητάω σήμερα εκ νέου την εμπιστοσύνη της Βουλής πάνω στο σχέδιο ανάταξης της ελληνικής οικονομίας, αλλά και στήριξης της ελληνικής κοινωνίας, που παρουσιάσαμε χθες το απόγευμα στον ελληνικό λαό. Ζητάω σήμερα την εμπιστοσύνη της Βουλής και στις 26 Μάη στις ευρωπαϊκές εκλογές, την εμπιστοσύνη του ελληνικού λαού πάνω σε ένα σχέδιο ανάτασης, ανάκαμψης και ενίσχυσης των πολλών, που αφορά το σήμερα, το αύριο και την ερχόμενη τετραετία», είπε ο πρωθυπουργός στην αρχή της ομιλίας του.

Όπως τόνισε, ζητάει την ψήφο εμπιστοσύνης με στόχο:

-Τη διατήρηση και ενίσχυση της αναπτυξιακής πορείας της οικονομίας.

-Την επιτάχυνση της πορείας επιστροφής της χώρας αλλά και των πολλών στη κανονικότητα μετά την έξοδό μας από τα μνημόνια.

«Δεν ήρθα σήμερα εδώ με βασικό μου στόχο να αντιδικήσω με τον κρυπτόμενο κ. Μητσοτάκη και με το στρατηγικό του αδιέξοδο», επισήμανε ο κ. Τσίπρας.

«Δεν ήρθα σήμερα εδώ για να αντιπαρατεθώ μαζί του στα ασήμαντα, στους αντιπερισπασμούς και στα επικοινωνιακά κόλπα. Ούτε να τον συναγωνιστώ στον κιτρινισμό και τη μαύρη προπαγάνδα. Αυτά μπορεί να κάνει ο άνθρωπος και αυτά κάνει», συνέχισε.

«Ασυναγώνιστος στη μαύρη προπαγάνδα ο Μητσοτάκης»

«Εγώ είμαι σήμερα εδώ για να αντιπαρατεθώ όχι με τη μαύρη προπαγάνδα του κ. Μητσοτάκη αλλά με το πολιτικό σχέδιο του κ. Μητσοτάκη», επισήμανε και πρόσθεσε:

Αυτό το σχέδιο που επιμελώς προσπαθεί να κρύψει πίσω από επικοινωνιακά πυροτεχνήματα και πομφόλυγες. Είναι το ίδιο ακριβώς σχέδιο που έριξε τη χώρα στα βράχια το 2010. Το ίδιο ακριβώς σχέδιο που οδήγησε στην κοινωνική λεηλασία και τη χρεοκοπία το 2010-2014. Που είχε ως αποτέλεσμα την πρωτοφανή οικονομική αιμορραγία, την κοινωνική διάλυση, την απόγνωση εκατομμυρίων ανθρώπων, την ταπείνωση ενός ολόκληρου λαού.

«Το σχέδιο που επιθυμεί να εφαρμόσει ο κ. Μητσοτάκης είναι "το χρονικό μιας προαναγγελθείσας καταστροφής"», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

Στη συνέχεια, έθεσε το ερώτημα αν η χώρα θα προχωρήσει μπροστά με το σχέδιο που ανακοίνωσε χθες ο ίδιος «ή θα γυρίσει ξανά σε πολιτικές ΔΝΤ, σε ασφαλιστικό τύπου Πινοσέτ, σε περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, σε ένα διαλυμένο κοινωνικό κράτος, εν ονόματι μιας δήθεν ανάπτυξης, που δεν θα είναι παρά ο πλουτισμός των λίγων, εις βάρος των πολλών».

«Ζητώ ψήφο εμπιστοσύνης για ένα σχέδιο στήριξης, ελάφρυνσης και ανάκαμψης για τους πολλούς», επανέλαβε, ενώ είπε ότι το σχέδιο του είναι να προχωρήσει η Ελλάδα σε ένα δρόμο κοινωνικής δικαιοσύνης, δίκαιης ανάπτυξης, και μιας στρατηγικής που θα προτάσσει τα συμφέροντα των πολλών.

«Σαν σήμερα πριν από 9 χρόνια, μπήκαμε στην εποχή της τραγωδίας»

Ο κ. Τσίπρας υπενθύμισε ότι σαν σήμερα, στις 8 Μαΐου του 2010, στο ελληνικό κοινοβούλιο δεν υπήρχε μια κυβέρνηση να ζητά ψήφο εμπιστοσύνης σε ένα σχέδιο ανάπτυξης και ελαφρύνσεων, αλλά ψηφιζόταν η πρώτη δανειακή Σύμβαση με τους πιστωτές μας.

«Σαν σήμερα πριν από 9 χρόνια, μπήκαμε στην εποχή της ελληνικής τραγωδίας, γιατί; Επειδή εσείς είχατε αφήσει τη χώρα ανοχύρωτη, απροστάτευτη στο πελατειακό κράτος και στη διαφθορά. Μια χώρα που έκανε Ολυμπιακούς αγώνες ξοδεύοντας δισεκατομμύρια αλλά δε μπόρεσε να χτίσει ένα κοινωνικό κράτος αξιοπρέπειας. Μια χώρα που σπαταλούσε πολλά για χάρη των λίγων και ελάχιστα για χάρη των πολλών», τόνισε ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε:

Εσείς αφήσατε ένα έλλειμμα στο 15%. Και αργότερα παραδώσατε τη χώρα στο ΔΝΤ και στους ψυχρούς τεχνοκράτες, που ακρωτηριάζουν κοινωνίες, για να σώσουν αριθμούς. Εσείς εφαρμόσατε από το 2010 μέχρι το 2014 την πιο βάναυση, απάνθρωπη, αντικοινωνική πολιτική λιτότητας που έχει ποτέ εφαρμοστεί σε χώρα της ΕΕ.

«Εμείς το 2015 παραλάβαμε ένα κράτος διαλυμένο, μία κοινωνία κατακερματισμένη και σε απόγνωση, με άδεια ταμεία και ελλείμματα. Και παρόλα αυτά σηκώσαμε με τη βοήθεια του λαού μας ανάστημα στην Ευρώπη», επισήμανε ο πρωθυπουργός.

«Αγωνιστήκαμε για την Ελλάδα»

«Εμείς, μέσα σε αυτές τις συνθήκες, αγωνιστήκαμε και πετύχαμε να βγει η Ελλάδα από τα μνημόνια, τον Αύγουστο του 2018. Αφενός, πασχίζοντας να μείνει η κοινωνία όρθια και αφετέρου δίνοντας καθημερινές μάχες για να ξανακερδίσουμε τη χαμένη αξιοπιστία της χώρας», συνέχισε ο κ. Τσίπρας.

«Εμείς πετύχαμε να υπερβαίνουμε κάθε χρόνο τους δημοσιονομικούς στόχους αλλά συγχρόνως και να θωρακίσουμε την οικονομία μας μακροπρόθεσμα. Με τη λύση για το χρέος, τη δημιουργία του μαξιλαριού ρευστότητας. Εμείς τα πετύχαμε όλα αυτά. Σοβαρά και με σχέδιο. Και πετύχαμε αυτό για το οποίο λάβαμε την εντολή από τον ελληνικό λαό το Σεπτέμβρη του 2015. Πετύχαμε, ναι. Και μπορούμε να είμαστε περήφανοι γι' αυτό, μαζί με εκατομμύρια Έλληνες, που μπορούν πλέον να ελπίζουν», επισήμανε.

«Θα περάσουμε ωραία την επόμενη εβδομάδα»

Απευθυνόμενος στους βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο πρωθυπουργός είπε με μία δόση ειρωνίας: «Θα αναγκαστείτε να το πιείτε το πικρό ποτήρι, να ψηφίσετε ένα ένα τα μέτρα που ανακοινώσαμε χθες. Τα δικά μας μέτρα, όχι τα δικά σας που είναι μέτρα λεηλασίας του ελληνικού λαού. Θα περάσουμε ωραία την άλλη εβδομάδα».

Νέα πρόσκληση σε Μητσοτάκη για ντιμπέιτ

Την πρόσκληση για τηλεοπτικό ντιμπέιτ απηύθυνε εκ νέου στον κ. Μητσοτάκη ο πρωθυπουργός και απευθυνόμενος προς τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας είπε: «Ποιος είναι ο λόγος για τον οποίο αρνείστε μια τηλεοπτική αναμέτρηση; Θέλετε να βάλουμε τον κ. Πορτοσάλτε να σας δίνει σκονάκια; Θα τον βάλουμε! Όποιον θέλετε θα βάλουμε! Ελάτε, επιτέλους να αναμετρηθούμε. Ελάτε να αντιπαρατεθούμε. Γιατί κρύβεστε; Ή μήπως θέλετε να έχετε κάποιο κοινό να σας χειροκροτεί μετά από κάθε φράση που θα διαβάζετε από το βήμα γι αυτό προτιμάτε τη Βουλή; Δεν ξέρω».

«Οι παροχές δεν είναι κόλπα, είναι δικαιοσύνη»

Ο κ. Τσίπρας απάντησε στην κριτική της αντιπολίτευσης περί «παροχολογίας» και αναφερόμενος στα μέτρα που ανακοίνωσε χθες παρατήρησε: «Δεν είναι παροχές, δεν είναι κόλπα, δεν είναι δώρα. Είναι δικαιοσύνη. Είναι η αρχή μιας νέας, δίκαιης, αναπτυξιακής, πορείας για τη χώρα. Είναι ο έμπρακτος σεβασμός στις θυσίες ενός λαού που υπέφερε. Είναι μέτρα μόνιμα, όχι παροδικά. Και είμαστε σε θέση να τα κάνουμε πράξη γιατί εργαστήκαμε σκληρά και με σχέδιο. Γιατί μόνη μας έγνοια ήταν και είναι οι ανάγκες των πολλών. Οι ζωές των πολλών. Τώρα λοιπόν το δίκιο των πολλών γίνεται πράξη. Τώρα ήρθε η ώρα των πολλών».

Επίθεση σε Μητσοτάκη και Βέμπερ

«Το δικό σας σχέδιο ποιο είναι», ρώτησε ο κ. Τσίπρας τον πρόεδρο της ΝΔ.

«Η δική σας προγραμματική πρόταση ποια είναι; Ότι δε συμπαθείτε το κύριο Πολάκη; Τα κουτσομπολιά; Οι δολοφονίες χαρακτήρων; Η λάσπη και το ψέμα; Με αυτό το σχέδιο, με αυτή τη καμπάνια θα πάτε σε εκλογές ; Πράγματι με αυτή θα πάτε. Αλλά όχι επειδή δεν έχετε σχέδιο. Όχι επειδή δεν έχετε πρόταση. Αλλά επειδή το σχέδιο και η πρότασή σας είναι τόσο αποκρουστικά που θέλετε όπως όπως να τα κρύψετε. Θέλετε να τα κρύψετε επειδή είναι το σχέδιο του ΔΝΤ, που καλά γνωρίζει ο ελληνικός λαός. Θέλετε να το κρύψετε επειδή είναι το σχέδιο του Βαυαρού και ανθέλληνα φίλου σας του κ. Βέμπερ», παρατήρησε.

«Έχουμε περισσότερο δημοσιονομικό χώρο το 2019, αλλά δεν το είπαμε για να μην πάθετε μεγαλύτερο πανικό», είπε ο πρωθυπουργός απευθυνόμενος στους βουλευτές της ΝΔ.


«Πριν προλάβετε να κρύψετε εσείς την αμηχανία σας χθες βγήκε ο κ. Βέμπερ να τοποθετηθεί για το σχέδιο μας και ενώ εσείς ψελλίζατε ότι σας αντιγράφουμε, αυτός είπε ότι είμαστε ανεύθυνοι που δίνουμε ελαφρύνσεις στους πολλούς», είπε ο κ. Τσίπρας στον κ. Μητσοτάκη.

«Ο κ. Βέμπερ το χρησιμοποίησε το σχέδιο μας για να καταφερθεί εναντίον του σχεδίου για πανευρωπαϊκό ταμείο ανεργίας», είπε ο πρωθυπουργός και σημείωσε:

Αυτός είναι ο Ευρωπαίος αρχηγός σας. Να τον χαίρεστε. Έχει τις ίδιες απόψεις με εσάς. Που δηλώσατε ότι είναι λαϊκισμός η 13η σύνταξη και δε θα την υποσχεθείτε ποτέ γιατί είναι ανέφικτο. Αλήθεια και τώρα τι θα κάνετε ; Θα την ψηφίσετε; Βγείτε και πείτε την αλήθεια ότι δε θέλετε να τα ψηφίσετε τα μέτρα, αλλά δε τολμάτε να μην τα ψηφίσετε. Και βάζετε το φίλο σας τον κ. Βέμπερ να μας κατακρίνει επειδή εσείς δε τολμάτε. Πείτε του φίλου σας ότι εμείς θέλει δε θέλει τα μέτρα αυτά θα τα ψηφίσουμε και θα τα υλοποιήσουμε. Και ότι ο ελληνικός θα μας δώσει την εντολή να συνεχίσουμε και την επόμενη τετραετία για να υλοποιήσουμε όλο το σχέδιό μας. Γιατί όσο εσείς όσο και αυτός δε θα πετύχετε τους στόχους σας. Αλλά ο λαός γνωρίζει: Ψήφος στη ΝΔ ψήφος για να γίνει ο Βέμπερ πρόεδρος της Κομισιόν. Άρα, για να μπει εμπόδιο στην υλοποίηση του σχεδίου που ανακοινώσαμε χθες.

«Ψήφος εμπιστοσύνης για την ενίσχυση των πολλών»

«Ζητώ την ψήφο εμπιστοσύνης των βουλευτών πάνω σε ένα σχέδιο το οποίο έχει αρχή, μέση και τέλος. Ζητώ την ψήφο εμπιστοσύνης πάνω σε ένα πρόγραμμα που αφορά την επόμενη μέρα, την ενίσχυση των πολλών, αλλά ταυτόχρονα θέλω να ζητήσω και από την ελληνική Βουλή και από τον ελληνικό λαό στις 26 του Μάη τόσο ψήφο εμπιστοσύνης σε αυτό το σχέδιο, όσο και ψήφο καταδίκης στα σχέδια και τα προγράμματα εκείνα που μας οδήγησαν στην καταστροφή. Ψήφο μομφής και καταδίκης στη Νέα Δημοκρατία με το πρόγραμμα του ΔΝΤ, με το πρόγραμμα του νεοφιλελευθερισμού, με το πρόγραμμα του κ. Βέμπερ», είπε ο πρωθυπουργός.

«Η ιστορική τομή του Αυγούστου του 2018 δεν μπορεί και δεν πρέπει να μείνει μετέωρη, να μείνει ανολοκλήρωτη», επισήμανε στο τέλος της ομιλίας του ο κ. Τσίπρας και συνέχισε:

Πρέπει να έχει συνέχεια, και για να έχει συνέχεια, πρέπει ο τόπος, η κοινωνία, η Ελλάδα, να προχωρήσει μπροστά. Τώρα που μπορούμε, τώρα που ξέρουμε, τώρα που έχουμε σχέδιο, τώρα που έχουμε δύναμη, ήρθε η ώρα να δώσουμε τους κόπους και τις θυσίες των πολλών πίσω γιατί τους αξίζει. Κι αυτή την προσπάθεια ο ελληνικός λαός θα την επιβραβεύσει. Ήρθε η ώρα να μας κρίνει ο ελληνικός λαός και θα μας κρίνει με τα πεπραγμένα μας, με τις προτάσεις μας, με τις ιδέες μας, με τις αξίες μας. Και είμαι σίγουρος ότι την εμπιστοσύνη θα τη λάβουμε διπλά και από τη Βουλή και από τον ελληνικό λαό.

Μητσοτάκης σε Τσίπρα: Εκλογές τώρα και θα κάνουμε όσα ντιμπέιτ θέλετε

«Ακούγοντας σας κατάλαβα γιατί δεν θέλατε να συζητηθεί ποτέ η πρόταση μορφής για τον κ. Πολάκη. Έρχεστε σήμερα εδώ και ταυτίζεστε με τις συμπεριφορές του. Θα συζητήσουμε και για την οικονομία, αλλά πρώτα για αυτό που εμείς θεωρούμε μείζον», είπε αρχικά από το βήμα της Βουλής ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Εδώ είναι ο ναός της Δημοκρατίας κ. Τσίπρα. Εδώ θα συζητήσουμε και εδώ θα απολογηθείτε. Αν θέλετε τηλεοπτικό διάλογο, προκηρύξτε τώρα εθνικές εκλογές και θα κάνουμε όσα ντιμπέιτ θέλετε», απάντησε στην πρόσκληση του πρωθυπουργού.

«Στις 26 Μαΐου ένας θα χαμογελάει και ένας θα κλαίει η ΝΔ θα πετύχει τη μεγάλη εκλογική νίκη που θα οδηγήσει στη πολιτική αλλαγή», σημείωσε.

Αιχμές για τη βόλτα με το σκάφος

«Από τον Πολάκη στο Μάτι, από το Μάτι στα κότερα, και από τα κότερα στη χθεσινή φιέστα των απεγνωσμένων "θα" της νέας δημαγωγίας. Τα τελευταία τυράκια πριν τη φάκα των εκλογών που δεν μπορούν να αλλάξουν την πραγματικότητα που ζουν οι Έλληνες πολίτες», συνέχισε ο πρόεδρος της ΝΔ και με ειρωνικό τόνο σημείωσε:

Το ηθικό σας πλεονέκτημα βούλιαξε στα γαλανοπράσινα νησιά του Ιονίου. Αντί να λένε «Νάτος, νάτος ο πρωθυπουργός!» θα λένε «Νάτος, νάτος ο Τσίπρας ο σκαφάτος». Από την αριστερά των καταλήψεων στην αριστερά του κότερου.

Ο κ. Τσίπρας πήγε διακοπές κρυπτόμενος σε μια θαλαμηγό, ενώ η χώρα μετρούσε ακόμα νεκρούς στο Μάτι. Αυτή είναι η αισθητική και αυτή είναι η ηθική της εξουσίας όπως την αντιλαμβάνεται ο πρωθυπουργός. Αυτός είναι ο λιτός βίος στα καταστρώματα της πλουτοκρατίας. Αυτή είναι η υποτιθέμενη μάχη κατά της διαπλοκής.

Δεν θα αναφερόμουν στο εθνικό δράμα στο Μάτι αν ο κ. Τσίπρας δεν επέμενε να προσβάλλει τη μνήμη όλων για όσα τραγικά συνέβησαν. κ. Τσίπρα καταλάβατε τι είπατε πριν 3 ημέρες σε ανθρώπους που κάηκαν. Είπατε ότι το υλικό που βγήκε ένα «ξαναζεσταμένο» υλικό. Πώς είναι δυνατόν να προσβάλλετε τη μνήμη 102 ανθρώπων. Ξαναζεσταμένο φαγητό είναι η απόδειξη της χυδαίας υποκρισίας και του σκηνικού που στήσατε εκείνο το βράδυ. Ούτε και θα έδινα μεγάλη σημασία στο πολυτελές σκάφος αν ο ίδιος ο πρωθυπουργός δεν είχε κάνει πολιτική καριέρα, ενοχοποιώντας συνολικά τους επιχειρηματίες και κάθε σχέση μαζί τους.

Η σκηνοθεσία της Ιθάκης -για τη λήξη, υποτίθεται, του τρίτου μνημονίου, ενώ ερχόταν το τέταρτο - επινοήθηκε στο κατάστρωμα ενός γιοτ πολλών εκατομμύριων. Η δε Ιθάκη επελέγη επειδή έτυχε να κρύβεται ο κ.Τσίπρας στο Ιόνιο.

Επίθεση σε Πολάκη

«Μπορεί να μετατρέψατε την πρόταση δυσπιστίας της Ν.Δ κατά του Παύλου Πολάκη σε ψήφο εμπιστοσύνης της κυβέρνησης. Εκβιάζοντας τους βουλευτές σας και όλους εκείνους που είχαν το θάρρος να διαφοροποιηθούν. Τους λέτε: "Με τον Πολάκη μέχρι τέλους, αλλιώς εξουσία τέλος". Αυτό τους λέτε. Δεν μπορεί να είναι μόνο οι κοινές σας διακοπές στις παραλίες των Σφακίων τις εποχές της ανεμελιάς και της ομπρέλας στην παραλία. Είναι κάτι παραπάνω. Υπάρχει λόγος. Ο Πολάκης λέει και κάνει αυτά που θέλετε να πείτε και να κάνετε εσείς αλλά δυσκολεύεστε λόγω του αξιώματος σας. Γιατί ο πραγματικός Τσίπρας είναι ο Πολάκης των διαλυμένων νοσοκομείων και των κομματικών ρουσφετιών. Γιατί ο πραγματικός Τσίπρας είναι ο Πολάκης που απειλεί δικαστές και δημοσιογράφους. Ο πολιτικός που κρύβει τα θύματα στο Μάτι. Και δίνει σόου υποκρισίας μπροστά στις κάμερες», συνέχισε.

Έπειτα, αναφέρθηκε και στα σχόλια του αναπληρωτή υπ. Υγείας για τον κ. Κυμπουρόπουλο, λέγοντας:

Ο πραγματικός Τσίπρας είναι ο Πολάκης που επιτίθεται αναίτια και άνανδρα σ' έναν αγωνιστή της ζωής, όπως είναι ο Στέλιος Κυμπουρόπουλος. Και έρχεστε και τον καλύπτετε σήμερα γιατί δεν τολμάτε να πάρετε αποστάσεις. Ο πραγματικός Τσίπρας είναι ο Πολάκης, που στα δύσκολα βέβαια τρέχει να κρυφτεί πίσω από την βουλευτική ασυλία και το άρθρο 86 που κατά τα άλλα καταγγέλλει.

«Ανεβήκατε στην εξουσία μέσα σε ένα κρεσέντο λαϊκισμού και ψεμάτων. Πέφτετε μέσα σε σύννεφο οργής, απαξίωσης και χλεύης. Και άλλοι έχασαν εκλογές. Αλλά έχασαν με αξιοπρέπεια. Ψεύτες πολιτικούς έχει γνωρίσει ο τόπος. Αλλά τέτοιον υποκριτή, σαν κι εσάς, κανέναν», τόνισε.

Παράλληλα, απευθυνόμενος προς τη Βουλή είπε: «Η ψήφος σας, λοιπόν, σε ένα και μόνο θα απαντήσει: Είστε όλοι το ίδιο; Είστε με τον κ. Τσίπρα των Πολάκηδων ή με την Ελλάδα των πολλών; Οι πολίτες βλέπουν και κρίνουν. Και δεν πιστεύουν πλέον τα ψέματα που ο κ.Τσίπρας συνεχίζει να λέει».

«Μιμείστε τη φωνή του Ανδρέα Παπανδρέου»

«Να λέει ψέματα -αυτός που επέβαλε 29 νέους φόρους - για τη δήθεν λιτότητα που εμείς θα επιβάλουμε. Να λέει ψέματα ότι ενδιαφέρεται για τους αδύναμους - αυτός που κατάργησε το ΕΚΑΣ. Να λέει ψέματα ότι είναι πατριώτης, ενώ αναγνώρισε "μακεδονική" ταυτότητα και γλώσσα στα Σκόπια. Να παριστάνει πότε τον αριστερό ριζοσπάστη, και πότε τον Σοσιαλδημοκράτη,- ενώ ακόμη και ο κ. Σάντσεθ τον οποίο σπεύσατε να αγκαλιάσετε σας αποκαλούσε δημαγωγό και ψεύτη.

Θα ήταν μάταιο να συνεχίσω να επικαλούμαι την πραγματικότητα ως απάντηση στην δική σας προπαγάνδα. Εξάλλου σε 18 ημέρες έχουμε εκλογές και οι πολίτες θα αποφασίσουν αν πιστεύουν τη δική σας ιστορία για Ελλάδα που βγαίνει από τα μνημόνια και δημιουργεί ευημερία ή πιστεύουν ότι η ζωή τους έγινε χειρότερη και θα εναποθέσουν τις ελπίδες τους στην ΝΔ. Λίγο υπομονή ακόμα. Σε 18 ημέρες θα ξέρουμε», συνέχισε ο πρόεδρος της ΝΔ, ενώ αναφερόμενος στις παροχές που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός δήλωσε:

Και πώς να εξηγήσω ότι μόλις προεκλογικά η κυβέρνηση θυμήθηκατε τις 120 δόσεις. Κύριε Τσίπρα δεν θα χρησιμοποιήσω πολλά στοιχεία. Αυτή είναι η σημερινή Ελλάδα. Κοιτάξτε την εξέλιξη του ιδιωτικού χρέους. Από τα 85 δισ. στα 140 δισ. ευρώ. Και έρχεστε να πανηγυρίζετε για μια ρύθμιση που έπρεπε να είχατε φέρει νωρίτερα και δεν θα έπρεπε να έχετε επιτρέψει τη διόγκωση του ιδιωτικού χρέους. Καταλαβαίνω γιατί μιμείστε τη φωνή του Ανδρέα Παπανδρέου. Αλλά όχι και να κάνετε σκονάκι αποσπάσματα του δικού μας προγράμματος. Αυτό πάει πολύ.

Καταλαβαίνετε πια τι θα γίνει στις εκλογές και παίζετε τα ρέστα σας. Λέτε ότι θα καταβάλετε ως εγγύηση 5 δισ. από το υστέρημα των Ελλήνων για να εξασφαλίσετε την ανοχή των εταίρων μπλέκοντας ανόμοια πράγματα. Δεν ξέρω τι οικονομικά είναι αυτά και ποιος σας τα λέει.

«Και τώρα μέσα στο αμόκ της προεκλογικής παροχολογίας του, ο πρωθυπουργός θυμήθηκε ξαφνικά και τη μείωση του αφρολόγητου την οποία εσείς νομοθετήσατε. Αυτή τη στιγμή θα εφαρμοστεί από το 2020, ξέροντας πως τότε θα κυβερνά άλλος. Πρόκειται για τον ορισμό της υποκρισίας. Καταθέσαμε μια τροπολογία πολύ απλή με θέμα κατάργηση της προνομοθετημένης μείωσης του αφορολογήτου. Θα την ψηφίσετε ναι ή όχι;

Η προοδευτική πολιτική δεν είναι εκείνη που ανακυκλώνει πάθη που βρίσκονται στο ράφι της ιστορίας. Η προοδευτική πολιτική βλέπει μπροστά. Ενώνει, δεν χωρίζει. Αντιλαμβάνεται την ανάπτυξη ως προϊόν της ισορροπημένης σχέσης της επιχειρηματικότητας με την απασχόληση», συνέχισε.

«Οι προοδευτικοί πολίτες, λοιπόν, έχουν το λόγο. Αυτοί θα κάνουν ξανά φωτεινή την Ελλάδα και σε αυτούς απευθύνομαι. Τους καλώ να πουν όχι στην αδράνεια και στην ισοπέδωση προς τα κάτω. Στην αποχή και στις ξεπερασμένες διαχωριστικές γραμμές».

«Να μεγαλώσει η πίτα προς όφελος όλων»

Στη συνέχεια, τόνισε πως η ΝΔ θέλει «να μεγαλώσει επιτέλους η πίτα προς όφελος όλων. Όχι κάποιων. Όλων. Γι' αυτό και συνδέουμε την ετήσια ανάπτυξη με τις αυξήσεις των μισθών.

Η κοινωνική μας πολιτική προβλέπει την κατάργηση του εκτρώματος Κατρούγκαλου και την εγκατάσταση ενός ασφαλιστικού, - άλλη μια φορά λέτε για σχέδιο πινοσέτ, άλλη μια φορά λέτε ψέματα. Ένα ασφαλιστικό τριών πυλώνων εφαρμόζεται σε όλες τις προηγμένες χώρες».

«Στηρίζουμε Βέμπερ και Γκουαϊδό»

Το ερώτημα ποιον στηρίζει για πρόεδρο της Κομισιόν έθεσε ο κ. Μητσοτάκης, στον κ. Τσίπρα. «Κανέναν δεν στηρίζετε γιατί είστε χαμένοι στο διάστημα. Εμείς τον κ. Βεμπερ, ναι. Είναι ο εκπρόσωπος της μεγαλύτερης ευρωπαϊκής οικογένειας. Και πώς θα συνδέσετε τις Βρυξέλλες με το Καράκας του κ. Μαδούρο; Υπάρχει λύση. Να ορίσετε "σύνδεσμο" τον κ. Παππά - με την ευγενή υποστήριξη των κυρίων Πετσίτη και Αρτεμίου.

Εμείς στηρίζουμε τον Γκουαϊδό απέναντι στη χούντα του Μαδούρο. Εσείς γιατί στηρίζετε ένα καθεστώς που ποδοπατά διαδηλωτές;», τόνισε.

«Μετατρέπουμε τις ευρωεκλογές σε εθνική κάλπη»

«Στις 26 Μαΐου ψηφίζουμε για ευρωβουλευτές, περιφερειάρχες και δημάρχους. Όμως, στην πραγματικότητα, μετατρέπουμε τις ευρωεκλογές σε εθνική κάλπη -που τόσο φοβάται ο κ. Τσίπρας. Και στέλνουμε έτσι το μήνυμα της πολιτικής αλλαγής που θέλει η μεγάλη πλειοψηφία των Ελλήνων σήμερα. Θα είναι εξάλλου η πρώτη ευκαιρία να εκφραστεί στην κάλπη η βουβή οργή του "ως εδώ" που αισθάνονται οι Έλληνες».

«Μόνο η Ν.Δ συνδυάζει την ευρωπαϊκή συνεργασία με τον αληθινό πατριωτισμό. Έχουμε το καλύτερο ευρωψηφοδέλτιο. Εσείς ανακυκλώσατε το δήθεν παλιό και το στέλνετε τώρα στην ευρωβουλή.

Στις 26 Μαΐου, λοιπόν, καλώ τις Ελληνίδες και τους Έλληνες να στείλουν μήνυμα ελπίδας καθαρό και βροντερό. Μήνυμα αλλαγής κι αισιοδοξίας. Σε λίγες ημέρες η χώρα θα γυρίσει σελίδα γιατί οι Έλληνες αξίζουμε καλύτερα», κατέληξε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ