ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τσίπρας: Εγώ ζήτησα να ανακληθούν όλες οι μετατάξεις

Τσίπρας: Εγώ ζήτησα να ανακληθούν όλες οι μετατάξεις
EUROKINISSI/ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ

«Έξοδος από τα μνημόνια ή πισωγύρισμα» είναι το δίλημμα που έθεσε για τις κάλπες της 7ης Ιουλίου, ο Αλέξης Τσίπραςστην πρώτη του τηλεοπτική συνέντευξη στον Alpha, μετά την προκήρυξη των πρόωρων εθνικών εκλογών.

«Δεν είχαμε εκτιμήσει τη διαφορά από τους πολιτικούς μας αντιπάλους, πέσαμε έξω. Η πιο έμπρακτη απόδειξη ότι λάβαμε το μήνυμα ήταν ότι ίδιο το βράδυ ανακοινώσαμε ότι θα προκηρύξουμε εκλογές», ανέφερε ο πρωθυπουργός, θέτοντας το δίλημμα για τις επικείμενες εκλογές: «Έξοδος από τα μνημόνια ή πισωγύρισμα».

«Το δίλημμα της εθνικής κάλπης είναι ποιοι θα μας κυβερνήσουν αλλά και με ποιο πρόγραμμα για τα επόμενα χρόνια, αν θα συνεχιστεί η πορεία συνεχούς ελάφρυνσης όσων έπληξε η κρίση», είπε χαρακτηριστικά.

Αναφερόμενος στο αποτέλεσμα των ευρωεκλογών και στις πολιτικές εξελίξεις που πυροδότησε, ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι «υπήρχε η αίσθηση ότι ο ΣΥΡΙΖΑ κατάφερε να ανακάμψει, ειδικά τους τελευταίους μήνες, ωστόσο τελικά δεν είχαμε εκτιμήσει τη διαφορά που θα είχαμε από τους πολιτικούς μας αντιπάλους».

«Δεν είχαμε εκτιμήσει το βαθμό της δυσαρέσκειας που θα εκφράζονταν από τους πολίτες. Δεν πας σε καμία μάχη για να χάσεις, πας σε όλες για να κερδίσεις», πρόσθεσε.

Δείτε ολόκληρη τη συνέντευξη του πρωθυπουργού:

Συγκρίνοντας τα προγράμματα του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ για την επόμενη τετραετία, αναφέρθηκε αρχικά στα μέτρα ελάφρυνσης και στήριξης της πλειοψηφίας που ανακοίνωσε πριν τις ευρωεκλογές λέγοντας ότι «είναι σχεδιασμένα και κοστολογημένα».

«Τα ανακοινώσαμε όταν επιτέλους είχαμε την δυνατότητα και θα τα υλοποιήσουμε χωρίς να διαλύσουμε τους πιο αδύνατους. Οι αντίπαλοι μας λένε ότι έχουν την δυνατότητα να δώσουν γενναίες φοροελαφρύνσεις στις μεγάλες επιχειρήσεις. Αυτό θα ήταν καλό αν γινόταν δίχως περικοπές στα πιο χαμηλά και μεσαία στρώματα. Αυτά που προβάλλουν ως μεγάλες φοροελαφρύνσεις είναι οι αντίστοιχες μειώσεις και οι περικοπές που θα γίνουν στις δαπάνες, σε μισθούς και συντάξεις, σε στήριξη της παιδείας και του κοινωνικού κράτους».

Σημείωσε ότι είχε προειδοποιήσει ότι «αν στις ευρωεκλογές το πρόγραμμα ελαφρύνσεων του ΣΥΡΙΖΑ δεν πάρει την ψήφο εμπιστοσύνης του ελληνικού λαού τότε θα άνοιγε η όρεξη των συντηρητικών κύκλων της Ευρώπης, όπως και έγινε».

Αυτές οι αιτιάσεις σημείωσε ακούγονται και από κύκλους εντός Ελλάδας, «όπως ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας που συνηθίζει να βγαίνει σαν λαγός και να κάνει προβλέψεις μπακαλικής», ανέφερε.

«Είναι δυνατόν να κάνει προβλέψεις του πλεονάσματος; Είχε πει ότι θα έπρεπε να πάει η χώρα σε γραμμή στήριξης και το είχε επιχειρηματολογήσει ως αδυναμία του πολιτικού συστήματος. Βλέπουμε από τη μία τον κ. Στουρνάρα, από την άλλη ορισμένους κύκλους στην ΕΕ. Όταν ανακοινώσαμε τα μέτρα στο Ζάππειο δεν υπήρξε αντίδραση εκτός από τον κ. Βέμπερ που είπε ότι είναι λεφτά των Ευρωπαίων πολιτών. Όχι, είναι του ελληνικού λαού. Και στην συνέχεια ο κ. Ρέγκλινγκ που επίσης ανήκει σε συγκεκριμένη πολιτική οικογένεια αλλά αυτά που είπε δεν έχουν βάση».

«Θέλω να πω στον ελληνικό λαό διακυβεύεται ένα κρίσιμο ζήτημα σε σχέση με την ΕΕ, την επόμενη ημέρα εφόσον επικροτηθεί το σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ όλοι αυτοί που είχαν ενστάσεις θα παραμερίσουν. Αν δεν υπάρξει αυτό την επόμενη ημέρα, θα υπάρξουν φοροελαφρύνσεις για τους πλούσιους και θα υπάρξει η γνωστή αιτιολογία ότι δεν υπάρχει άλλος δρόμος εκτός από τις περικοπές. Επίσης για πρώτη φορά στην Έκθεση της Κομισιόν ετέθη θέμα για απολύσεις στον δημόσιο τομέα».

«Εμείς ξεκαθαρίσαμε ότι δεν θα γίνουν απολύσεις ανέφερε ο πρωθυπουργός υπογραμμίζοντας πως ενώ η ΝΔ θέλει να θεσπίσει την αναλογία 1:5 στις απολύσεις - προσλήψεις ενώ εμείς επιμένουμε στην αναλογία 1:1».

Για τις μετατάξεις ανέφερε ότι ήταν λάθος αυτό που έγινε και ζήτησε συγγνώμη από τον ελληνικό λαό. «Για τον λόγο αυτό ζήτησα από τον πρόεδρο της Βουλής να ανακληθούν οι μετατάξεις», ανέφερε ο πρωθυπουργός.

«Η υπόθεση Novartis, ένα απο τα σημαντικότερα σκάνδαλα της εποχής μας»

Ερωτηθείς για την υπόθεση Novartis, ο πρωθυπουργός επέμεινε ότι «δεν τιμά το πολιτικό σύστημα» και πως πρόκειται για «ένα από τα σημαντικότερα σκάνδαλα της εποχής μας». «Ένα διεθνές σκάνδαλο με συγκεκριμένες επιπτώσεις στην ελληνική οικονομία διότι όταν άλλες χώρες είχαν 4 δις ευρώ λιγότερη φαρμακευτική δαπάνη».

Όπως είπε «εμπιστευτήκαμε τη Δικαιοσύνη και δώσαμε πίσω την υπόθεση να την διερευνήσει όπως είχαμε κάνει και με την υπόθεση Παπαντωνίου» για να προσθέσει:

«Δεν μπορώ παρά να παραδεχθώ ότι είχαμε μια πολύ μεγάλη καθυστέρηση στην διερεύνηση που βάζει ερωτήματα ή ασυλίας για κάποιους ή ομηρίας για κάποιους άλλους που δεν ευθύνονται».

«Θα πρέπει να δείξουμε εμπιστοσύνη στην Δικαιοσύνη και να την αφήσουμε να λειτουργεί απερίσπαστα» πρόσθεσε.

Σχολιάζοντας τις καταγγελίες του αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Ιωάννη Αγγελή, κατά υπουργού της κυβέρνησης στον οποίο προσδίδεται το ψευδώνυμο «Ρασπούτιν» ο κ. Τσίπρας δήλωσε:

«Μου κάνει τεράστια εντύπωση που εδώ και ένα χρόνο όσοι γράφουν για ένα ψευδώνυμο κανείς δεν έχει πει ποιος είναι αυτός. Να μας εξηγήσουν αυτοί που ομιλούν με ψευδώνυμα και να τους ονομάσουν».

«Οφείλουμε να είμαστε απολύτως προσεκτικοί και στο τι λέμε και το τι κάνουμε. Κανείς δεν μπορεί να κατηγορήσει αυτή την κυβέρνηση ότι είχε ευνοϊκή μεταχείριση από την Δικαιοσύνη», τόνισε ο πρωθυπουργός

«Δεν έχουμε ανοικτά θέματα με την Δικαιοσύνη, ούτε δάνεια, ούτε Siemens. Δεν εμπλεκόμαστε πουθενά και δεν έχουμε κανένα λόγο να θέλουμε να ελέγξουμε την Δικαιοσύνη», προσέθεσε, ενώ εκτίμησε ο Προκόπης Παυλόπουλος θα υπογράψει το Προεδρικό Διάταγμα για τις αλλαγές στην ηγεσία της Δικαιοσύνης.

Για τις τουρκικές παραβιάσεις και τα περί «θερμού επεισοδίου»

Ο πρωθυπουργός σχολιάζοντας την τουρκική προκλητικότητα επεσήμανε πως «πρέπει να είμαστε σε εγρήγορση και να μην εφησυχάζουμε επ' ουδενί».

«Ο υπουργός Άμυνας με την ευθύνη που τον διακρίνει έχει μιλήσει δημόσια και επ' ουδενί δεν μίλησε για θερμό επεισόδιο. Αυτό το είπε ο κ. Σημίτης και θα πρέπει να τον ρωτήσετε», είπε χαρακτηριστικά.

«Η Ελλάδα δεν είχε ποτέ τα τελευταία χρόνια ισχυρότερες συμμαχίες από αυτές που έχει τώρα. Έχει στέρεα θέση στον πυρήνα της Ευρώπης, αναδείχθηκε σε ηγέτιδα δύναμη στα Βαλκάνια και με τις συνεργασίες της σε Βαλκάνια, με το Ισραήλ και διεθνώς. Δεν υπάρχει ούτε φόβος ούτε ανησυχία», συνέχισε ο κ. Τσίπρας.

«Είμαστε μια χώρα ειρήνης, διαλόγου και συνεργασίας. Δεν απειλούμαι κανέναν και ούτε θα δεχθούμε από κανέναν να παραβιάζει τα κυριαρχικά μας δικαιώματα. Αν τολμήσουν να παραβιάσουν τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα, αυτό θα έχει συνέπειες», υπογράμμισε.

Για τον Νίκο Κοτζιά

Ερωτώμενος για την απόφαση του ΠΡΑΤΤΩ να μην συνεργαστεί με τον ΣΥΡΙΖΑ είπε πως «θα μιλάω με τα καλύτερα λόγια για τον Νίκο τον Κοτζιά. Θα τον τιμώ για την μεγάλη προσφορά του. Δεν μπόρεσα να τον μεταπείσω να συμμετέχει. Αν δεν βρεθούμε μαζί σε αυτή την εκλογική αναμέτρηση σίγουρα θα είμαστε από κοινά μετερίζια στο μέλλον».

Ερωτηθείς για το αποτέλεσμα των εκλογών και τις κινήσεις του στην περίπτωση ήττας του ΣΥΡΙΖΑ, εκτίμησε ότι μπορεί να αντιστραφεί το κλίμα «αν κοιτάξουμε με ειλικρίνεια τους ανθρώπους που δεν μας ψήφισαν, αλλά δεν μας έκλεισαν την πόρτα».

«Να εξηγήσουμε πιο είναι το δικό μας σχέδιο και ποιος είναι ο οδοστρωτήρας που θέλει να σαρώσει τα εργασιακά δικαιώματα», τόνισε.

«Με απόλυτη ειλικρίνεια δεν αισθάνομαι ότι έχω να αποδείξω τίποτα γιατί έχω κατακτήσει πράγματα που δεν γεννήθηκα για να τα αποκτήσω. Δεν γεννήθηκα σε πριγκιπικές καρέκλες. Όλη η παρουσία μου στην πολιτική έχει ένα γνώμονα, να είμαι χρήσιμος για τις πολιτικές μου ιδέες, την παράταξή μου και όταν απέκτησα θεσμικό ρόλο, για την πατρίδα. Βρέθηκα μπροστά σε κρίσιμες αποφάσεις. Θα κάνω ότι περνάει από το χέρι μου να μην γυρίσει η χώρα πίσω - Ξέρετε κανέναν μαχητή να πηγαίνει για να χάσει;» είπε στη συνέχεια ο Αλέξης Τσίπρας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ