ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Νέα κόντρα Μαξίμου – Στουρνάρα με αφορμή το ασφαλιστικό

Νέα κόντρα Μαξίμου – Στουρνάρα με αφορμή το ασφαλιστικό
Eurokinissi

Νέα κόντρα μεταξύ Μαξίμου και Γιάννη Στουρνάρα ξέσπασε μετά την ομιλία του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας στο 12th Insurance Conference.

Όλα ξεκίνησαν μετά τις αναφορές του κεντρικού τραπεζίτη για την ανάγκη ενός τρίτου πυλώνα που θα λειτουργεί συμπληρωματικά της κοινωνικής ασφάλισης. Το Μέγαρο Μαξίμου αντέδρασε αστραπιαία και με ανακοίνωση εκτόξευσε «βολές» εναντίον του Γιάννη Στουρνάρα και του Κυριάκου Μητσοτάκης τονίζοντας ότι υποστηρίζουν την εφαρμογή ενός ασφαλιστικού μοντέλου τύπου «Πινοσέτ» στην Ελλάδα .

«H παροχή συνταξιοδοτικών υπηρεσιών, λειτουργώντας συμπληρωματικά της κοινωνικής ασφάλισης, μπορεί να αναδείξει τα πλεονεκτήματα των κεφαλαιοποιητικών πυλώνων: μέσω της αποταμίευσης και της παραγωγικής αξιοποίησής της, μπορεί να δημιουργηθεί μεγάλος όγκος αποθεματικών, παρέχοντας πολύτιμους πόρους για τη χρηματοδότηση της ανάπτυξης της χώρας και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας», υποστήριξε ο Γιάννης Στουρνάρας.

Στη συνέχεια ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας αναφέρθηκε στην επερχόμενη τομή, στην ευρωπαϊκή – και συνεπώς και στην ελληνική – ασφαλιστική βιομηχανία με την καθιέρωση των «Πανευρωπαϊκών Προσωπικών Συνταξιοδοτικών Προϊόντων», των λεγόμενων εν συντομία ΡΕΡΡ.

«Ως γνωστόν, τον προηγούμενο μήνα εγκρίθηκε ο Κανονισμός για τα ΡΕΡΡ, ο οποίος είναι εφαρμοστέος και στην Ελλάδα, όπως και στις υπόλοιπες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Με βάση τον Κανονισμό αυτό, οι ασφαλιστικές επιχειρήσεις, μέσω της σχεδίασης και διάθεσης τέτοιων συνταξιοδοτικών προϊόντων, έχουν πλέον τη δυνατότητα να αναλάβουν ένα νέο ρόλο εντός του συστήματος ασφάλισης της κάθε χώρας. Πρόκειται για μια νομοθετική πρωτοβουλία που δεν αποσκοπεί μόνο στην ενίσχυση των ενιαίων δομών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της διευκόλυνσης της κινητικότητας μέσα στον ενιαίο ευρωπαϊκό χώρο, αλλά εντάσσεται σε ένα γενικότερο πλαίσιο, με στόχο την αντιμετώπιση των πιέσεων που ασκούνται στα συνταξιοδοτικά συστήματα από τη γήρανση του πληθυσμού λόγω υπογεννητικότητας και αύξησης του προσδόκιμου ζωής. Το δε ελληνικό συνταξιοδοτικό επιβαρύνεται έτι περαιτέρω από την ανεργία και το brain drain».

Μαξίμου: Ετοιμάζονται για «ασφαλιστικό Πινοσέτ»

«Ο κ. Μητσοτάκης και ο κ. Στουρνάρας ετοιμάζονται να ακυρώσουν όλα τα θετικά μέτρα, να περικόψουν και άλλο τις συντάξεις αλλά και να συρρικνώσουν δραματικά το κοινωνικό κράτος», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το γραφείο του Πρωθυπουργού με αφορμή δηλώσεις του Γιάννη Στουρνάρα υπέρ της ιδιωτικής ασφάλισης σε σύνταξη και περίθαλψη.

«Οι σημερινές δηλώσεις του κυρίου Στουρνάρα που απηχούν απολύτως το πρόγραμμα και τις προτάσεις του κυρίου Μητσοτάκη είναι σαφέστατες:"Τα περιθώρια χρηματοδότησης των συντάξεων από τον κρατικό προϋπολογισμό είναι πλέον στενά και επομένως απαιτείται ένα σύστημα συνταξιοδοτικών προϊόντων του ιδιωτικού τομέα". Πρόκειται για το διαβόητο ασφαλιστικό Πινοσέτ» αναφέρει σε ανακοίνωσή του το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού και τονίζει:

«Την ίδια στιγμή ο κύριος Στουρνάρας αμφισβήτησε και τη δυνατότητα χρηματοδότησης της καθολικής πρόσβασης σε δημόσιες υπηρεσίες Υγείας, αμφισβητώντας έτσι μια κεντρική κυβερνητική επιλογή στήριξης των ανασφάλιστων συμπολιτών μας.

Ο κύριος Μητσοτάκης και ο κύριος Στουρνάρας ετοιμάζονται να ακυρώσουν όλα τα θετικά μέτρα, να περικόψουν και άλλο τις συντάξεις αλλά και να συρρικνώσουν δραματικά το κοινωνικό κράτος.

Οι πολίτες που σε λίγες εβδομάδες θα αποφασίσουν οριστικά, μπορούν να πάρουν σήμερα μια πρώτη γεύση για τη κοινωνική ισοπέδωση που θα προκαλέσει η επαναφορά στις σκληρές ταξικές πολιτικές του κου Μητσοτάκη και των συνοδοιπόρων του», καταλήγει η ανακοίνωση του Μεγάρου Μαξίμου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ