ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στο ταξίδι Τσίπρα στο Νταβός στρέφει το ενδιαφέρον της η κυβέρνηση

Στο ταξίδι Τσίπρα στο Νταβός στρέφει το ενδιαφέρον της η κυβέρνηση
Επαφές με τον επικεφαλής της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, αναμένεται να έχει ο πρωθυπουργός στο Νταβός EUROKINISSI

Στο ταξίδι Τσίπρα στο Νταβός στρέφεται το ενδιαφέρον του Μεγάρου Μαξίμου, καθώς ο πρωθυπουργός αναμένεται να έχει εκεί διεθνείς επαφές, προκειμένου να προωθήσει όλα τα ανοιχτά ζητήματα της διαπραγμάτευσης.

Ο Αλέξης Τσίπρας θα μεταβεί στην Ελβετία στις 20 Ιανουαρίου και το πρωί της επομένης θα μιλήσει, συμμετέχοντας σε πάνελ, για το μέλλον της Ευρώπης, κάνοντας αναφορές στο θέμα της αξιολόγησης, του ασφαλιστικού αλλά και της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους.

Από το Μαξίμου αναφέρουν ότι ο πρωθυπουργός θα έχει συναντήσεις με κορυφαίους ηγέτες και εκπροσώπους οικονομικών κολοσσών, χωρίς να αποκλείεται κατ’ ιδίαν συνάντησή του με τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν.

Η κυβέρνηση προσβλέπει στην βοήθεια των Αμερικανών τόσο στο θέμα του χρέους όσο και στο ζήτημα της παραμονής ή μη του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα. Το Μαξίμου αποφεύγει να μιλήσει ανοιχτά για την επιθυμία του να απεμπλακεί το ΔΝΤ από το πρόγραμμα διάσωσης της ελληνικής οικονομίας, ωστόσο η στόχευσή του είναι ακριβώς αυτή καθώς κρίνει ότι στην παρούσα φάση δεν είναι απαραίτητη η οικονομική συμμετοχή του Ταμείου.

Παρ’ όλα αυτά διαβλέπει μετά και τις δηλώσεις του Γερούν Ντάισελμπλουμ ότι η αξιολόγηση θα έχει μάκρος και ότι η παρουσία του ΔΝΤ είναι περίπου επιβεβλημένη, ότι κάποιοι κύκλοι της Ευρώπης, ενδεχομένως υποκινούμενοι από τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε επιθυμούν να ανοίξουν και πάλι ζητήματα εν όψει της επανέναρξης της διαπραγμάτευσης με την τρόικα που επιστρέφει στην Αθήνα στις 18 του μήνα.

Στο Νταβός, ο Αλέξης Τσίπρας θα δει και τους Κριστίν Λαγκάρντ και Μάριο Ντράγκι, τους επικεφαλής δηλαδή δύο εκ των τεσσάρων θεσμών.

Εν τω μεταξύ θα έχει ολοκληρωθεί η περιοδεία του Ευκλείδη Τσακαλώτου στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες η οποία ξεκίνησε χθες με συνάντηση στη Ρώμη με τον Ιταλό ομόλογό του, Παντοάν και θα ολοκληρωθεί στο Βερολίνο όπου και έχει κλείσει ραντεβού με τον Σόιμπλε.

Σκοπός του ταξιδιού του υπουργού Οικονομικών δεν είναι άλλος από την δημιουργία ενός πιο θερμού κλίματος στην Ευρώπη υπέρ των ελληνικών θέσεων με αιχμή το ασφαλιστικό, την διαπραγμάτευση, την αξιολόγηση και ασφαλώς το χρέος.

Η κυβέρνηση γνωρίζει ότι διανύει ήδη ένα ιδιαίτερα κρίσιμο τρίμηνο στην διάρκεια του οποίου θα κριθούν πολλά και κυρίως το πότε θα ανοίξει η συζήτηση για την αναδιάρθρωση του χρέους, εφόσον βεβαίως το Μαξίμου περάσει με επιτυχία τα τεστ της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης, των κόκκινων δανείων και του μεσοπρόθεσμου.

Ειδικά για το ασφαλιστικό, ο υπουργός Εργασίας μεταβαίνει σήμερα στο Βερολίνο για να ενημερώσει πολιτικά κόμματα και συνδικάτα για την επίσημη πρόταση της ελληνικής πλευράς έχοντας στα χέρια του ως επιχείρημα και την συναίνεση που έδωσαν οι κοινωνικοί εταίροι στην προοπτική της αύξησης των ασφαλιστικών εισφορών. Παρόμοιες επαφές θα κάνει την ερχόμενη Τετάρτη στο Παρίσι.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ