ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο Αλέξης Τσίπρας σε γραμμή… Πάμπλο Γκαρσία

Ο Αλέξης Τσίπρας σε γραμμή… Πάμπλο Γκαρσία
ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ / EUROKINISSI

«Επιτρέπεται να πέσεις, επιβάλλεται να σηκωθείς.» Χρησιμοποιώντας τη γνωστή ατάκα του πρώην ποδοσφαιριστή του ΠΑΟΚ Πάμπλο Γκαρσία, ο Αλέξης Τσίπρας επιχείρησε να ανυψώσει χτες το ηθικό του στελεχών του στη χτεσινή κοινή σύσκεψη της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ και της Εκλογικής Επιτροπής της Προοδευτικής Συμμαχίας

Για την ακρίβεια την ατάκα Γκαρσία την είχε χρησιμοποιήσει πρώτος ο (γνωστός παοκτσής) Ευκλείδης Τσακαλώτος σε ποστ του στο Facebook.

Βαρύ το κλίμα

Το ζητούμενο είναι να σηκωθείς, αλλά το βέβαιο είναι ότι (προς το παρόν τουλάχιστον) είσαι πεσμένος. Το κλίμα αυτή τη στιγμή στον ΣΥΡΙΖΑ είναι πολύ βαρύ. Γι’ αυτό άλλωστε ο πρωθυπουργός επιχειρεί να ανυψώσει το ηθικό των στελεχών του κόμματος εν όψει των πρόωρων εκλογών της 7ης Ιουλίου.

Μια ήττα με 9,5 μονάδες είναι έτσι κι αλλιώς βαριά και πολύ δύσκολα αντιστρέψιμη. Τα πράγματα όμως γίνονται χειρότερα για τον ΣΥΡΙΖΑ γιατί ουδείς στο επιτελείο του είχε προβλέψει το αποτέλεσμα. Όσα έλεγε ο πρωθυπουργός για μικρή διαφορά που θα διαψεύσει τις δημοσκοπήσεις, δεν ήταν απλώς προεκλογικά πυροτεχνήματα, αλλά πραγματικές εκτιμήσεις του. Είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμα και στις 4 το απόγευμα της Κυριακής γινόταν πρόβλεψη από κυβερνητικούς παράγοντες για διαφορά κάτω από 5 μονάδες. Κατά συνέπεια, ο κόσμος του ΣΥΡΙΖΑ ήταν απροετοίμαστος για το σοκ που ήλθε.

Η δύσκολη ισορροπία

Αυτή τη στιγμή το κυβερνητικό επιτελείο επιχειρεί να περάσει τη γραμμή ότι η διαφορά είναι αντιστρέψιμη. Ως βασικό επιχείρημα χρησιμοποιείται το ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει «δεξαμενές» ψηφοφόρων στο κόμμα του κ. Βαρουφάκη, στον χώρο του Κέντρου και, κυρίως, στην αποχή.

Σε ένα δεύτερο επίπεδο επιχειρείται να βρεθεί η χρυσή τομή ανάμεσα στη ανάγκη του ΣΥΡΙΖΑ να δείξει στους ψηφοφόρους ότι πήρε το μήνυμα τους και στην απαραίτητη υπεράσπιση του κυβερνητικού έργου. Στη χτεσινή σύσκεψη ο Αλέξης Τσίπρας επιχείρησε μια πρώτη (πολύ προσεκτική) αυτοκριτική: «Λάβαμε το μήνυμα των πολιτών που μας είχαν ψηφίσει, αλλά χθες προτίμησαν να μην έλθουν στην κάλπη, εκφράζοντας τη δυσαρέσκειά τους. Λάβαμε το μήνυμα της απογοήτευσης χιλιάδων ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ, που βεβαίως δεν προσχώρησαν στην κάλπη της ΝΔ αλλά επέλεξαν μικρότερα κόμματα του δημοκρατικού χώρου. Λάβαμε το μήνυμα της κόπωσης μιας κοινωνίας μετά από 8 ολόκληρα χρόνια μνημονίων. Μιας κοινωνίας που δεν πρόλαβε να νιώσει, να αισθανθεί την αλλαγή στη ζωή και στην καθημερινότητά της από την έξοδο από τα μνημόνια, αλλά και από τα μέτρα ελάφρυνσης που θεσμοθετήσαμε πρόσφατα. Λάβαμε και το μήνυμα εμείς οι ίδιοι, ότι δεν πρέπει ποτέ να ξεχνάμε ποιοι είμαστε, ποιους εκπροσωπούμε και για ποιους παλεύουμε.»

Ο Σκουρλέτης

Ο Πάνος Σκουρλέττης πήγε σήμερα ένα βήμα μπροστά σε σχέση με την αυτοκριτική. Μιλώντας στον News 247 και τον Βασίλη Σκουρή, ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ απέδωσε κατά κύριο λόγο την ήττα του ΣΥΡΙΖΑ στην εφαρμογή των μνημονιακών πολιτικών που του επιβλήθηκαν από τους δανειστές. Μίλησε όμως και για συμπεριφορές κυβερνητικών στελεχών που «έδωσαν λαβές για παρεξηγήσεις και τροφοδοτήθηκε η προπαγάνδα των αντιπάλων». Υπενθυμίζεται ότι ο κ.Σκουρλέτης ήταν αυτός που είχε επιμείνει να γίνουν οι βουλευτικές εκλογές μαζί με τις ευρωεκλογές, κρίνοντας ότι η ευρωπαϊκή κάλπη είναι πάντα προνομιακή για την αντιπολίτευση.

Αυτή τη στιγμή το κυβερνητικό επιτελείο βρίσκεται σε διαδοχικές συσκέψεις για να επεξεργαστεί την προεκλογική γραμμή των βουλευτικών εκλογών. «Επιβάλλεται να σηκωθείς», που έλεγε και ο Γκαρσία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ