ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Βενιζέλος: Ποτέ δεν ήμουν τόσο μόνος, αλλά και τόσο συλλογικός

Βενιζέλος: Ποτέ δεν ήμουν τόσο μόνος, αλλά και τόσο συλλογικός
(EUROKINISSI/ ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ)

Σε παρέμβαση για τα εθνικά θέματα προχώρησε ο Ευάγγελος Βενιζέλος στην πρώτη δημόσια τοποθέτησή του μετά τη ρήξη του με τη Φώφη Γεννηματά και την έξοδό του από το ΚΙΝΑΛ.

Εστιάζοντας στο θέμα των ελληνοτουρκικών σχέσεων, από το βήμα του συνεδρίου του Κύκλου Ιδεών (με θέμα την ανασύσταση της μεσαίας τάξης), ο Ευάγγελος Βενιζέλος τόνισε ότι η χώρα από το 1974 και μετά έχει διαμορφώσει μία ενιαία εξωτερική πολιτική, κάτι που οφείλεται στις επιλογές του Κωνσταντίνου Καραμανλή και του Ανδρέα Παπανδρέου, καθώς όπως ανέφερε ο ένας συμπλήρωνε τον άλλο και έτσι διαμορφώθηκε αυτή η ενιαία γραμμή. Ταυτόχρονα επεσήμανε τη διεύρυνση των μονομερών διεκδικήσεων των γειτόνων και θύμισε ότι, σχεδόν ανά δεκαετία, είχαμε περιστατικά έντασης με την τουρκική πλευρά - και συγκεκριμένα το 1976, το 1987 και το 1996.

«Δεν υπάρχει καλύτερη διαχείριση της κρίσης από την αποφυγή της κρίσης», επεσήμανε, αναφέροντας ότι η επίκληση του διεθνούς δικαίου δεν συνιστά από μόνη της ολοκλήρωση εθνικής στρατηγικής, η οποία κατά τη γνώμη του χρειάζεται επικαιροποίηση και συμπλήρωσε ότι απαιτείται βαθιά ολοκληρωμένη γνώση για το τι ορίζει ακριβώς το διεθνές δίκαιο.

«Υπάρχουν πολύ μεγαλύτερες απαιτήσεις προκειμένου να επικαιροποιήσουμε την εξωτερική μας πολιτική, την εθνική μας στρατηγική, τη στρατηγική ασφάλειας και άμυνας της χώρας», ανέφερε και πρόσθεσε:

«Η προεκλογική περίοδος δεν προσφέρεται για κάτι τέτοιο... πρέπει να προετοιμαζόμαστε από τώρα προκειμένου να οργανώσουμε αυτόν τον στρατηγικό αναστοχασμό που δεν αφορά μόνον την περιοχή του Αιγαίου και της Ανατολικής Μεσογείου, δεν αφορά μόνον τις διμερείς σχέσεις μας με την Τουρκία, αλλά αφορά βεβαίως και το Κυπριακό, το οποίο είναι απολύτως αλληλένδετο».

Επεσήμανε ότι χρειάζεται γνώση και ετοιμότητα για να εξυπηρετηθεί το εθνικό συμφέρον και ότι προϋποθέτει εθνική ενότητα, ενώ εκτίμησε ότι τα ελληνοτουρκικά και το Κυπριακό είναι θέματα πραγματικών συσχετισμών δυνάμεων, ακόμα και στρατιωτικών, και ότι δεν έχουν την ευκολία του θέματος –όπως για παράδειγμα- για το όνομα της Βόρειας Μακεδονίας.

Σύμφωνα με τον Ευάγγελο Βενιζέλο, όποιος νομίζει ότι η Συμφωνία των Πρεσπών είναι θέμα εφάμιλλο των ελληνοτουρκικών ή του Κυπριακού, δεν έχει ρεαλιστική άποψη των πραγμάτων ως προς τη σοβαρότητα της κατάστασης.

Για την πολιτική επικαιρότητα εκτίμησε ότι αλλάζουν οι πολιτικοί και οι κοινωνικοί συσχετισμοί και σημείωσε ότι θα λειτουργήσει με την ιδιότητα του ενεργού πολίτη. «Ποτέ δεν ήμουν τόσο μόνος αλλά και τόσο συλλογικός», ανέφερε χαρακτηριστικά με ποιητική - όπως είπε - διάθεση ο Ευάγγελος Βενιζέλος, ενώ αναφέρθηκε διεξοδικά στο έργο του Κύκλου Ιδεών και της προσφοράς του στο δημόσιο διάλογο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ