ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αποπομπή Βενιζέλου: Η Φώφη Γεννηματά διέβη τον Ρουβίκωνα

Αποπομπή Βενιζέλου: Η Φώφη Γεννηματά διέβη τον Ρουβίκωνα
ΜΠΟΝΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ / EUROKINISSI

Χτες το απόγευμα διαψεύστηκαν όσοι και όσες ισχυρίζονταν ότι «το ΚΙΝΑΛ δεν δίνει ειδήσεις».

Γιατί χτες το ΚΙΝΑΛ έδωσε είδηση και μάλιστα μεγάλη. Η αποπομπή του Ευάγγελου Βενιζέλου από τη Φώφη Γεννηματά συνιστά τομή για τη Χαριλάου Τρικούπη. Ταυτόχρονα δίνει το έναυσμα για πολιτικές εξελίξεις στο πολιτικό σύστημα ο ορίζοντας των οποίων υπερβαίνει τις εκλογές της 7ης Ιουλίου.

Το χρονικό των γεγονότων

Ο κ. Βενιζέλος είχε διαμηνύσει εδώ και καιρό στην Χαριλάου Τρικούπη ότι δεν είναι διατεθειμένος να κατέβει με σταυρό. Κατά συνέπεια, η κ. Γεννηματά γνώριζε καλά ότι η απόφασή της να τοποθετήσει τον Γιώργο Καμίνη επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας ισοδυναμούσε με αποπομπή του πρώην προέδρου του ΠΑΣΟΚ. Το διαζύγιο οριστικοποιήθηκε σε ραντεβού που είχαν οι δύο πολιτικοί στα γραφεία του κόμματος χτες το μεσημέρι. Η κ. Γεννηματά πρότεινε στον κ Βενιζέλο την τιμητική τελευταία θέση στο Επικρατείας την οποία αυτός αρνήθηκε, όπως ήταν άλλωστε αναμενόμενο.

Μετά τη ρήξη, ο κ. Βενιζέλος εξέδωσε οργίλη ανακοίνωση στην οποία κατηγόρησε την κ. Γεννηματά ότι παίζει το παιχνίδι του Αλέξη Τσίπρα: «.Ευχαρίστησα την κυρία Γεννηματά γιατί αντιλαμβάνεται το ρόλο μου ως ευρύτερο, αυτό όμως αντιφάσκει με την πρότασή της για τη συμμετοχή μου στην τελευταία θέση του ψηφοδελτίου Επικρατείας. Εξέφρασα τη βεβαιότητά μου ότι αντιλαμβάνεται πλήρως τις πολιτικές συνέπειες της επιλογής της. Δεν της ευχήθηκα καλή επιτυχία σε ένα σχέδιο που καθιστά το ΚΙΝΑΛ ουρά του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά την ευχαρίστησα γιατί θα έχω πλέον τη δυνατότητα, χωρίς κομματικές δεσμεύσεις, να υπερασπιστώ δυναμικά τις θέσεις μου για το μέλλον της Πατρίδας».

Πηγές της Χαριλάου Τρικούπη δικαιολόγησαν την απόφαση της κ. Γεννηματά, λέγοντας ότι ο Γιώργος Καμίνης επελέγη ως επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας «για να σηματοδοτήσει πολιτικά τη σταθερή απόφαση για τη διεύρυνση του χώρου και την ενίσχυση του νέου πολιτικού φορέα ώστε να κυριαρχήσει στον προοδευτικό χώρο». Προσέθεσαν μάλιστα με δηκτικό τρόπο για τον κ. Βενιζέλο ότι «όσοι επιλέξουν να είναι απόντες σε αυτήν την κρίσιμη μάχη διευκολύνουν απλά τον ΣΥΡΙΖΑ».

Η αντίδραση της ΝΔ

Η απόφαση της κ. Γεννηματά προκάλεσε γενική έκπληξη, ενώ στο εσωτερικό του ΚΙΝΑΛ ήταν εμφανής η «παγωμάρα». Σημειώθηκαν επίσης οι πρώτες αποχωρήσεις στελεχών που πρόσκεινται στον κ. Βενιζέλο. Κατά το περιβάλλον του Κώστα Σημίτη, ο πρώην πρωθυπουργός είναι «κεραυνοβολημένος και θυμωμένος».

Παράλληλα, οργίασαν οι φήμες ότι επίκειται η ένταξη του κ. Βενιζέλου στις εκλογικές λίστες της Νέας Δημοκρατίας. Αργά το βράδυ πηγές της Πειραιώς διέψευδαν ότι υπάρχει τέτοιο ενδεχόμενο. Σε ανάλογο μήκος κύματος κινείται και το περιβάλλον του κ. Βενιζέλου.

Υψηλή πολιτική και μεγάλο ρίσκο

Με την αποπομπή Βενιζέλου η Φώφη Γεννηματά διέβη τον δικό της Ρουβίκωνα. Είναι ίσως η πρώτη φορά στη θητεία της που κάνει μια πραγματικά ηγετική κίνηση «υψηλής πολιτικής» και μεγάλου ρίσκου. Ας δούμε όμως συγκεκριμένα τις παραμέτρους αυτής της κίνησης:

  • Η κ. Γεννηματά έστειλε το μήνυμα ότι εντός του ΚΙΝΑΛ η «κυριαρχική απόφαση» ανήκει αποκλειστικά στην ίδια καθώς και ότι ως πρόεδρος δεν τελεί υπό ομηρία. Τοι ξεκαθάρισμα του εσωκομματικού τοπίου φαίνεται ότι κρίθηκε απαραίτητο ενόψει των μετεκλογικών εξελίξεων, είτε η ΝΔ πάρει την αυτοδυναμία είτε όχι.
  • Με την αποπομπή Βενιζέλου το ΚΙΝΑΛ παίρνει αποστάσεις από το πρόσφατο μνημονιακό παρελθόν του και τραβάει βαθιά διαχωριστική γραμμή με τη ΝΔ. Μην ξεχνάμε ότι πριν τις ευρωεκλογές η κ. Γεννηματά αποκαλούσε τον κ. Τσίπρα «μεγάλο χορηγό του κ. Μητσοτάκη», ενώ κατηγορούσε τον ΣΥΡΙΖΑ για «δεξιά πολιτική».
  • Η χάραξη της διαχωριστικής με τη ΝΔ μπορεί να επιτρέψει τον «επαναπατρισμό» από τον ΣΥΡΙΖΑ παραδοσιακών ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ, ιδιαίτερα αν μάχη για την πρωτιά θεωρηθεί χαμένη υπόθεση.
  • Παρ’ όλο που η Χαριλάου Τρικούπη επιμένει στον «διμέτωπο», είναι προφανές ότι η αποπομπή Βενιζέλου ανοίγει το δρόμο σε βάθος χρόνου για τη σύγκλιση του ΚΙΝΑΛ με τον ΣΥΡΙΖΑ σε έναν κεντροαριστερό πόλο αντίπαλο του κεντροδεξιού πόλου της ΝΔ. Το ότι αυτή η διαδικασία δρομολογείται τη στιγμή της μεγαλύτερης αδυναμίας του ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να σημάνει ότι στο μέλλον η Χαριλάου Τρικούπη θα έχει αποφασιστικό λόγο τόσο επί του πολιτικού περιεχομένου όσο και επί των προσώπων. Από αυτή τη σκοπιά, μπορεί οι επιπτώσεις της χτεσινής απόφασης της κ. Γεννηματά να επηρεάσουν συνολικά το πολιτικό σύστημα.
  • Ωστόσο, πρόκειται αναμφίβολα για κίνηση μεγάλου ρίσκου. Η απομάκρυνση Βενιζέλου και των προσκείμενων σε αυτόν στελεχών μπορεί να δημιουργήσει εικόνα αποσυσπείρωσης και να στείλει ψηφοφόρους στη Νέα Δημοκρατία. Ταυτόχρονα δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι ο «επαναπατρισμός» ψηφοφόρων από τον ΣΥΡΙΖΑ είναι όντως εφικτός. Δηλαδή, το ΚΙΝΑΛ διατρέχει πλέον κίνδυνο περαιτέρω συρρίκνωσης.

Το βράδυ της 7ης Ιουλίου θα έχουμε την πρώτη ένδειξη αν «της βγαίνει» της κ. Γεννηματά. Την είδηση μας την έδωσε πάντως…

ΔΗΜΟΦΙΛΗ