ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γεννηματά: Ήρθαν ως πρώτη φορά αριστερά και δημιούργησαν τη νέα δεξιά

Γεννηματά: Ήρθαν ως πρώτη φορά αριστερά και δημιούργησαν τη νέα δεξιά
Φωτογραφία αρχείου EUROKINISSI/ ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΤΕΡΓΙΟΠΟΥΛΟΣ

Προσωπική επίθεση στον Αλέξη Τσίπρα και τον Κυριάκο Μητσοτάκη για τις πολιτικές τους και την «επιλογή της πόλωσης», εξαπέλυσε η Φώφη Γεννήματα, κατά την ομιλία της σε ανοικτή πολιτική εκδήλωση στα Ιωάννινα, στην οποία παρουσίασε τα πιο σημαντικά σημεία «μιας ολοκληρωμένης πρότασης για την ανάπτυξη και την κοινωνική δικαιοσύνη».

Η κ. Γεννήματα τόνισε πως «τώρα είναι η ώρα να υπερασπίσουμε την ανοιχτή ευρωπαϊκή κοινωνία» και εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι το Κίνημα Αλλαγής «θα είναι η έκπληξη των εκλογών» γιατί, όπως είπε, είναι η παράταξη που πάντα βάζει το συμφέρον των Ελλήνων μπροστά.

Παράλληλα άσκησε σκληρή κριτική τόσο στον πρωθυπουργό όσο και στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης οι οποίοι, όπως επισήμανε, «τυφλώθηκαν από τη φιλοδοξία και τη ματαιοδοξία τους» και δεν βλέπουν τις πραγματικές ανάγκες της χώρας μας. Ειδικότερα ανέφερε:

«Φοβάμαι ότι ο κ. Τσίπρας και ο κ. Μητσοτάκης θα κάνουν και χειρότερα. Γιατί η πόλωση είναι επιλογή τους, είναι μέρος του σχεδίου τους. Τυφλωμένοι από την προσωπική τους ματαιοδοξία και φιλοδοξία δεν μπορούν να δουν την πραγματικότητα και τις ανάγκες της χώρας και του ελληνικού λαού. Είναι χαρακτηριστικό ότι την ώρα που ο κ. Ερντογάν και οι υπουργοί του κλιμακώνουν τις προκλήσεις, οι κ.κ. Τσίπρας και Μητσοτάκης δεν βρήκαν μια κουβέντα για να στείλουν ένα μήνυμα εθνικής ενότητας και αποφασιστικότητας για την υπεράσπιση των εθνικών μας δικαίων. Ένα μήνυμα εθνικής ομοψυχίας».

Η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ με σκληρή γλώσσα είπε πως ο ΣΥΡΙΖΑ ήρθε ως «πρώτη φορά Αριστερά και δημιούργησε τη νέα Δεξιά», ενώ μεταξύ άλλων κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι συμφώνησε στα μέτρα φτωχοποίησης της μεσαίας τάξης, για το τρίτο και «επαχθέστερο» μνημόνιο, για «παράδοση» του εθνικού πλούτου στην τρόικα για 99 χρόνια, και «νησιά-αποθήκες ψυχών για να κάνει το χατίρι της κ. Μέρκελ».

Αναφερόμενη στα εθνικά θέματα και τη Συμφωνία των Πρεσπών, η Φώφη Γεννήματα είπε πως «ο πρωθυπουργός πρόθυμα παρέδωσε τη μακεδονική εθνικότητα και γλώσσα στις Πρέσπες, για να δεχθεί "φιλικά κτυπήματα στην πλάτη" από τους ισχυρούς, όπως τον Τραμπ και τη Μέρκελ» και τόνισε χαρακτηριστικά:

«Με μια του κίνηση έκανε τρεις ζημιές. Υποχώρηση στα εθνικά μας ζητήματα. Παρέδωσε όλα τα όπλα που είχε εξασφαλίσει ο Ανδρέας Παπανδρέου με την ενδιάμεση συμφωνία το 1995. Ευτελισμός του Κοινοβουλίου με βουλευτές που αλλάζανε κόμμα από μέρα σε μέρα, με βουλευτές δανεικούς, γυρολόγους, πρόθυμους να εκχωρήσουν τη συνείδησή τους για μια καρέκλα. Δίχασε τον ελληνικό λαό. Η χώρα μας έχει πληρώσει ακριβά το διχασμό και η παράταξη μας έχει δώσει μάχη για να πετύχει την εθνική συμφιλίωση με τον Ανδρέα και τον Γιώργο Γεννηματά. Ποτέ πια διχασμός. Το Κίνημα Αλλαγής αυτή τη σημαία σηκώνει».

«Εμείς ως γνήσια πατριωτικό κόμμα το έχουμε ξεκαθαρίσει όχι άλλα παιχνίδια και μεθοδεύσεις στα εθνικά θέματα. Τα εθνικά μας δίκαια είναι αδιαπραγμάτευτα. Ένας είναι ο δρόμος για να τα διασφαλίσουμε, εθνική συνεννόηση, εθνική γραμμή και ενιαίο μέτωπο» συνέχισε.

Αναφερόμενη στη 13η σύνταξη, η Φώφη Γεννήματα, τη χαρακτήρισε εκλογικό επίδομα και υπογράμμισε, ότι «οι πολίτες έχοντας υποστεί τα εξοντωτικά μέτρα, ιδιαίτερα η μεσαία τάξη που τη διέλυσε, έχουν ανάγκη και το τελευταίο ευρώ. Αφού τους πήρε δέκα, επιστρέφει ένα. Αλλά δεν τρώνε και κουτόχορτο».

Για τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, τόνισε πως είναι πιστός στον στρεβλό κρατισμό και τις πελατειακές σχέσεις και συνέχισε:

«Ο κ. Μητσοτάκης κουβέντα δεν έχει πει για τις ευθύνες της παράταξης του στον εκτροχιασμό της οικονομίας και την κρίση, το 2004-09, την κατασπατάληση του δημοσίου χρήματος, την κακοδιαχείριση των δημόσιων οικονομικών, το πάρτι της φαρμακευτικής δαπάνης, τη διόγκωση του ελλείμματος».

Συνεχίζοντας, η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ έκανε λόγο για «βαθιά ταξική σκέψη» του κ. Μητσοτάκη, σχετικά με τις δηλώσεις του προέδρου της ΝΔ για τον «ψυκτικό από το Περιστέρι».

«Το χάσμα ανάμεσα στις δυο όχθες του Κηφισού το γεφύρωσε το ΠΑΣΟΚ. Ίσες ευκαιρίες για όλους τους νέους. Δεν θα βάλετε όρια στα όνειρα της νέας γενιάς κ. Μητσοτάκη. Η Νέα Δημοκρατία δεν είναι η λύση για το αύριο. Η πολιτική της οδηγεί στα ίδια αδιέξοδα. Ο Τσίπρας φεύγει, Όχι άλλο δεξιά το τιμόνι για τη χώρα. Η χώρα χρειάζεται πολιτική ανατροπή και προοδευτική αλλαγή. Δεν είναι λύση η επιστροφή της Δεξιάς», σημείωσε.

Στον αντίποδα, τόνισε η κ. Γεννηματά, πως μόνο ένα ισχυρό Κίνημα Αλλαγής, μπορεί να εγγυηθεί τις προοδευτικές λύσεις που έχει ανάγκη η χώρα.

Ειδικά για την Ήπειρο, υπογράμμισε η κ. Γεννηματά «θα διεκδικήσουμε ένα ειδικό αναπτυξιακό πρόγραμμα στο πλαίσιο της ΕΕ για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της. Με το "Σχέδιο Ελλάδα", θέτουμε συγκεκριμένους στόχους και προτείνουμε συγκεκριμένα μέτρα για να γυρίσουμε σελίδα».

Αναφέρθηκε ειδικά στα μέτρα του ΚΙΝΑΛ για τους εργαζόμενους, τους ανέργους, τους νέους που ξεκινούν επιχειρηματική ή επαγγελματική δραστηριότητα, για τα νοικοκυριά, επισημαίνοντας ότι αυτά αφορούν:

  • πλήρη κατάργηση της έκτακτης εισφοράς αλληλεγγύης,
  • μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30%,
  • κατάργηση της διάταξης για τη μείωση του αφορολόγητου σε μισθωτούς-συνταξιούχους.

Κλείνοντας η κ. Γεννηματά απευθύνθηκε στους αγρότες. Αφού έκανε αναφορά στους «ιστορικούς δεσμούς του ΠΑΣΟΚ και του Ανδρέα Παπανδρέου» δεσμεύτηκε για:

  • φορολόγηση των αγροτών με συντελεστή 13% και καθιέρωση του ακατάσχετου και αφορολόγητου των επιδοτήσεων,
  • αποσύνδεση των ασφαλιστικών εισφορών από το φορολογητέο εισόδημα,
  • μείωση του κόστους παραγωγής με έμφαση στα αγροτικά εφόδια,
  • στην ηλεκτρική ενέργεια και στην καθιέρωση αγροτικού πετρελαίου,
  • θέσπιση κινήτρων για την ενίσχυση συνεταιρισμών και ομάδων παραγωγών με μείωση φορολογίας κατά 35% και 5 μονάδες επιπλέον επιστροφή Φ.Π.Α. για τους αγρότες που διακινούν τα προϊόντα τους μέσω των Συνεταιρισμών και των Ομάδων Παραγωγών,
  • αποτελεσματική αξιοποίηση των πόρων του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2021 και τη διεκδίκηση στο νέο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να μη μειωθεί η χρηματοδότηση της Νέας ΚΑΠ,
  • θεσμική προστασία της παραγωγικής γης και αξιοποίηση από τους αγρότες και ιδιαίτερα τους νέους, ενεργοποίηση των ελεγκτικών μηχανισμών για να παταχθούν οι ελληνοποιήσεις,
  • βελτίωση του θεσμικού πλαισίου λειτουργίας του ΕΛΓΑ ένταξη στους κανονισμούς νέων κινδύνων λόγω της κλιματικής αλλαγής, και επιτάχυνση των διαδικασιών πληρωμής των αποζημιώσεων.

Η κ. Γεννηματά συνοδευόταν απόν τον εκπρόσωπο Τύπου του κόμματος Παύλο Χρηστίδη, υποψήφιους ευρωβουλευτές και τον υποψήφιο περιφερειάρχη Ηπείρου Δημήτρη Δημητρίου, ο οποίος παρουσίασε τους υποψήφιους συμβούλους του συνδυασμού του.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ