ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η έκθεση της Κομισιόν «βάζει φωτιά» στο προεκλογικό τοπίο

Η έκθεση της Κομισιόν «βάζει φωτιά» στο προεκλογικό τοπίο
EUROKINISSI

Σύγκρουση ανάμεσα σε κυβέρνηση, ΝΔ και ΚΙΝΑΛ με φόντο την έκθεση της Κομισιόν, η οποία «χτυπάει» καμπάνες για τις προεκλογικές παροχές του Αλέξη Τσίπρα. Οι ευρωπαίοι εταίροι θεωρούν ότι τα χρήματα που απαιτούνται για τα μέτρα που είχε εξαγγείλει πριν τις ευρωεκλογές ο πρωθυπουργός δεν υπάρχουν, με αποτέλεσμα να δημιουργείται μια μαύρη τρύπα η οποία ξεπερνά τα 2 δισ. ευρώ. Αποτέλεσμα να μην συμφωνούν η Κομισιόν και το ελληνικό υπουργείο οικονομικών να μην συμφωνούν καθώς η Αθήνα θεωρεί ότι οι προβλέψεις των εταίρων για μια ακόμη φορά θα διαψευστούν.

Η έκθεση της Κομισιόν προκαλεί πολιτικές συγκρούσεις αφού στο κυβερνητικό στρατόπεδο βλέπουν να αμφισβητούνται οι παροχές του Αλέξη Τσίπρα. Παράλληλα, όμως δημιουργείται μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία να κατηγορήσουν τον Κυριάκο Μητσοτάκη για τον οποίο λένε ότι αν εκλεγεί πρωθυπουργός θα κάνει το χατίρι της Κομισιόν και δεν θα αμφισβητήσει την έκθεση και τα όσα αναφέρει. Αυτό θα σημαίνει ότι η ΝΔ θα πάρει πίσω τα θετικά μέτρα που έχουν ψηφιστεί: μείωση του ΦΠΑ σε τρόφιμα και είδη εστίασης , η λέγομενη 13η σύνταξη , οι 120 δόσεις κοκ. Για αυτό και ο πρωθυπουργός, ίσως και γνωρίζοντας νωρίτερα τα αρνητικά της έκθεσης θέλησε να θολώσει το μήνυμα που προκύπτει, ανακοινώνοντας τη μείωση του αφορολόγητου με νόμο που φέρνει προς ψήφιση στη βουλή τον οποίο δεν θα ψηφίσει η Ν.Δ έτσι ώστε να υποστηρίζει ότι η αντιπολίτευση δεν την θέλει.

Ωστόσο, το ερώτημα που προκύπτει είναι τι θα κάνει η κυβέρνηση στην περίπτωση που ο ελληνικός λαός ανανεώσει με την ψήφο του την θητεία της για άλλα τέσσερα χρόνια και με ποιον τρόπο θα αντιμετωπίσει τα καμπανάκια των δανειστών. Θα λέει τα ίδια με σήμερα ή θα επαναλαμβάνει ότι η διαπραγμάτευση δεν πέτυχε τους στόχους της και επομένως θα πάρει πίσω τις παροχές, κάνοντας η ίδια ακριβώς όσα κατηγορεί την αξιωματική αντιπολίτευση. Γι’ αυτό και η Κομισιόν έδωσε τρεις μήνες διορία για να επανεξεταστούν οι στόχοι. ´Ένας ελιγμός με πολιτικά κριτήρια μέχρι να γίνουν εκλογές (7 Ιουλίου ) και η επόμενη κυβέρνηση να καταθέσει τα δικά της σχέδια πάνω στις προβλέψεις των δανειστών.

«Κοροϊδία». λέει το ΚΙΝΑΛ

Η αξιωματική αντιπολίτευση ερίζει ως προς τις πραγματικές προθέσεις της κυβέρνηση και το ΚΙΝΑΛ αντιδρά κάνοντας λόγο για κοροϊδία. Η απάντηση του Ευκλείδη Τσακαλωτου δεν ταυτίζεται με τις προβλέψεις της Κομισιόν και αντιδρά σημειώνοντας πως είναι εκτός πραγματικότητας. Στην ανακοίνωση του το ΚΙΝΑΛ υποστηρίζει ότι ο πρωθυπουργός είναι πανικόβλητος και προσθέτει :

Στην ανακοίνωση του, το ΚΙΝΑΛ τονίζει ότι «οι δεσμεύσεις του κ. Τσίπρα με τις πολιτικές των υπερπλεονασμάτων και την εξοντωτική φορολογία, δεν επιτρέπουν την έξοδο από την κρίση, υπονομεύουν το μέλλον». «Τον πανικόβλητο κ. Τσίπρα δεν θα σώσουν οι προεκλογικές παροχές εξαγοράς», υπογραμμίζει επίσης το ΚΙΝΑΛ, προσθέτοντας ότι «οι πολίτες δεν παρασύρονται από ελεημοσύνες της τελευταίας στιγμής κι απαιτούν να τερματιστεί η υπερφορολόγηση, να πάψει η διαρκής αβεβαιότητα για την οικονομία, να αποκατασταθεί ένα ομαλό επενδυτικό κλίμα, ν’ αρχίσουν να δημιουργούνται θέσεις διαρκούς και όχι ευκαιριακής απασχόλησης». «Είναι η ώρα για αλλαγή πολιτικής. Με αλλαγή των δεσμεύσεων, με πολιτικές για επενδύσεις, ανάπτυξη, θέσεις εργασίας. Με ισχυρή εντολή στο Κίνημα Αλλαγής», καταλήγει η ανακοίνωση της Χ. Τρικούπη.

Στον ΣΥΡΙΖΑ θέλουν να αναδείξουν τις αδυναμίες της Ν.Δ και επιμένουν στο debate μεταξύ του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Αλέξη Τσίπρα. Ο λόγος που επιμένουν στην τηλεοπτική μονομαχία ειναι διότι έχουν στόχο να αναδείξουν το κοινωνικό πρόγραμμα και οι πολίτες να συγκρίνουν ανάμεσα σε ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ . «Δεν τους συμφέρει να συζητηθούν όσα αντιλαϊκά και αντικοινωνικά μέτρα περιέχει το στυγνά νεοφιλελεύθερο πρόγραμμα της ΝΔ. Βέβαια, κάποιοι δεν κρατιούνται λένε στον ΣΥΡΙΖΑ . Όπως ο κ. Βρούτσης, που μίλησε για το πόσο επιβλαβείς για την οικονομία είναι οι 120 δόσεις. Όπως ο υποψήφιος βουλευτής της ΝΔ, Τ. Αΐβαλιώτης, ο οποίος μίλησε για «αιχμαλώτους πολέμου», τους οποίους η ΝΔ θα τους σεβαστεί, τηρώντας τη Σύμβαση της Γενεύης. Όπως η μυστικοσύμβουλος της οικογένειας Μητσοτάκη, που μίλησε για μείωση των συντάξεων. Σε οτι αφορά βέβαια τον κ. Βρούτση , ο ίδιος υποστηρίζει οτι πρόκειται για fake news του ΣΥΡΙΖΑ οταν βάζει στο στόμα του κάτι που ο ίδιος δεν έχει πει ποτέ σχετικά με τις 120 δόσεις.

Πάντως, το υπουργείο Οικονομικών, τονίζουν ότι «εμμένει στην πρόβλεψή του ότι το πρωτογενές αποτέλεσμα της Γενικής Κυβέρνησης για το έτος 2019 θα διαμορφωθεί στο 4,1% του ΑΕΠ, υπερβαίνοντας έτσι τον στόχο κατά 0,6% και δημιουργώντας αντίστοιχο δημοσιονομικό χώρο». Επίσης με δεδομένο ότι τα ψηφισθέντα μέτρα έχουν κοστολογηθεί στο 0,6% του ΑΕΠ, το υπουργείο Οικονομικών θεωρεί πως είναι βέβαιο ότι ο στόχος του 2019 θα επιτευχθεί».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ