ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο Αλέξης Τσίπρας βγάζει στην επιφάνεια τη νέα ηγετική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ

Ο Αλέξης Τσίπρας βγάζει στην επιφάνεια τη νέα ηγετική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ
EUROKINISSI

Στο προσκήνιο έβαλε ο Αλέξης Τσίπρας του στενούς τους συνεργάτες, επιδιώκοντας αφενός να εμφανίσει μια νέα ηγετική ομάδα και αφετέρου να αναδείξει τη σημασία της συλλογικής δουλειάς αλλά και ευθύνης του όποιου εκλογικού αποτελέσματος. 

Αυτό έγινε χθες κατά τη διάρκεια της παρουσίασης του προγράμματος καθώς ο Αλέξης Τσίπρας είχε δίπλα του την Έφη Αχτσιόγλου, τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, τον Δημήτρη Τζανακόπουλο και τον Αλέξη Χαρίτση.

Σε ιδιαίτερη θέση έχει τοποθετήσει τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, τον εμπνευστή της οικονομικής πολιτικής, την ώρα που ο υπουργός Οικονομικών φαίνεται να μην αισθάνεται και πολύ καλά καθώς δέχεται παρατηρήσεις της ομάδας των «53» οι οποίοι θεωρούν ότι δεν θα έπρεπε να ήταν τόσο κοντά αλλά να είχε διαχωρίσει τη θέση του εδώ και καιρό.

Ο πρωθυπουργός έχει συμπεριλάβει στο σχέδιό του την ανάδειξη ορισμένων συνεργατών του τους οποίους φέρνει δίπλα του για να δείξει στους ψηφοφόρους ότι η ευθύνη είναι συλλογική και όχι ατομική ενώ η συγκεκριμένη τακτική φαίνεται να έχει και συμβολισμούς για την επόμενη ημέρα.

Η τακτική της Πειραιώς

Αντίθετα στη Νέα Δημοκρατία κινούνται σχεδόν νωχελικά. Δεν θέλουν ούτε να προκαλέσουν τους ψηφοφόρους, ούτε να τους φοβίσουν αλλά και ούτε φυσικά να εμφανιστούν ότι έρχονται στην εξουσία με ρεβανσισμό. Θέλουν να περάσουν ήσυχα και ήρεμα οι ημέρες μέχρι να κλείσουν οι κάλπες και αθόρυβα σχεδόν να περάσουν -αν έχουν εκλεγεί στην κυβέρνηση- στο πρόγραμμά τους.


Και οι δύο μονομάχοι επιστρατεύουν τα πολιτικά τους όπλα για να επικρατήσει ο ένας του άλλου. Ο κ. Τσίπρας ενόψει των εκλογών «απλώνει» του νέο του αφήγημα. «την επόμενη τετραετία, είμαστε έτοιμοι, έχουμε την εμπειρία και το σχέδιο να καλύψουμε το χαμένο έδαφος της κρίσης, που ώθησε περίπου 1 εκατομμύριο ανθρώπους στην ανεργία«. Δεσμεύτηκε επίσης ότι ο βασικός του στόχος είναι η δημιουργία 500.000 νέων ποιοτικών θέσεων εργασίας την επόμενη τετραετία και να μην υπάρχει ούτε ένας εργαζόμενος με ούτε μια ώρα απλήρωτης εργασίας.

Ο Αλέξης Τσίπρας είπε ακόμα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα φέρει την περαιτέρω αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 7,5% το 2020 και επιπλέον 7,5% το 2021, για να σβήσει, όπως είπε, οριστικά και το τελευταίο αποτύπωμα της κρίσης που γονάτισε τους εργαζόμενους αυτής της χώρας.

Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε επίσης :

10.000 μόνιμες προσλήψεις στην Υγεία και 15.000 στην Παιδεία, με ταυτόχρονη αύξηση των δαπανών στο 6% και στο 5% του ΑΕΠ. Αντίστοιχα. ανέφερε ότι όλα τα παιδιά θα έχουν πρόσβαση σε βρεφονηπιακούς σταθμούς.

Αύξηση στο 32% των ΑΠΕ (Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας) στο συνολικό ενεργειακό μίγμα και την ενεργειακή εξοικονόμηση κατά 32,5% ως το 2030 και τον διπλασιασμό των άμεσων ξένων επενδύσεων και αύξηση των εξαγωγών στο 50% του ΑΕΠ.

Επίσης, τη μείωση της προκαταβολής φόρου για τις επιχειρήσεις στο 50%, μείωση του πρώτου κλιμακίου της φορολογίας εισοδήματος στο 20% καθώς και την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για εισόδημα ως 20.000 ευρώ.

Όλα αυτά φυσικά αν είναι τόσο εύκολα θα μπορούσε να τα είχε κάνει ήδη, αλλά δεν τα έκανε σχολίαζαν στελέχη της αντιπολίτευσης.

Παράλληλα, στον ΣΥΡΙΖΑ προσανατολίζονται μέχρι και αύριο να έχουν ολοκληρώσει τις διαδικασίες με τους υποψήφιους και τα ψηφοδέλτια αναδεικνύοντας ταυτόχρονα το δίλλημα στις εκλογές:

«Στις 7 Ιουλίου, το δίλημμα ενώπιον όλων μας είναι σαφές. Ή θα κάνουμε το αποφασιστικό βήμα προς τα μπρος. Ή θα γυρίσουμε πίσω στα χέρια αυτών που μας χρεοκόπησαν».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ