ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συνέντευξη του Αλέξη Τσίπρα στην ΕΡΤ

Συνέντευξη του Αλέξη Τσίπρα στην ΕΡΤ
Φωτογραφία Αρχείου EUROKINISSI/ΓΡ. ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/ANDREA BONETTI

Ελληνοτουρκικές σχέσεις, οικονομία, Κυριάκος Μητσοτάκης, ήταν μερικά από τα θέματα που συζητήθηκαν κατά τη διάρκεια της συνέντευξης του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, στην ΕΡΤ.

Η συνέντευξη ξεκίνησε από τα ελληνοτουρκικά με τον πρωθυπουργό να αναφέρει πως «ο κίνδυνος για θερμό επεισόδιο με τη γείτονα είναι διαρκής» ενώ χαρακτήρισε την Τουρκία έναν «απρόβλεπτο γείτονα, που δεν σέβεται το Διεθνές Δίκαιο».

Ταυτοχρόνως, ο πρωθυπουργός δεν έκρυψε την ανησυχία του για εσωτερικές εντάσεις στην Τουρκία, που πολλές φορές εξωτερικεύονται, όπως είπε.

«Συνεπώς, έχουμε λόγο να είμαστε σε εγρήγορση και σε ετοιμότητα», τόνισε και υπογράμμισε την αξιοπιστία και την αποτρεπτική ικανότητα των Ενόπλων Δυνάμεων.

Συνεχίζοντας επί του θέματος της Τουρκίας, ο κ. Τσίπρας είπε πως η Ελλάδα έχει ισχυρότερες συμμαχίες παρά ποτέ, θυμίζοντας ότι στην τελευταία Σύνοδο Κορυφής όλες οι χώρες της Ε.Ε. συμπαραστάθηκαν στην Κυπριακή Δημοκρατία. Επιπλέον υπογράμμισε τις τριμερείς συμμαχίες που έχει συγκροτήσει η χώρα μας με χώρες της περιοχής.

Καταφέραμε να χτίσουμε πλέγμα σταθερότητας, δήλωσε χαρακτηριστικά, αλλά: όταν όλοι οι υπόλοιποι θέλουμε να συννενοηθούμε, μόνο η Τουρκία λέει «δεν συζητώ» και κάνει κατά το δοκούν προκλητικές ενέργειες. Εκτίμηση του πρωθυπουργού είναι πως είναι αδιέξοδη η τακτική της Άγκυρας, που δεν θα βοηθήσει τα σχέδιά της, και στο τέλος της ημέρας ο κ. Ερντογάν θα το συνειδητοποιήσει.

Πάντως, την ίδια στιγμή το τουρκικό Υπουργείο Άμυνας ήταν στην Αθήνα για συζητήσεις για τα ΜΟΕ, αφού και εκείνοι αναγνωρίζουν την ανάγκη να αποφευχθεί κάποιο ατύχημα, συμπλήρωσε.

Όμως -επέμεινε ο Αλ. Τσίπρας- όταν έχει κανείς έναν απρόβλεπτο γείτονα, είναι το καλύτερο να κάνεις, να έχεις ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας.

Απάντηση στην κριτική για «προεκλογικά επιδόματα»

Απαντώντας στην κριτική της αντιπολίτευσης πως τάζει τα πάντα στο «παρά πέντε» της προεκλογικής αναμέτρησης, ο ίδιος τόνισε: «Εμείς δεν λειτουργούμε με τη λογική της πρόσκαιρης επικοινωνίας, τα μέτρα τα δουλεύαμε εδώ και καιρό».

Επίσης θύμισε ότι ο Κυρ. Μητσοτάκης χαρακτήριζε την 13η σύνταξη λαϊκισμό και πράγμα ανέφικτο, μία εβδομάδα πριν τις κυβερνητικές ανακοινώσεις.

«Θέλαμε να νιώσουν οι απλοί άνθρωποι στην καθημερινότητά τους την ευημερία των αριθμών», τόνισε.

Επιπλέον, ανταπαντώντας στην κριτική της αντιπολίτευσης για παροχολογία, είπε πως είναι αποτέλεσμα μακροχρόνιας στρατηγικής και των καλών αποτελεσμάτων της ελληνικής οικονομίας την τελευταία τριετία. Ενώ απαντώντας και στη μομφή, «γιατί τώρα», επανέλαβε ότι τα μέτρα δίνονται μέσα σε απόλυτη δημοσιονομική ασφάλεια για το 2019, μετά και τις σχετικές ανακοινώσεις της ΕΛΣΤΑΤ και της Eurostat.

Θυμίζοντας ότι η κυβέρνησή του κληρονόμησε από τον κ. Σαμαρά άδεια ταμεία, σήμερα το κράτος έχει 30 δισ. ρευστότητα, από τα οποία τα 16 είναι απολύτως δικά μας, διευκρίνισε ο πρωθυπουργός.

Μίλησε επίσης για το κυβερνητικό σχέδιο να αποπληρωθούν τα δάνεια του ΔΝΤ, ούτως ώστε να φύγει από το κεφάλι μας, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε.

Επίσης, παρατήρησε ότι τα 5,5 δισ. που προέρχονται από τους κόπους και τις θυσίες του ελληνικού λαού κλειδώθηκαν σε έναν ειδικό λογαριασμό για τα θετικά μέτρα.

Το σχέδιο της κυβέρνησης για τους συνταξιούχους

Όπως εκτίμησε ο πρωθυπουργός, τα θετικά, μόνιμα μέτρα ύψους 2,5 δισ. της διετίας θα επιδράσουν θετικά στην οικονομία. Παράλληλα, παρατήρησε πως ο συνταξιούχος τα χρήματα που θα πάρει θα τα ρίξει στην αγορά, η εταιρεία της οποίας μειώθηκε ο ΦΠΑ στην ενέργεια, θα μπορέσει να ξοδέψει περισσότερα.

Όποιος δημοσιονομικός χώρος δημιουργηθεί, δεν θα πάει για «δωράκια» όσων έβγαλαν χρήματα στο εξωτερικό ή για φορολογικές μειώσεις του μεγάλου πλούτου. Θα πάει στους πολλούς, σημείωσε με έμφαση ο πρωθυπουργός.

Ακόμη, ο κ. Τσίπρας περιέγραψε το σχέδιο της κυβέρνησης για τους συνταξιούχους, την αποκατάσταση των απωλειών που είχαν στο εισόδημά τους τα προηγούμενα χρόνια. Έκανε ειδικότερα, λόγο, για ενιαία δομή μέσω της εθνικής σύνταξης και διευκρίνισε ότι ο υπουργός Οικονομικών Ε. Τσακαλώτος δεν μίλησε για επαναφορά του ΕΚΑΣ ως προνοιακού επιδόματος, αλλά για τη δυνατότητα αποκατάστασης της απώλειας που είχαν οι συνταξιούχοι, μέσω της αύξησης της εθνικής σύνταξης.

Κλείνοντας το σχετικό απόσπασμα, ο πρωθυπουργός θύμισε το κοινωνικό μέρισμα που δόθηκε στους συνταξιούχους.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ