ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης για Novartis: Πολιτική σκευωρία, η υπόθεση να διερευνηθεί από τη Βουλή

Μητσοτάκης για Novartis: Πολιτική σκευωρία, η υπόθεση να διερευνηθεί από τη Βουλή
EUROKINISSI

Η Δικαιοσύνη και η υπόθεση Novartis βρέθηκαν στο επίκεντρο τηλεοπτικής συνέντευξης του Κυριάκου Μητσοτάκη, με τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας να μιλά για «πολιτική σκευωρία» και να ζητά η υπόθεση να διερευνηθεί από τη Βουλή.

Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό OPEN, o κ. Μητσοτάκης τόνισε πως μετά τις καταγγελίες του Ιωάννη Αγγελή για εμπλοκή υπουργών, η υπόθεση θα πρέπει να διερευνηθεί από τη Βουλή.

Αναφερόμενος στον «Ρασπούτιν», ο κ. Μητσοτάκης επεσήμανε δε, πως υπάρχουν δύο «πρόσωπα» που πέρασαν από το υπουργείο Δικαιοσύνης, οι κ.κ. Καλογήρου και Παπαγγελόπουλος.

«Όλοι τον ξέρουν. Και ο κ. Τσίπρας τον ξέρει, ας μην κοροϊδευόμαστε. Υπουργός του είναι. Δύο υπουργοί υπάρχουν στη Δικαιοσύνη. Βγάλτε τα συμπεράσματά σας» είπε ο κ. Μητσοτάκης.

Τόνισε δε, πως οι καταγγελίες είναι σοβαρές και θα πρέπει να διερευνηθούν.

«Οι καταγγελίες θα φτάσουν στη Βουλή. Είμαι αποφασισμένος να υπερασπιστώ τη θεσμική ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης» τόνισε χαρακτηριστικά.

Μείωση φορολογίας και ανάπτυξη

Κατά τη διάρκεια της ίδιας συνέντευξης, ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε πως ο νέος προϋπολογισμός του 2020 που θα κατατεθεί από την κυβέρνηση της ΝΔ θα συμπεριλαμβάνει τη μείωση της φορολογίας των επιχειρήσεων και του ΕΝΦΙΑ.

Υπογράμμισε πως οι δεσμεύσεις του είναι αδιαπραγμάτευτες, πως υπάρχει δημοσιονομικός χώρος και πως η ΝΔ έχει μεγάλη αξιοπιστία στις Βρυξέλλες.

«Είμαστε φειδωλοί στις δεσμεύσεις μας, δεν έχω τάξει πολλά πράγματα και στόχος μας είναι η ανάπτυξη» επανέλαβε ο πρόεδρος της ΝΔ.

«Ο κ. Τσίπρας δεν μπορεί να υπόσχεται ότι θα φέρει ανάπτυξη όταν μετά από 4,5 χρόνια είναι πενιχρή» υποστήριξε, ενώ δήλωσε πως δεν εμπόδιζαν μνημονιακές δεσμεύσεις τον κ. Τσίπρα να υπογράψει τα προεδρικά διατάγματα για το Ελληνικό, να ανακουφίσει τη μεσαία τάξη από τα υπερπλεονάσματα.

Την ίδια ώρα, επανέλαβε πως «θα έλθει ως οδοστρωτήρας για να ενισχυθεί η ανάπτυξη, να έρθουν επενδύσεις και νέες θέσεις εργασίας».



Τόνισε πως δεν μίλησε ποτέ για κοινωνικά δικαιώματα που θα πληγούν και έκανε λόγο για Fake news.

Μάλιστα, επισήμανε ότι στόχος του είναι να ενισχυθούν οι εργαζόμενοι, από τις επιχειρήσεις.

Καμία απόλυση στο Δημόσιο

Όπως είπε ο κ. Μητσοτάκης, σε περίπτωση εκλογικής νίκης, η Νέα Δημοκρατία θα αλλάξει συνολικά τη λειτουργία του κράτους και θα εξαλείψει παθογένειες του Δημοσίου.

«Κυριάκο, φτιάξε το κράτος μού λένε συνέχεια» ανέφερε ο ίδιος, και συμπλήρωσε:

«Δεν είναι μόνο ζήτημα προσωπικού. Δεν θα γίνει καμία απόλυση στο Δημόσιο. Προφανώς οι δημόσιοι υπάλληλοι θα υπόκεινται σε αξιολόγηση. Θα κάνουμε προσλήψεις σε Υγεία, Παιδεία και άλλους τομείς, αλλά ειδικευμένου προσωπικού, όπου χρειάζεται, όπως στην αστυνομία, όπου υπάρχει μείζον θέμα».

Σε άλλο σημείο της συνέντευξής του εκτίμησε πως μπορούμε να ξεφύγουμε από το ένα προς πέντε για τις προσλήψεις, εφόσον αναπτυχθεί η οικονομία, για να προσθέσει πως δεν γνωρίζει εάν μπορούμε να πάμε στο ένα προς ένα.



Να δούμε τα περιθώρια για προσλήψεις -συμπλήρωσε ο κ. Μητσοτάκης- αλλά θα δώσουμε έμφαση σε προσλήψεις όπου χρειάζεται: στην Παιδεία κα την Υγεία. Εκεί που χρειαζόμαστε, θα προσλαμβάνουμε και εξειδικευμένο προσωπικό, ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Μητσοτάκης έκανε λόγο για «αλαζονική στάση της κυβέρνησης την οποία τιμώρησαν οι πολίτες», σημείωσε ότι καταλαβαίνει «την ψυχολογική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει ο κ. Τσίπρας μετά τις εκλογές», για να προσθέσει ότι «δεν μπορεί να αποκαλεί μπακαλίστικη τη στάση του κεντρικού τραπεζίτη».

Επίσης, εξέφρασε την «απόλυτη εμπιστοσύνη του στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για το τι θα κανει μεταξύ 1ης και 7ης Ιουλίου», αναφερόμενος στις αλλαγές στην ηγεσία της Δικαιοσύνης.

«Έχω αποφασίσει ποιος θα είναι υπουργός Οικονομικών»

Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας αποκάλυψε, παράλληλα, πως έχει ξεκάθαρα στο μυαλό του ένα κυβερνητικό σχήμα.

«Έχω αποφασίσει ποιος θα είναι ο υπουργός Οικονομικών αλλά δεν θα αποκαλύψω τίποτα» ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης.

Υπογράμμισε δε, πως το κυβερνητικό σχήμα δεν θα έχει αναπληρωτές, με εξαίρεση ένα υπουργείο.

Αποκάλυψε, επίσης, πως θα καταργηθεί η θέση του αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης για θέματα Διαφάνειας και θα υπάρξει μια ανεξάρτητη Αρχή.

«Πρέπει να γίνουν βήματα από την Άγκυρα που θα μειώνουν την ένταση»

Σχολιάζοντας τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και τη στάση της Τουρκίας το τελευταίο διάστημα, ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε πως έχει διάθεση να οικοδομήσει «νέα σχέση με τον πρόεδρο Ερντογάν».

Υπογράμμισε, ωστόσο, πως θα πρέπει να γίνουν βήματα από την πλευρά της Άγκυρας για να μειωθεί η ένταση. Κάλεσε δε, την Τουρκία να προχωρήσει σε ενέργειες που θα επιτρέψουν το άνοιγμα της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης.

Ερωτηθείς για ένα άλλο φλέγον θέμα της εξωτερικής πολιτικής, την Αλβανία, ο πρόεδρος της ΝΔ διεμήνυσε πως «εάν δεν σέβεται τα δικαιώματα της μειονότητας θα υπάρχει ζήτημα την ευρωπαϊκή της προοπτική».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ