ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πρόωρες εκλογές τον Ιούλιο - Παραιτήθηκε η κυβέρνηση Τσίπρα

Πρόωρες εκλογές τον Ιούλιο - Παραιτήθηκε η κυβέρνηση Τσίπρα
Φωτογραφία αρχείου EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Σε προεκλογική περίοδο εισήλθε και επίσημα η χώρα, με τον Αλέξη Τσίπρα να ζητά τη διάλυση της Βουλής και την προκήρυξη πρόωρων εκλογών για την ανανέωση της λαϊκής εντολήςαπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο.

Ο Αλέξης Τσίπρας, πέρασε το κατώφλι του Προεδρικού Μεγάρου στις 18:30. Κατά τη συνομιλία του με τον Προκόπη Παυλόπουλο, επικαλέστηκε ως λόγο για την προσφυγή στις κάλπες, το γεγονός ότι μετά τις ευρωεκλογές έχει διαμορφωθεί μια συνθήκη παρατεταμένης προεκλογικής περιόδου περίπου 4 μηνών, η οποία μπορεί να εγκυμονεί κινδύνους για την ελληνική οικονομία.

«Από την ημέρα των ευρωπαϊκών εκλογών διαμορφώθηκε μια συνθήκη παρατεταμένης προεκλογικής περίπου 4 μηνών, πράγμα το οποίο έχω την ευθύνη να θεωρήσω ότι μπορεί να εγκυμονεί κινδύνους για την ομαλή πορεία της εθνικής οικονομίας. Δεδομένου δε, ότι έχουμε μπει σε ένα ενάρετο κύκλο, δεν πρέπει επ’ ουδενί να διαταραχθεί, διότι αυτό θα σήμαινε πως οι θυσίες και οι κόποι του ελληνικού λαού θα διακινδύνευαν», ήταν χαρακτηριστικά τα λόγια του πρωθυπουργού στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

«Με βάση αυτά τα δεδομένα και έχοντας πλήρη την αίσθηση αυτής της ευθύνης, σας ζητώ όπως διαλυθεί η Βουλή και προκηρυχθούν εθνικές εκλογές, όπως προβλέπει το Σύνταγμα – και την ανανέωση της λαϊκής εντολής», συνέχισε.



«Κύριε πρωθυπουργέ, αποδέχομαι την πρόταση της κυβέρνησης σύμφωνα με το άρθρο 41 παράγραφος 2 του Συντάγματος, όπως έχει παγίως ερμηνευθεί και εφαρμοστεί σύμφωνα με την κοινοβουλευτική μας παράδοση και την αντίστοιχη πρακτική» του απάντησε ο κ. Παυλόπουλος.

Τις επόμενες ώρες αναμένεται έτσι να εκδοθεί το Προεδρικό Διάταγμα για τη διάλυση της Βουλής, το οποίο και θα θυροκολληθεί στο Κοινοβούλιο.

Ο Τσίπρας παρουσιάζει το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ

Ο κ. Τσίπρας, μετά τη συνάντηση με τον κ. Παυλόπουλο, θα μεταβεί στη συνέχεια, στις 20:00 στο Μέγαρο Μουσικής όπου θα παρουσιάσει τους βασικούς πυλώνες του προγράμματός του, για την επόμενη τετραετία έως το 2023, ενόψει των εθνικών εκλογών.

Αναμένεται να μιλήσει για 500.000 νέες θέσεις εργασίας σε βάθος τετραετίας, για μείωση φορολογικών συντελεστών στα φυσικά πρόσωπα, για προσέλκυση νέων επενδύσεων ενώ, δεν αποκλείεται να υποσχεθεί και νέα αύξηση του κατώτατου μισθού.

Στην εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί στο αίθριο του Μεγάρου Μουσικής, στις 20:00, θα συμμετέχουν, σύμφωνα με πληροφορίες, οι υπουργοί Αλέξης Χαρίτσης, Έφη Αχτσιόγλου, Ευκλείδης Τσακαλώτος, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, καθώς και ο Νάσος Ηλιόπουλος, ενώ την εκδήλωση θα συντονίσει ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως πρόκειται για ένα πλήρως κοστολογημένο, τεκμηριωμένο και εναρμονισμένο με τις δημοσιονομικές υποχρεώσεις της σχέδιο με έμφαση στην εμβάθυνση της νέας οικονομικής πολιτικής που ξεκίνησε την επομένη της εξόδου της χώρας από τα μνημόνια τον Αύγουστο του 2018.

Στο πλαίσιο αυτό, ο ΣΥΡΙΖΑ ρίχνει ιδιαίτερο βάρος σε νέες στοχευμένες φορολογικές ελαφρύνσεις σε χαμηλά και μεσαία εισοδήματα, νέες δουλειές περαιτέρω αυξήσεις στους μισθούς, μετά και την αύξηση του κατώτατου που έγινε στις αρχές του έτους, περαιτέρω ενίσχυση του κοινωνικού κράτους και της κοινωνικής ασφάλισης αλλά και στη συνέχιση μεγάλων θεσμικών τομών στο κράτος και τη δημόσια διοίκηση.

Το πρόγραμμα βασίζεται σε τέσσερις πυλώνες:

1. Ανάπτυξη για όλους, αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής
2. Νέες ποιοτικές δουλειές με αυξημένους μισθούς
3. Δικαιότερη φορολογία, δημοκρατικό και αποτελεσματικό κράτος
4. Αλληλεγγύη και ασφάλεια για την κοινωνία

Σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πληροφορίες, σε κάθε πυλώνα θα περιγράφεται κωδικοποιημένα τι παρέλαβε η σημερινή κυβέρνηση το 2015, τι κατάφερε να κάνει μέχρι σήμερα, ποιο είναι το όραμα και οι δεσμεύσεις του ΣΥΡΙΖΑ για άμεση υλοποίηση μέχρι το 2023 και τι ζητά από τους πολίτες με την ψήφο τους να αποτρέψει. Επικεντρώνει δηλαδή και στην προγραμματική αντιπαράθεση με το σχέδιο της ΝΔ στον εκάστοτε πυλώνα.

Πέραν της αναλυτικής παρουσίασης του προγράμματος που θα γίνει από τους συναρμόδιους υπουργούς, ο πρωθυπουργός αναμένεται να επικεντρώσει την ομιλία του στις 12 πιο εμβληματικές δεσμεύσεις για υλοποίηση με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα από την επομένη των εθνικών εκλογών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ