ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ψήφος εμπιστοσύνης: Ενισχυμένη η κυβέρνηση, στα ύψη η πολιτική τοξικότητα

Ψήφος εμπιστοσύνης: Ενισχυμένη η κυβέρνηση, στα ύψη η πολιτική τοξικότητα
(EUROKINISSI/ ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ)

Ακραίες συγκρούσεις, προσωπικές επιθέσεις και χτυπήματα κάτω από τη μέση: τα στοιχεία αυτά κυριάρχησαν στην τριήμερη συζήτηση στη Βουλή, που έκλεισε χτες με την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση από 153 βουλευτές.

Παρότι Αλέξης Τσίπρας και Κυριάκος Μητσοτάκης έριξαν χτες τους τόνους της αντιπαράθεσης, η «αυλαία» της κοινοβουλευτικής αυτής διαδικασίας -μερικές μόλις ημέρες πριν από τις ευρωεκλογές- αναδεικνύει το τοξικό κλίμα που επικρατεί το τελευταίο διάστημα στην πολιτική σκηνή.

Η «σύγκρουση κορυφής» πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη, με τον πρωθυπουργό και τον πρόεδρο της αξιωματικής αντιπολίτευσης να ανεβάζουν το πολιτικό «θερμόμετρο», υπερβαίνοντας, μάλιστα, σε ορισμένες περιπτώσεις τα συνηθισμένα κοινοβουλευτικά όρια.

Η ένταση που επικράτησε την Τετάρτη ήταν ίσως η εντονότερη από τότε που ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέλαβε την προεδρία της Νέας Δημοκρατίας, με έμπειρους κοινοβουλευτικούς συντάκτες να επισημαίνουν πως η προσωπική αντιπαράθεση θύμισε τις εποχές που ο Αντώνης Σαμαράς ήταν πρωθυπουργός και ο Αλέξης Τσίπρας πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Αυτοί οι υψηλοί τόνοι φαίνεται ότι θορύβησαν, ωστόσο, τα κομματικά επιτελεία του ΣΥΡΙΖΑ και της Νέας Δημοκρατίας, κάνοντας τους δύο πολιτικούς αρχηγούς να ρίξουν τους τόνους της αντιπαράθεσης. Και αυτό γιατί εκφράστηκε ο φόβος πως η ένταση αυτή θα μπορούσε να επηρεάσει αρνητικά τους ψηφοφόρους λίγο καιρό πριν προσέλθουν στις κάλπες.

Παρότι Αλέξης Τσίπρας και Κυριάκος Μητσοτάκης συγκρούστηκαν και κατά την συζήτηση της Παρασκευής, και οι δύο πολιτικοί άφησαν στην άκρη τις προσωπικές και οικογενειακές επιθέσεις και περιόρισαν τη συζήτηση σε πολιτικά πλαίσια.

«Αυτό το τριήμερο η αξιωματική αντιπολίτευση και ο αρχηγός της προσπάθησαν να εκτρέψουν τη συζήτηση. Ο στόχος τους νομίζω έγινε σαφής: να μην συζητήσουμε για τα μέτρα ανάπτυξης, την οικονομία, το πώς θα επιστρέψουμε στην κανονικότητα... αλλά για θέματα που το επικοινωνιακό επιτελείο της Ν.Δ. έχει επιλέξει» είπε χαρακτηριστικά ο Αλέξης Τσίπρας, παίρνοντας το λόγο από τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Βάζοντας στο «στόχαστρο» τη Νέα Δημοκρατία και τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε επίσης πως το επικοινωνιακό επιτελείο της Νέας Δημοκρατίας έχει επιλέξει να οδηγηθεί η χώρα σε «εκλογές – αρένα».

«Δεν πρόκειται να ξανασχοληθώ με τις πολιτικές επιθέσεις και τα fake news. Εσείς μπορείτε να συνεχίσετε μόνος σας, ακόμη και επιτιθέμενος σε νεκρούς. Εγώ δεν έχω μιλήσει ποτέ με αυτό τον τρόπο» ανέφερε ο κ. Τσίπρας, απευθυνόμενος στον πρόεδρο της ΝΔ.

Αναφερόμενος στον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη είπε ότι υπήρξε πρωθυπουργός, είχε μια δημόσια ζωή, οι πολίτες έχουν άποψη και αφού σημείωσε ότι τον σέβεται παρατήρησε:

«Εκείνη την εποχή που ήταν πρωθυπουργός η μισή Ελλάδα, σε ένα πολωμένο κλίμα, και ο τότε αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο Ανδρέας Παπανδρέου, τον αποκαλούσε "αποστάτη", "εφιάλτη". Εγώ δεν έχω αναφερθεί ποτέ σε αυτά. Ποτέ δεν έχω αποκαλέσει με τα λόγια αυτά τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη. Έχω την αίσθηση ότι μάλλον εσείς δεν τιμάτε τη μνήμη του πατέρα σας, όχι εγώ. Διότι εσείς κ. Μητσοτάκη περπατάτε με μια βαριά σκιά πάνω από το κεφάλι σας, που είναι η σκιά του πατέρα σας. Εγώ δεν έχω κανένα κόμπλεξ, κανένα σύμπλεγμα. Είμαι υπερήφανος για όσα έχει κάνει ο πατέρας μου και για την οικογένεια μου. Αλλά εσείς δείχνετε κ. Μητσοτάκη, με τον τρόπο με τον οποίο συμπεριφέρεστε, ότι κάποιο πρόβλημα έχετε».

Και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ωστόσο, παραδέχτηκε πως η συζήτηση της Τετάρτης εκτραχύνθηκε και ξεκαθάρισε ότι αυτό δεν είναι το ήθος του.

«Δεν θα δεχθώ καμία άλλη χυδαία αναφορά στην οικογένεια μου» είπε χαρακτηριστικά, ξεκαθαρίζοντας πως ο τρόπος που πολιτεύεται δεν θα πρέπει να ερμηνεύεται ως αδυναμία.

Αφιέρωσε στον πρωθυπουργό ένα δίστιχο από το ποίημα του Μανώλη Αναγνωστάκη με τίτλο «Φοβάμαι» και αναφέρθηκε στις αλήθειες που προέκυψαν από αυτή τη συζήτηση.

Η φωτογραφία του «πατέρα του Τσίπρα»

Μάλιστα, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναφέρθηκε και στην φωτογραφία που ανάρτησε στον λογαριασμό του στο Facebook ο Μανώλης Κεφαλογιάννης: «Έχω το θάρρος να πω δημόσια ότι κακώς ευρωβουλευτής μας χρησιμοποίησε φωτογραφίες που δεν είναι αληθινές».

Ο λόγος για μια φωτογραφία που ο κ. Κεφαλογιάννης ισχυρίστηκε ότι απεικόνισε τον πατέρα του πρωθυπουργού και τον συνέδεε με τη χούντα -ωστόσο αποδείχτηκε fake.

Η φωτογραφία αυτή, σε συνδυασμό με τις αιχμές του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Βουλή για τις σχέσεις του πατέρα του πρωθυπουργού με την Χούντα, προκάλεσαν μεγάλο «θόρυβο» τις περασμένες ημέρες, με τον Αλέξη Τσίπρα να αναρτά στο Facebook ένα κείμενο – απάντηση στον πρόεδρο της αξιωματικής αντιπολίτευσης και την αδελφή του, Ζανέτ Τσίπρα, να εκφράζει την έντονη δυσφορία της και να ζητά δημόσια συγγνώμη.

Συνεχίζουμε την προσπάθεια για την ενίσχυση των πολλών

Συνεχίζουμε την προσπάθεια για την ενίσχυση των πολλών, δήλωσε ο πρωθυπουργός μετά την ολοκλήρωση της συζήτησης στην Βουλή.

«Συνεχίζουμε την προσπάθεια για ενίσχυση των πολλών, όχι με λόγια, αλλά με πράξεις», δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στο περιστύλιο της Βουλής μετά το πέρας της παροχής ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.

«Μετά το σημερινό αποτέλεσμα, την επόμενη εβδομάδα όλα όσα εξαγγείλαμε, μέτρα ελάφρυνσης των πολλών, μέτρα στήριξης της οικονομίας, μέτρα στήριξης της ελληνικής κοινωνίας, θα γίνουν πράξη άμεσα. Όλα όσα αφορούν το 2019 θα ψηφιστούν την άλλη εβδομάδα και θα αρχίσουν να εφαρμόζονται από την μεθεπόμενη εβδομάδα. Είναι μια στρατηγική που αφορά την ενίσχυση της κοινωνικής πλειοψηφίας για να νιώσουν οι πολίτες που ακόμα δεν έχουν αισθανθεί το τέλος της κρίσης και το τέλος των μνημονίων, να αισθανθούν στην καθημερινότητά τους, στη ζωή τους, ανάσα, ελάφρυνση και προοπτική», πρόσθεσε ο Αλέξης Τσίπρας. Σε ερώτηση που δέχτηκε ο πρωθυπουργός για το εάν η θετική ψήφος εμπιστοσύνης του βουλευτού της Ένωσης Κεντρώων Γίαννη Σαρίδη συνεπάγεται ενός ακόμα προσώπου στην προοδευτική συμμαχία, ο πρωθυπουργός είπε: «Είχα πει στην πρωτομιλία μου, απευθυνόμενος στον κ. Μητσοτάκη ότι κινδυνεύει να πάει για μαλλί και να βγει κουρεμένος. Έτσι και έγινε».

Σε άλλη ερώτηση εάν περιμένουμε και άλλα μέτρα ελάφρυνσης εκτός από αυτά, που ανακοινώθηκαν και ψηφίζονται την επόμενη εβδομάδα, ο πρωθυπουργός είπε: «Έχουμε μια στρατηγική η οποία δεν είναι στρατηγική συγκυριακή ή ευκαιριακή. Αυτά που ανακοινώσαμε, τα έχουμε σχεδιάσει εδώ και δύο χρόνια, είναι μόνιμα μέτρα».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ